Pro-Bolsonaro betogingen houden aan in Brazilië, tegenstander rijdt in op protest

Screenshot YouTube

Uncategorized

Tegenstander rijdt in op pro-Bolsonarobetoging

Carl Deconinck

Zoals verwacht is er grote onvrede bij Bolsonarogezinde Brazilianen. Die kwamen massaal de straat op en leggen zich niet neer bij de resultaten van de verkiezingen. Ze blokkeren wegen en eisen dat het leger ingrijpt tegen de machtsoverdracht aan de erg omstreden Lula, die in het verleden veroordeeld werd voor corruptie. Bolsonaro is blij met de steun maar vraagt dat zijn voorstanders de snelwegen niet meer blokkeren.

Veel Brazilianen zijn verontwaardigd dat een politicus die voor bewezen corruptie naar de cel moest zomaar opnieuw president kan worden. “Lula, dief, je plaats is in de gevangenis” wordt vaak gezongen. Bovendien heeft hij extreemlinkse uitspraken gedaan, wat voor veel mensen verontrustend is. Voornamelijk vrachtwagenchauffeurs leiden het burgerlijk verzet. Zij hadden het goed onder Bolsonaro, die de brandstofprijzen laag wist te houden.

Dinsdag riep Bolsonaro op om toch te stoppen met het blokkeren van de wegen. Hij noemt het “legitieme demonstraties”, maar niet alle burgers moeten daar volgens hem last van hebben. Bolsonaro noemt de blokkades “methoden van links” en wil dat zijn achterban zich beter gedraagt. Andere demonstraties steunt hij wel.

Bevoorradingsproblemen

De impact van de snelwegblokkeringen is groot. Er zijn bevoorradingsproblemen in heel het land, dat erg afhankelijk is van wegtransport. Bij de supermarkten zijn er heel wat leveringsonderbrekingen voor meerdere producten. De politie en het gerecht zeggen strenger te zullen optreden tegen verdere blokkeringen. Ze zetten het waterkanon en traangas in.

Een automobilist van 29 jaar reed aan hoge snelheid op zo’n wegversperring in. Daarbij maakte hij heel wat slachtoffers. Minstens 7 betogers, waaronder 2 kinderen plus 2 militaire politieagenten werden geraakt door de wagen op de Washington Luís-snelweg in Mirassol. De politie die al massaal aanwezig was kon de dader arresteren en die wordt nu beschuldigd van poging tot moord.

https://twitter.com/leandroruschel/status/1587910982461857792?s=20&t=hmcge2LLOQuCAXBPqtFVQw

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen