Politievakbonden eisen ontslag Van Quickenborne na dodelijke mesaanval

Vincent Van Quickenborne. Photo News

Binnenland politiek

Politievakbonden eisen ontslag Van Quickenborne na dodelijke mesaanval

Anton Schelfaut

De politievakbonden eisen het ontslag van Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) na de dodelijke aanval op een agent. Ze stellen de “straffeloosheid” die heerst in Brussel en andere grootsteden ten aanzien van daders van geweld tegen de politie en andere hulpverleners aan de kaak. Van Quickenborne zelf wijst die kritiek van de hand. “Ik heb amper een maand na mijn aanstelling beslist om een nultolerantierichtlijn in te voeren voor alle geweld tegen de politie”, benadrukt hij.

Nadat donderdagavond een agent werd gedood bij een mesaanval in Schaarbeek, eisen de politievakbonden het ontslag van Justitieminister Van Quickenborne. Die laatste ontkent in De Ochtend op Radio 1 dat de politiemensen zich in de steek gelaten voelen, zoals Carlo Medo van het NSPV beweerde. De minister beroept zich daarvoor op een quote van Michel Goovaerts, de korpschef van politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene. Die verklaarde in De Standaard dat hij “na dertig jaar ervaring merkt dat geweld tegen politie wel degelijk strikter opgevolgd wordt”.

Dat komt volgens Van Quickenborne omdat hij in november 2020, een maand na zijn aanstelling, besliste om een nultolerantierichtlijn in te voeren voor alle geweld tegen de politie. “Zodra er geweld is met minstens 1 dag arbeidsongeschiktheid, wordt er niet geseponeerd en wordt dat vervolgd”, legt hij uit.

In het kader van die richtlijn zou de minister aan alle Belgische korpschefs gevraagd hebben om gevallen van geweld tegen de politie, waarin niet systematisch wordt opgetreden, aan hem te melden. “Men heeft mij dat niet gemeld en men zegt dat het geweld wel degelijk strikter wordt opgevolgd”, schetst Van Quickenborne. “Dus wat de vakbond zegt, klopt niet.”

Kamercommissie

In een extra Kamercommissie zal Van Quickenborne samen met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) maandag meer uitleg geven over het incident. De precieze omstandigheden roepen immers heel wat vragen op, onder meer bij Vlaams Belang-fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens. “Als de feiten bevestigd worden, lijkt het mij onmogelijk dat de Justitieminister dit politiek overleeft”, verklaarde die laatste in De Ochtend op Radio 1. “Wat mij betreft, lijkt ontslag de enige optie te zijn.”

Die uitspraken raken Van Quickenbornes koude kleren niet. “Ik heb zelf aangeboden om zo snel mogelijk in het parlement uitleg te kunnen geven. Ik zal ook kunnen vertellen wat er precies is gebeurd en hoe die man is opgevolgd. Ik zal daar volledige transparantie en duidelijkheid bieden.”

Psychiatrische problemen

In De Ochtend schetste Van Quickenborne ook het verloop van de bewuste dag. Dader Yassine Mahi (32) ging zich donderdagochtend aanmelden bij de politie, waar hij een “verwarde indruk” maakte. Hij verklaarde dat hij haat voelde ten aanzien van de politie en een aanslag wilde plegen. “Maar hij wilde dat eigenlijk zelf niet”, aldus de minister. “Hij wilde geholpen worden en een normaal leven leiden. Hij vroeg om hulp. Hij is gefouilleerd en had geen wapen bij zich.”

De politie heeft vervolgens het parket gebeld en informatie ingewonnen bij de cel radicalisme van zijn vroegere woonplaats. “Daar is gezegd dat het een man is met psychische problemen”, vervolgt Van Quickenborne. “Omdat hij zelf om hulp vroeg, heeft het parket beslist om hem te laten opnemen. Daarop is de politie met de man naar het ziekenhuis gegaan.”

OCAD-lijst

Niet veel later is Mahi daar zonder meer vertrokken, hoewel politie en parket wisten dat hij op de OCAD-lijst stond als ‘potentieel gewelddadig extremist’. “Maar er waren geen recente bedreigingen geweest”, nuanceert Van Quickenborne. “En hij had zichzelf aangeboden bij de politie. Iemand die een aanslag wil plegen op de politie, komt niet eerst bij die politie om hulp vragen, was de inschatting.”

Het ziekenhuis liet vrijdag al weten dat het personeel van de spoedgevallendienst niet op de hoogte werd gebracht over het gevaarlijke profiel van de dader. Volgens Van Quickenborne moet het onderzoek eerst uitwijzen welke informatie de politie of het parket hebben uitgewisseld met het ziekenhuis. “Ik vind het nu te vroeg om te zeggen dat het daar is misgelopen”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

8 gedachten over “Politievakbonden eisen ontslag Van Quickenborne na dodelijke mesaanval”

  1. Dat is blabla van van quickenborne. Al eens gedacht dat een zeer groot deel van die zogenaamde ‘geradicaliseerde ‘onder invloed’ zijn van de door quickenborne geliefde marihuana? En dan uiteraard vaak psychotisch zijn en in staat zijn tot geweld. Dit neemt niet hun verantwoordelijkheid weg en ook niet de verantwoordelijkheid van van quickenborne.

  2. Beste politievakbond, een goed initiatief die staking maar doe ze dan wel correct en val de gewone burger niet lastig. Tot eind 2022 geen enkel verkeersboete meer geven, in de Wetstraat en rechtbanken alle voertuigen goed controleren met dezelfde” arrogantie die jullie de burger op leggen en blijven volhouden tot Q en de magistraten ontslagen zijn. Zo kunnen de ambtenaren hun respect van de burger terug verdienen maar nu zijn het ambtenaren onderling die hun laksheid en corruptie moeten uit vechten.

  3. Volgens Q zijn door wiet verwarde grijze hersencellen is de verwonding van de politie agent aan de knie tijdens een interventie te Waregem koerse en die reeds maanden werkonbekwaam is geen intentioneel geweld!?De vakbonden kletsen bijgevolg uit hun nek!?Daarom werd het ook door het parket geseponeerd!? Ik meende dat er nog zoiets bestaat als :Tijdens de dienst en als gevolg van de dienst een kwetsuur,verwonding oplopen! Je voelt nu reeds aan dat iedereen de hete aardappel doorschuift na de de dodelijke steekpartij. Q denkt dat zijn ontslag wordt gevraagd vanwege het conflict door de loopbaanregeling en het niet nakomen van gemaakte afspraken i.v.m de verloning!
    Op het VRT nieuws greep Annelies Van Herck dit alles ook aan om de extreem rechtse radicalisering op sociale media nogmaals dik in de verf te zetten!? Een dame van de VVSG kwam haar zegje hierover doen. Volgens mij verwart zowel de VRT als de VVSG vrije meningsuiting en radicalisering met elkaar. Wie liet er in 2016 de bommen ontploffen in Zaventem en Maalbeek? Volgens mij geen rechtsextremisten?! Wie brak er onlangs in Schaarbeek de boel af na de implementatie van Good Move. Kansparels,die door imam Somers zo bewierrookt worden en opgehitst door de straatvechters/knokploegen van PVDA/PTB!?

  4. VVQ. De meest incapabele minister van justitie die België ooit gehad heeft. Het ambt van minister van justitie moet gekoppeld aan resulaatverbintenissen. Halverwege de legislatuur moet die gecheckt worden en bij negatieve evaluatie volgt ambtshalve het ontslag van de minister.

    Anderzijds moet er onderzocht worden of men aantal taken/bevoegdheden van de procureur des konings niet kan overhevelen naar de onderzoeksrechter. Het is niet normaal dat de procureur des konings een dubbele pet heeft: die van rechter en partij.

    Het injunctierecht van de minister van justitie staat gelijk met politieke inmenging en is helemaal geen garantie op meer efficiëntie bij de parketten. Het uitgangspunt is en blijft scheiding der machten, maar machten die verantwoording afleggen.

  5. De Brusselse krant “La Dernière Heure” (15.11.22) vraagt zich af hoe het mogelijk was dat een gevaarlijk individu (Yassine Mahi) als een vrij persoon het ziekenhuis kon verlaten, terwijl hij daar met de handboeien aan door de politie werd gebracht. Er waren eveneens voldoende signalen om te vrezen dat die kerel zinnens was effectief een aanslag zou plegen op de politie. En toch verzuimde de parketmagistraat hem preventief aan te houden om de samenleving te beschermen. Vraagtekens over de magistraat die de terreurbedreiging niet ernstig nam. Ook vragen waarom de politiepatrouilles in de betrokken politiezone (Evere,Schaarbeek, Sint-Joost -Ten -Noode) en per uitbreiding in de regio Brussel, niet radiofonisch werden verwittigd over het vrij circuleren in de regio van een tikkende tijdbom. Ultra gevaarlijk individu die na verhoor door de politie Evere, lastens het parket van de procureur des Konings vrij mocht beschikken via een ommetje in het ziekenhuis. Terwijl hij moordplannen beraamde op politiemensen en die effectief enkele uren later zou uitvoeren. Het resultaat: toen de terrorist een politiepatrouille aansprak in Schaarbeek, waren deze zich totaal niet van bewust dat zij geconfronteerd werden met een professionele doder op missie, door gebrek aan doorstroming van interne informatie binnen de PZ. Hebben de lokale- en zonale politiechefs/verantwoordelijken , hiervoor een plausibele verklaring om deze cruciale info, naar verluidt niet te hebben gedeeld met de agenten in de frontlinie (op terrein)?

Plaats een reactie

Delen