PAL CAST

PAL CAST: Prof. economie Rudy Aernoudt over homogene bevoegdheidspakketten en een onafhankelijk Vlaanderen

Stijn Derudder

Rudy Aernoudt is professor economie aan UGent en auteur van vele boeken. Het interview is in het kader van ons ‘dossier economie’ waarin we bekijken wat een onafhankelijk Vlaanderen zou betekenen op economisch en fiscaal vlak.

Aernoudt was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman. Aernoudt was eveneens voorzitter van de denkgroep ‘België Anders’ en eind 2019 ondertekende hij het ‘PACT VOOR BELGIË’. Aernoudt vindt dat Vlaanderen de ideale schaalgrootte heeft om een homogeen bevoegdheidspakket te hebben op vlak van economie en innovatie, maar een voorstander van een onafhankelijk Vlaanderen is de professor dus niet.

Beluister hieronder de podcast, of surf naar palcast.be of uw favoriete podcastapp om andere afleveringen van PAL CAST te beluisteren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Stijn Derudder (°1980, Gent) is getrouwd, vader van 3 kinderen en is hoofdredacteur van 't Pallieterke

2 gedachten over “PAL CAST: Prof. economie Rudy Aernoudt over homogene bevoegdheidspakketten en een onafhankelijk Vlaanderen”

  1. Na het beluisteren van deze podcast vond ik het eigenaardig dat de professor het herhaaldelijk had over de transfers Bovendien wees hij op het feit dat Vlaanderen blijkbaar grotendeels afhankelijk zou zijn van de welvaart die door Brussel gecreëerd zou zijn, een virtuele welvaart wel te verstaan want bij mijn weten beschikt Brussel over bijna geen maak industrie ,creëert dus geen welvaart door export. Net hetzefde doet hij met Wallonie waar hij de transfers reduceert tot de tewerkstelling die ondermaats is bij onze Waalse buren .Nogmaals als economie prof zou hij moeten weten dat de export van het de Waalse industrie maar een fractie van wat Vlaanderen exporteert! Nochtans is handel met een positieve handelsbalans de hoeksteen van de welvaart .Trouwens zegt hij zelf dat de industrie de hoeksteen van Europa wordt! Dit strookt dus geenszins met gans zijn betoog in zijn podcast. Mag ik de prof eraan herinneren mochten alle overheid administraties uit Brussel wegtrekken en zich vestigen in de Vlaamse en Waalse hoofdsteden er niet veel meer van zou overschieten. Bovendien is Brussel voor 80% afhankelijk van de EU administraties die er gehuisvest zijn samen met de ambassades .Maar al deze administraties “exporteren” geen goederen dus maken geen positieve handels balansen. Het lijkt mij dan ook eigenaardig dat ik deze economie prof nergens in zijn podcast over handelsbalansen heb horen praten want daar draait welvaart om niet rond belastingen die uit administraties voortvloeien, dus uit virtuele “handels balansen””
    Terzelfdertijd wil ik de prof gerust stellen, ook ik ben geen voorstander van Vlaamse onafhanklijkheid wel voor verregaande zelfstandigheid maar dan efficiënter georganiseerd dan de pijnhoop die de 6 staatshervormingen hebben opgeleverd!

  2. Meneer Aernoudt. Op één na zijn alle Vlaamse partijvoorzitters tegen Vlaamse onafhankelijkheid, democratische referenda en dito verkiezingen. Beschikt Vlaanderen überhaupt over geschikte bestuurders en dito regeringsleider om een zelfstandig land te besturen? Ze spelen allen nog liever de tweede of derde viool in la Belgique. Niet akkoord. Geen probleem, zeg dan wie je in gedachten hebt.

Plaats een reactie

Delen