Taliban roepen sharia uit over Afghanistan: publieke stenigingen en handafhakking opnieuw mogelijk

Photonews

Uncategorized

Taliban roepen volledige sharia uit over Afghanistan: publieke stenigingen en handen afhakken opnieuw mogelijk

Carl Deconinck

De hoogste leider van Afghanistan heeft rechters bevolen om de islamitische wet, de sharia, volledig te handhaven. Daaronder vallen openbare executies, stenigingen, geseling en de amputatie van ledematen voor dieven. Dat zei de belangrijkste woordvoerder van de taliban Zabihullah Mujahid afgelopen zondag.

Taliban-hoofdwoordvoerder Zabihullah Mujahid liet zondagavond via Twitter weten dat het “verplichte commando” van Hibatullah Akhundzada kwam nadat die een groep rechters had ontmoet. Akhundzada komt zelden in het openbaar en is sinds augustus vorig jaar niet meer gezien. Hij regeert per decreet via Kandahar, het politieke en spirituele hart van de taliban.

Toen de taliban de macht grepen in Afghanistan beloofden ze gematigder en meer open te zijn, maar al snel begonnen ze allerlei rechten van burgers terug te draaien. Vooral vrouwenrechten werden gekortwiekt en meisjes kunnen bijvoorbeeld vaak niet meer naar school. Veel vrouwen verloren hun baan bij de overheid of worden (weinig) betaald om thuis te blijven. Vrouwen mogen ook niet meer reizen zonder mannelijk familielid en moeten altijd hun hoofd bedekken in het openbaar.

Shariawetgeving

“Onderzoek zorgvuldig de dossiers van dieven, ontvoerders en opruiers”, citeerde Mujahid Akhundzada. Die dossiers waarin aan alle sharia voorwaarden van hudud en qisas is voldaan, ben je verplicht om te implementeren. Dit is de uitspraak van de sharia, en mijn bevel, dat verplicht is.” Hudud verwijst naar misdrijven waarvoor volgens de islamitische wet bepaalde soorten straffen zijn opgelegd, terwijl qisas zich vertaalt als “vergelding in natura” – in feite oog om oog, tand om tand. Hudud-misdaden omvatten overspel – en iemand er valselijk van beschuldigen – alcohol drinken, diefstal, ontvoering en snelwegroof, afvalligheid en rebellie.

Qisas behandelt onder andere moord en opzettelijk letsel, maar maakt het ook mogelijk voor de families van slachtoffers om compensatie te accepteren in plaats van straf. Islamitische geleerden zeggen dat misdaden die leiden tot hudud-straf een zeer hoge mate van bewijs vereisen, inclusief – in het geval van overspel – bekentenis, of getuige zijn van vier volwassen mannelijke moslims.

Op sociale media doken er eerder al video’s op van talibanstrijders die beschuldigde Afghanen geselen. Deze waren moeilijk om te verifiëren. Ze deden herinneren aan de eerste regeerperiode van de taliban, toen ze regelmatig publieke executies uitvoerden in Kaboel. Nu lijkt dat opnieuw de orde van de dag te zullen worden in het land.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/11/taliban-verbieden-vrouwen-om-sportscholen-en-openbare-baden-te-gebruiken/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

9 gedachten over “Taliban roepen volledige sharia uit over Afghanistan: publieke stenigingen en handen afhakken opnieuw mogelijk”

  1. Het molentje begint terug te draaien!Hier in de EU zijn er naïevelingen die dachten dat er kon worden gepraat en steun kon worden gegeven aan de baardmannen!?Ondertussen heeft Al Qaida terug een enorme boost gekregen in Afghanistan! Wanneer vliegen de volgende passagiersvliegtuigen in torengebouwen?!Voor zijn eigen defensie heeft ons land geen geld veil terwijl het wel 78 miljoen euro investeerde in het Afghaanse leger,dat op de loop ging!Voor tientallen miljarden dollars materiaal en munitie lieten de VS achter waar Iran zeer geïnteresseerd in is!?Duizenden (jonge)mannenen en vrouwen lieten het leven in dat land of werden voor het leven verminkt om over diegenen die er PTSS aan overhielden maar te zwijgen!In het grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan zullen er weer onfrisse zaakjes worden beklonken.
    Wat hebben de politici van Groen/Ecolo,PTB/PVDA,Vooruit/PS en Open VLD nu te vertellen,want terwijl in Iran de vrouwen gesteund door mannen op straat komen vanwege de hoofddoek verplichting hebben zij er hier geen probleem mee!?

Plaats een reactie

Delen