Als jurist en Vlaams-nationaal politicus is Rob Verreycken geen onbekende in de Vlaamse Beweging. Zelf situeert hij het begin van zijn liefde voor Frans-Vlaanderen vanaf het moment dat hij er in de buurt op kamp ging en de verhalen van heroïsche taferelen daar oppikte. Hij verwijst ook naar het boek ‘De Nederlanden in Frankrijk’ (1969) van Jozef Van Overstraeten, dat al een tijd niet meer in de boekhandel te vinden is. Dringend tijd om de Vlamingen op zoek naar een vlakbijvakantie terug de nodige appetijt voor dit stukje verloren Vlaanderen bij te brengen.
Het moet iets zijn dat het romantische in de bezoeker van Frans-Vlaanderen naar boven brengt. Bestaat er een plaats waar men zich meer thuis voelt dan in dit ‘oer-Vlaanderen’, terwijl nochtans alle officiële opschriften Frans ademen? Is er een plek in Vlaanderen die zo wars blijft van industrialisatie en hoogbouw als de regio Kassel-Belle-Hazebroek? Moet men werkelijk scoren met dure en verfijnde sterrenrestaurants of verkiest de Vlaming toch gewoon de eerlijke keuken die haar gerechten en dranken lokaal en weinig afgestoft serveert? Hoeft het altijd meer te zijn dan een schuimend glas ‘Trois Monts’-bier met een boterham ‘potjevleesch’?
Verre van dat de schrijver louter dit sentiment op zich uitspeelt. De schrijver overtuigt de geïnteresseerde ook met interessante weetjes, een blik op de rijke geschiedenis en een lijst bezienswaardigheden. Verreycken leert de lezer de historische gelaagdheid van de streek kennen. Zowel Kelten, Romeinen, Germanen, Vlamingen als Fransen lieten er hun stempel achter. Zo kan men het belang van de Kasselberg onmogelijk overschatten. Niet enkel was Kassel de vroegere hoofdstad van waaruit Romeinen vele heirbanen vertrokken. Het stadje vormde in de laatste duizend jaar driemaal het toneel voor slagen die de toekomst van Vlaanderen structureel zouden bepalen. Het boek leert ons dat ook Frans-Vlaanderen niet gespaard bleef tijdens WO I. Net zoals het nabije Ieper zijn de vele soldatenkerkhoven de stille getuigen van de talloze jonge levens die hier hun laatste rustplaats vonden.
Te vaak onbekend
Wie zich ver van het strijdgewoel wenst te houden, vindt er voldoende inspiratie in voor wandelingen, fietstochten of tochtjes met de (zwerf)wagen. Naast de vele toeristische tips staat het boek ook bol van de historische uitweidingen en spitante kennisfeiten. De missionaris Willem van Rubroeck en de schrijfster Marguerite Yourcenar zullen bij de lezer misschien een belletje doen rinkelen. Minder bekend is dat Marnix van Sint-Aldegonde de liefde vond in Frans-Vlaanderen. En is het niet triest dat de cinemaschermen enkel oog hebben voor de Ierse en Schotse waaghalzen, terwijl de heldenrol van de ridder Denijs van Moerbeke in de Honderdjarige Oorlog enkel bij historici bekend is?
Met dit boek onderstreept Rob Verreycken met verve zijn punt dat dit stukje Vlaanderen in Frankrijk een bestemming is voor de vier seizoenen. Ideale tip dus voor een vlakbijvakantie. En vergeet daarbij zeker niet deze boeiende reisgids onder de arm mee te nemen. Wie weet komt u er mevrouw Iris Mittenaere wel tegen… Geen idee wie deze dame is? Deze gewezen ‘Miss Frans-Vlaanderen’ schopte het enkele jaren geleden tot ‘Miss Universe’ en koos ervoor het podium op te komen in een jurk waarin zowel een belfort als een Vlaamse leeuw waren verwerkt. U merkt het: het zuidelijkste stukje Vlaanderen is niet alleen trots op zijn afkomst, het is ook aantrekkelijk in vele opzichten.
Rob Verreycken, ‘Reisgids – Hart van Frans-Vlaanderen’, Ontdekfransvlaanderen, 2022, 200 bladzijden, ISBN: 9789464594515
Te verkrijgen via storting van 17,50 euro per boek (+ 4 euro (VL) of + 5 euro (NL) en vermelding adres op rekeningnummer BE96 7330 1652 6305