Russisch leger trekt zich terug uit belangrijke stad Cherson

via https://t.me/oleksiihoncharenko

Uncategorized

Russisch leger trekt zich terug uit belangrijke stad Cherson

Carl Deconinck

Russische bevelhebbers hebben opdracht gegeven aan de troepen om Cherson te verlaten. Het zou niet meer mogelijk zijn om de stad nog te bevoorraden. De terugtrekking kan gezien worden als een grote nederlaag.

In een video die niet erg spontaan lijkt, legt Sergej Soerovikin, de opperbevelhebber van de invasiemacht in Oekraïne, aan de Russische minister van Defensie Sergej Sjoigoe uit dat de situatie onhoudbaar is. Het is volgens Soerovikin verstandiger om de verdediging te organiseren aan de oever van de Dnjeper. Naar eigen zeggen is de motivatie om soldatenlevens te sparen en om te burgers ontzien.

Dat voelt erg cynisch aan, want Rusland heeft net veelvuldig en heel doelbewust burgers aangevallen tijdens dit conflict. De opmerking over het sparen van soldatenlevens komt er na een mislukt offensief bij Pavlivka die aan bijzonder veel Russische soldaten het leven heeft gekost. Elitesoldaten van het leger klaagden daarover in een open brief die zondag 6 november werd gepubliceerd. Een brigade mariniers verloor er zo 300 goedgetrainde manschappen in amper 4 dagen tijd. Er ging daarbij tevens veel materiaal verloren. Ook in Bachmoet leden de Russen grote verliezen aan soldaten bij een mislukt offensief.

(Lees verder onder de tweet.)

Aanvoer

Hoewel de Oekraïense opmars de afgelopen weken was vertraagd, was de Russische aanvoer over de Dnjepr steeds moeilijker geworden nadat de weinige bruggen over de rivier werden vernietigd door Oekraïense raketten. Voorafgaand aan de terugtrekking verplaatste Rusland duizenden burgers per boot uit de stad, in wat Oekraïne veroordeelde als “een gedwongen deportatie”.

Het verlies van Cherson is significant, want het was de eerste grote Oekraïense stad en enige regionale hoofdstad die Rusland in het zuiden kon veroveren. Rusland geeft nu bovendien opnieuw gebieden prijs die het geannexeerd heeft na het fameuze schijnreferendum enkele weken geleden. Het betekent ook dat Rusland een belangrijke uitvalsbasis verliest om andere steden aan te vallen, waardoor die vrijer zullen kunnen ademen. Omgekeerd kan Oekraïne nu de druk op de Krim opvoeren.

Zoveelste Russische nederlaag

Aan Russische zijde klinkt men zeer teleurgesteld over de terugtrekking. Sommigen hebben het over “verraad” van de legertop. De terugtrekking kan gezien worden als de zoveelste nederlaag in een lange rij en het is al een tijdje geleden dat de Russen nog een militair succes hebben geboekt in Oekraïne. Ramzan Kadyrov verdedigt de terugtrekking dan weer en noemt het een wijze beslissing.

De aankondiging kwam kort nadat Russische media zeiden dat de plaatsvervangend leider van Kherson, Kiril Stremoesov, was omgekomen bij een auto-ongeluk. Stremoesov gold als een bekende collaborateur die zeer actief was op sociale media. Volgens Oekraïne was hij een verrader. Voor de inval was hij al pro-Russisch.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Russisch leger trekt zich terug uit belangrijke stad Cherson”

  1. Een voetbalcoach die niet kan winnen krijgt zijn C4. Poetin faalt zoveel is duidelijk. Toen de tsaar faalde tijdens WO1 revolteerden de Russen. Persoonlijk denk ik dat het krediet van Poetin opgesoepeerd is. Tijd voor een regimewissel. Rusland erwache voor het te laat is.

Plaats een reactie

Delen