In Brussel werden er vorig jaar 181 steekpartijen geregistreerd. Dat blijkt uit de criminaliteitsstatistieken van de federale politie. Het is een stijging met 28 procent ten opzichte van 2020 en het hoogste aantal van de afgelopen tien jaar. “Een kwart van 743 steekpartijen in België vond vorig jaar plaats in Brussel. Brussel heeft een messenprobleem”, reageert Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA).
Maandag registreerde de Brusselse politie drie steekpartijen in Anderlecht, Molenbeek en Sint-Gillis en kwamen twee mensen om het leven. De week voordien werd een politieagent in burger aangevallen door een illegale transmigrant met een breekmes. Nog twee weken daarvoor stierf de 29-jarige politieagent Thomas Monjoie na een mesaanval van de geradicaliseerde ex-gevangene Yassine Mahi. De afgelopen weken hebben volgens N-VA-parlementslid Mathias Vanden Borre bewezen dat Brussel met een messenprobleem kampt.
Ambulanciers niet veilig
“Vorig jaar steeg in Brussel het aantal steekincidenten van 141 naar 181. Dat is een stijging van 28 procent, wat enorm veel is als we vergelijken met Vlaanderen en Wallonië waar het aantal steekpartijen in die periode “maar” respectievelijk 5 en 17 procent gestegen zijn. In Antwerpen, een vergelijkbare grootstad, steeg het aantal steekpartijen van 78 naar 83”, merkt Vanden Borre op.
Hoewel minister-president Rudi Vervoort (PS) zich sterk maakt dat de criminaliteit in Brussel alsmaar daalt, voelt de bevolking dat niet zo aan. Ook de cijfers over mesaanvallen spreken dat tegen. In heel wat wijken kan de veiligheid niet meer gegarandeerd worden, stelt ook de politievakbond en andere hulpverleners zoals ambulanciers. Vele hulpverleners moeten permanent anti-steekwapenvesten dragen, maar nog kan hun veiligheid niet worden gegarandeerd.
Brusselaar draagt verdedigingsvoorwerp
Vanden Borre geeft nog aan dat bijna de helft (44 procent) van de Brusselaars een voorwerp bij zich hebben dat hun veiligheid moet waarborgen. “Dat blijkt uit een enquête die in 2019 peilde naar het veiligheidsgevoel bij de Brusselaars, pendelaars en toeristen. 38 procent van die voorwerpen zijn wapens, voornamelijk messen en cutters”, verduidelijkt Vanden Borre.
“Brussel heeft een messenprobleem maar dat wordt niet erkend door de Brusselse bestuurders. We moeten waakzaam zijn dat de situatie niet verder escaleert en dringend maatregelen nemen tegen illegaal wapenbezit en -dracht”, besluit de N-VA-politicus.