Mathieu Michel wil loon van publieke mandatarissen deels variabel maken

Mathieu Michel. Photo News

Uncategorized

PVDA-fractieleider: “Het communisme heeft goede dingen gerealiseerd”

Anton Schelfaut

Volgens PVDA-fractieleider Sofie Merckx heeft het communisme – in tegenstelling tot het fascisme – goede dingen gerealiseerd. “Je kan Hitler en Stalin toch niet vergelijken?”, klinkt het in een interview met De Zondag.

Kris Merckx, de vader van Sofie, lag mee aan de basis van de PVDA. Hij had sympathieën voor Mao Zedong en zelfs Jozef Stalin, maar daar neemt de PVDA-fractieleider naar eigen zeggen geen voorbeeld aan. “De partij heeft in 2008 ook afstand genomen van deze regimes en de slechte kanten veroordeeld”, schetst ze. “Maar ik heb toch vooral veel respect voor wat mijn vader gedaan heeft en voor wie hij is. Hij heeft Geneeskunde voor het Volk op de kaart gezet, ondanks alle weerstand. (…) Daar ben ik ongelooflijk fier op. Maar niet op de sympathieën voor Mao en Stalin, neen. Al moet je dat ook in de geest van die tijd zien, vind ik.”

Merckx beseft dat haar vader niet de enige in de partij was met sympathieën voor Mao en Stalin. “Ik vond het wel belangrijk dat we die modellen afzweerden”, benadrukt ze.

Massamoordenaar

De PVDA-fractieleider geeft toe dat Stalin een massamoordenaar was en dat de mensenrechten zwaar zijn geschonden onder zijn regime. “Maar ik wil niet zwart-wit kijken naar deze geschiedenis”, nuanceert ze. “Dat het nazisme is verslagen, is ook dankzij de Sovjet-Unie. Dat mag ook gezegd worden.”

De vergelijking tussen Adolf Hitler en Jozef Stalin gaat volgens Merckx niet op. “Er is een groot verschil tussen het fascisme en het communisme. Het communisme heeft goede dingen gerealiseerd. Zie de gratis gezondheidszorg in Cuba. Dat vind ik niet terug in het nazisme, hoor. Ik wil daarom met nuance kijken naar deze experimenten”, besluit ze.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

21 gedachten over “PVDA-fractieleider: “Het communisme heeft goede dingen gerealiseerd””

  1. Meent ze dat nu echt of is’t om te lachen? Sommige mensen leren het nooit. Niet dat ik hier het Nazisme ga verdedigen verre van .Maar om dit te aanhoren moet je toch stalen zenuwen hebben!

  2. Dan kan men ook afkomen dat Hitler als eerste het betaalde verlof invoerde!?
    Onmiddellijk cordon rond deze “negationisten” a.u.b! Als hierop van onze wereldverbeteraars geen reactie komt dan vallen ze door de mand!

  3. Pardon, de communistische leiders uit het verleden hebben meer doden op hun geweten dan alle fascistische leiders. Communisme leid enkel maar naar armoede en onderdrukking. Zie maar hoe het is in Cuba, Venezuela, noord-korea, China,…. Nee dank u, ik haat zelf het Communisme.

  4. Toen : “geest van de tijd ” ; we zijn nu in 2022 en in N-Korea is het hongeren en huiveren van de kommunistische terreur; permanente terreur en hongersnood maar ze gaan wel de grootste kernmacht worden om hun land te verdedigen; om wat te verdedigen misschien? Kommunisme heeft ruim 100 jaar lang bewezen een systeem te zijn dat niet werkt; al degene die het nodig vinden om hiervoor op te komen verdienen idd 1000 x meer ” een kordon sanitaire “

  5. Al meer dan 20 jaar geleden mijn kranten-abonnement opgezegd.
    Als laatste vloog Knack eruit nadat Koen Meulenaere en Van Cauwelaert eruit werden gegooid.
    ’t Pallieterke bleef over…als enige

  6. Voor dergelijke uitspraken, zou je achter de tralies moeten belanden. Wat mij betreft, is dat van hetzelfde,
    criminele niveau als, bvb.: “Concentratiekampen hebben veel goeds gedaan”. Hoe is het toch mogelijk dat er rond die PVDA geen cordon komt ? Ah, ja ! Het helpt de poco’s in hun strijd tegen de Vlamingen ! Daarom.

  7. Zo makkelijk en snel rekent een communist met z’n eigen wandaden/misdaden/genociden af. Desnoods herschrijft hij/zij hun geschiedenis. Dit is een fundamentele exclusiviteit van communisten. ‘Anderen hebben dit recht niet’ en blijven eeuwig en altijd schuldig. Zó simpel is het … voor een communist.

  8. “Je kan Hitler en Stalin toch niet vergelijken?” Jawel ze hebben allebei de helft van polen bezet vooraleer WII uitbrak. Niemand houdt u tegen om te immigreren, in plaats van Totalitarisme en onderdrukking te willen importeren.

  9. Beste mevrouw Merckx , ik geloof dat de Sovjet -Unie ontstaan is na de 2de Wereldoorlog , en de Russen hebben Nazi-Duitsland een slag toegediend met véél materiële hulp van de Verenigde Staten . De Duitsers hebben de oorlog verloren omdat ze de Verenigde Staten hebben uitgedaagd , niet de Russen ….

  10. Communisme op papier mag dan wel een ideaal beeld zijn van bepaalde mensen, de realiteit is veel gruwelijker dan wat je voor mogelijk houdt. Communisten hebben sedert 1917 meer doden op hun geweten dan alle fascisten de afgelopen 30 eeuwen (om de woke-fifa graaibaas te citeren). Ik begrijp evenmin dat als bv Dries Vanlangenhove (niet mijn grootste favoriet) iets zegt of naar iets verwijst, justitie onmiddellijk een vervolging en proces inzet, terwijl als deze dochter van een Stalin aanhanger gewoon het communisme verder mag ophemelen zonder gevolgen. Zelfs klassieke politieke partijen, zoals Vooruit, zien geen graten in Zelzate en Borgerhout, waar men gisteren na de voetbal weer getoond heeft welke soort daar woont maar niet werkt, deze communisten en Poetin aanhangers mee in het beleid van deze gemeentes te nemen. Misschien was die Mvr Merckx de enige die voluit “ikke” riep toen Rousseau als DJ vroeg “who’s pussy is wet”? Dus zeker geen “cordon” voor aanhangers van Stalin en het communisme, en dat in Vlaanderen 21ste eeuw!

  11. Jozef Stalin, kort voor zijn dood: “After my death, a pile of garbage will be put on my grave, but the wind of history will ruthlessly dispel it”
    Die “wind of history” is aan het opsteken, die komt er aan. Bij PAL NWS hebben ze die nog niet zien aankomen, daar slikken ze zonder knabbelen de Amerikaanse propaganda.

  12. Ja, ik ken die gasten, via … PAL NWS. Wat die gasten allemaal op deze lezersrubriek mochten zetten voordat de PAL NWS redactie eindelijk ingreep was om te kotsen. Daar tegenover is mijn cynische reactie in Fawlty-towers-Manuel-Engels en in ’t Russisch wel zeer onschuldig, zou ik zeggen, dus géén naar mij opgestoken vingertjes, graag. Bovendien snap ik uw punt niet : U bent blijkbaar goed op de hoogte van historische quotes van communistische dictatoriale smeerlappen, maar wat doet uw sneer naar de Amerikanen en naar PAL NWS nu onder dit artikel over commi-fossielen in ons land die Stalin en Co zitten goedpraten ?

Plaats een reactie

Delen