Onder druk van het straatgeweld – twee agenten en een brandweerman raakten gewond – trekt de gemeente Schaarbeek een deel van het omstreden mobiliteitsplan ‘Good Move’ in. Gemaskerde jongeren vernielden verkeersborden en schopten rel. Volgens Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) hitsten verkozenen van MR en PVDA de gemoederen op, wat dan door de betrokken partijen werd ontkend. “Het is krapuul. Laten we onze wijk bevrijden”, werd er gescandeerd. Buurtbewoners die opmerkingen maakten, kregen klappen. “PVDA is de partij van de agressie”, merkte Joost Vandecasteele in De Afspraak niet onterecht op.
De politie keek machteloos toe. “Dat de straat het recht in eigen handen neemt, vind ik heel betreurenswaardig”, ventileert Cieltje Van Achter (N-VA). De N-VA pleit voor een genuanceerd oordeel. “Er zijn ook goede kanten aan dit plan”, klinkt het.
Good Move is het mobiliteitsplan van het Brussels Gewest, waarvan het de bedoeling was om het stapsgewijs in verschillende gemeenten in te voeren. De bedoeling is om het gewest verkeersveiliger en leefbaarder te maken. Minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) wil dat in alle Brusselse wijken tegen 2030 een nieuw circulatieplan van kracht is. De circulatieplannen in de verschillende gemeenten vormen een onderdeel van een groter geheel. Ook de algemene invoering van de zone-30 en de grote investeringen in het openbaar vervoer – 500 miljoen euro enkel voor volgend jaar – maken daar deel van uit.
Onthutsende cijfers
Maar het plan verliest steeds meer steun van de bevolking. Na hevig protest werd het plan in Kuregem afgevoerd. In de Maritiemwijk in Molenbeek werd een proefproject in één straat om dezelfde redenen afgevoerd. Andere gemeentebesturen kijken uit schrik voor protest en rellen de kat uit de boom. De burgemeester van Evere weigert steevast om aan het circulatieplan mee te doen. Hoe meer de lokale verkiezingen van 2024 dichterbij komen, hoe minder de verschillende gemeenten bereid zullen zijn om aan het plan deel te nemen.
De groep van tegenstanders is zeer heterogeen: het gaat om boze handelaars, automobilisten, omwonenden die zich beknot voelen, politici die de onvrede willen recupereren, allochtone jongeren die graag keet schoppen… Het ongenoegen ent zich op andere problemen en vormen van ontevredenheid over onveiligheid, slepende armoede en werkloosheid… Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen kwam na een eigen onderzoek met de onthutsende cijfers dat maar liefst twee derde van de Brusselse middenstand overweegt om Brussel te verlaten.
Genuanceerd oordeel
De PS schrapte het plan in bepaalde delen van Brussel. Naast het rekeningrijden, vormt Good Move opnieuw een dossier waarbij Ecolo en Groen botsen met de PS. Ook in de Waalse regering is er heibel over onder meer de maatregel om 100 km per uur op de snelwegen te rijden. De groenen dreigen andermaal het onderspit te delven. Het hele circulatieplan dreigt ten onder te gaan.
Brussels parlementslid Cieltje Van Achter nuanceert: “Wie kan nu tegen verkeersveiligheid zijn? Alles hangt wel af van hoe het op het terrein wordt ingevoerd.” Cieltje Van Achter wijst erop dat het in Anderlecht compleet verkeerd is aangepakt en dat er nauwelijks inspraak was. In Schaarbeek werd in de buurt van een school éénrichtingsverkeer ingevoerd, waardoor er meer ruimte kwam voor fietsers en voetgangers, wat dan wel een verbetering was.
Hoe hard Jan Busselen (PVDA) ook probeert te doen geloven dat zijn partij niets met de rellen te maken heeft, het is heel opvallend hoe fel de PVDA-PTB op het protest is gesprongen. Zowat in alle betrokken gemeenten voeren de communisten het staatprotest aan. Ze maken daarbij gebruik van opruiende taal. De PVDA-fractieleider in Jette stelde dat “de bobo’s die voor het plan zijn de bek moet worden gesnoerd”. Op basis van geweld werd het circulatieplan in Anderlecht begraven. De PVDA-PTB probeert onder de allochtone moslims een stemming tegen de “rijke blanke bobo’s uit de dure wijken” van Brussel te organiseren, aldus Wouter Verschelden.
De groene prijsduiven
Ook de vzw ‘Mauto Defense’ roept de achterban op tot opstand tegen het plan. Op elke gemeenteraad duiken actievoerders van de vzw op om de boel op stelten te zetten. Groen en Ecolo komen met hun mobiliteitsplan steeds meer alleen te staan en dreigen de electorale rekening te betalen. De PS doet er alles aan om beide partijen onderuit te halen. Ook in de Waalse regering proberen PS en MR de plannen voor een fiscale hervorming voor wagens en het plan ‘Air Climat’ te dwarsbomen. “Plots vinden de MR en De PS elkaar om de groene prijsduiven uit de lucht te knallen”, besluit Wouter Verschelden. Steeds meer lijkt het erop dat de linkse partijen in Brussel er alles voor over hebben om de allochtone stemmen binnen te halen, ook al gaat dat ten koste van hun principes, goed bestuur of zelfs de veiligheid op straat.