“Het enige resultaat van deze actiedag is economische schade.” Dat zegt Kathleen Verhelst, federaal Kamerlid van Open Vld over de staking van 9 november. Terwijl de socialistische fracties de staking toejuichten en Raoul Hedebouw (PVDA) zelfs trots was dat de haven van Antwerpen geblokkeerd werd, vinden Open Vld, cd&v en N-VA het onaanvaardbaar dat vakbonden en linkse politieke fracties “kiezen voor polarisatie en werkgevers en werknemers tegen elkaar opzetten”.
Ook bij de cd&v veroordeelt men de vakbondsacties. “Mensen die denken dat er alleen hier inflatie bestaat, moeten maar eens kijken naar de inflatie in de Verenigde Staten”, vertelde Koen Geens (cd&v) tijdens het vragenuur in de Kamer. “Het akkoord om het evenwicht te laten bestaan tussen de automatische indexering en de loonnorm is onder omstandigheden wijs om te behouden”, aldus Geens. Daarmee gaat hij lijnrecht in tegen de standpunten van de vakbonden, die de loonnormwet willen afschaffen om meer onderhandelingen mogelijk te maken. Gezien de lonen al automatisch geïndexeerd worden, is dat volgens Geens dus onzinnig. Net zoals de andere tussenkomsten van regeringsleden, beëindigde Geens door een opsomming te geven van de maatregelen die de federale regering nu deelt.
Automatische loonindexering
Opvallend: zowel van Vooruit als PS waren er parlementsleden die aanwezig waren aan stakingspiketten. Dat terwijl de vakbonden betogen tegen de federale regering, waar zij deel van uitmaken. Volgens PS-Kamerlid Patrick Prévot moet premier De Croo afwijken van het regeerakkoord. “Dat akkoord had geen oorlog in Oekraïne of energiecrisis voorzien.” Vooruit-parlementslid Anja Vanrobaeys ging ook langs bij de stakers, maar was tijdens haar tussenkomst toch bijzonder positief voor de federale regering. “Onze maatregelen helpen. Mensen helpen, dat is wat socialisten doen in deze regering.” Het feit dat er geen akkoord is gevonden tussen de sociale partners, was voor haar de reden om alsnog mee te gaan staken.
“Het stakingsrecht is een fundamenteel recht, de vraag blijft wel hoe je dat gebruikt”, vindt Peter De Roover (N-VA). Maar de fractieleider van de N-VA vooral zag, was een “staking van het ene deel van de regering tegen het andere deel”. Voor de linkerzijde van Vivaldi kan er niet meer vastgehouden aan het regeerakkoord, terwijl cd&v en Open Vld dat wel willen. “De regering wijst altijd op de koopkrachtmaatregelen, maar niemand voelt er iets van. U slaat gigantische gaten in de begroting en de publieke opinie voelt er niets van.”
Premier De Croo (Open Vld) wees in zijn repliek op de automatische loonindexering. “Er is geen enkel ander land waar de bevolking zo goed beschermd worden tegen de inflatie.” Die is niet perfect, maar vindt die bescherming wél een zeer goede basis. Het feit dat de lonen dan wel automatisch geïndexeerd worden, maar de fiscale schalen niet, is volgens Cathérine Fonck wel onbegrijpelijk. Maar die wordt dan nog eens aangevuld door de koopkrachtmaatregelen die reeds genomen zijn, besluit De Croo. “Ik respecteer het recht op staken. Maar bezorgdheid uiten is iets anders dan te applaudisseren voor bedrijven die stilgelegd worden”, sneert hij nog naar Raoul Hedebouw (PVDA).
Lees ook: