Progressieve LGBTQ-journaliste breekt lans voor J.K. Rowling: "Geen spoor van transfobie"

J.K. Rowling. Shutterstock

Uncategorized

Progressieve LGBTQ-journaliste breekt lans voor J.K. Rowling: “Geen spoor van transfobie”

Carl Deconinck

Een LGBTQ-journaliste heeft J.K. Rowling geprezen voor haar “moed” en haar volgers verteld dat mensen “de verkeerde heks verbranden”, nadat ze geen bewijs kon vinden dat de Harry Potter-auteur ’transfoob’ is. Daarmee gaat ze in tegen de vele beschuldigingen van ’transfobie’ die aan het adres van J.K. Rowling worden geuit.

EJ Rosetta, columnist bij de progressieve Amerikaanse nieuwswebsite ‘The Huffington Post’, zei dat ze drie maanden geleden de opdracht kreeg om een artikel te schrijven over “20 transfobe citaten van J.K. Rowling waar we klaar mee zijn”. Na 12 weken te hebben gezocht in boeken, tweets en essays van Rowling om de juiste context te leren kennen, kwam Rosetta tot de conclusie dat er geen enkele transfobe boodschap terug te vinden is.

“J.K. Rowling is geen ‘ondraaglijke transfoob’, ze is een (getalenteerde) vrouw die achterover had kunnen leunen en voor altijd geliefd zou kunnen zijn, maar rondkeek en aandachtig was terwijl de kruising van transrechten en vrouwenrechten begrijpelijke groeipijnen onderging”, zo schrijft Rosetta. “In veel gevallen worden de rechten van de ene groep opgeofferd voor de andere, waarbij de meest kwetsbare vrouwen vaak de prijs betalen. Hier in het Verenigd Koninkrijk willen we altijd beide kanten steunen, maar we beseffen dat dat in sommige gevallen onmogelijk is. En J.K. lette op.”

“J.K. zag de mazen in de wet ontstaan en wist dat vrouwen een stem nodig hadden. Dus in plaats van achterover te leunen en iedereen het beste te wensen, zei ze: ‘Ik moet het zijn, nietwaar?’ Ze deed iets angstaanjagends en verbazingwekkends en gebruikte haar stem, ik vermoed dat ze verdomd goed wist wat er ging komen. Dat is moed.”

(Lees verder onder de tweet.)

Haat

De columniste spaart haar lof niet voor de Harry Potter-auteur. “3 maanden toegewijd onderzoek en ik kan geen enkel echt ’transfoob’ citaat van J.K. Rowling vinden dat bestand is tegen de controle van de journalistieke integriteit. Het misbruik dat J.K. heeft doorstaan, is niet te vergeven. Elke doodsbedreiging, verkrachtingsdreiging en stroom van misbruik heeft ze met waardigheid doorstaan.”

Voor activisten en bepaalde leden van de pers is ze dan weer erg kritisch. “Degenen die haar erin hebben geluisd onder het mom van ‘rapportering’, terwijl je diep van binnen moet weten dat je gewoon clickbait uitgooit en haat aanwakkert, moeten zich schamen. Schande over degenen die de propaganda volgden zonder kritisch na te denken. Je verbrandt de verkeerde heks. Ik steun J.K. Rowling.”

Dankbaarheid

J.K. Rowling zelf pikte het bericht op en reageerde dankbaar. Rowling is al jaren het doelwit van LGBTQ-activisten. In 2020 haalde ze de krantenkoppen toen ze tweette: “Als sekse niet echt is, is er geen aantrekkingskracht van hetzelfde geslacht. Als sekse niet echt is, wordt de geleefde realiteit van vrouwen wereldwijd uitgewist. Ik ken en hou van transmensen, maar het uitwissen van het concept van sekse verwijdert het vermogen van velen om zinvol over hun leven te praten. Het is geen haat om de waarheid te spreken.”

In een andere tweet uit 2020 plaatste ze vraagtekens bij het idee dat mensen kunnen menstrueren als ze geen vrouw zijn. Sinds de start van de hetze worden boeken van Rowling begeleid met inhoudswaarschuwingen en distantieerden verschillende bedrijven zich van haar.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Progressieve LGBTQ-journaliste breekt lans voor J.K. Rowling: “Geen spoor van transfobie””

  1. In mijn hoedanigheid van politiek-correct ontaarde bitskoemmer verklaar ik LGTBQ+ niet “inclusief” genoeg en stel voor zo uit te breiden “LGTBQABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ12345678101112”
    Zeg nu zelf, dat is toch veel politiek-correcter met dergelijk 999 woke-karaat gehalte !

Plaats een reactie

Delen