Theo Francken over nieuwe focus van Open Vld op migratie: "Wie gelooft de partij van Verhofstadts snel-Belgwet?"

Theo Francken. Photo News

Uncategorized

Theo Francken fileert nieuwe focus van Open Vld op migratie: “Wie gelooft de partij van Verhofstadts snel-Belgwet?”

Gastauteur

Theo Francken is Kamerlid voor N-VA en voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie. In deze vrije tribune trekt hij de geloofwaardigheid van het Open Vld-pleidooi voor een strenger migratiebeleid in twijfel. “Wanneer zullen partijleiders als Egbert Lachaert en Conner Rousseau inzien dat het huidige Europese asielmodel niet werkt omdat het simpelweg niet kán werken?”, vraagt hij zich hardop af.

“Vol is vol”, aldus Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert. Het is welletjes geweest met de onbeperkte asielinstroom. De goegemeente gaat over haar voorspelbare nek omwille van Lachaerts ‘ranzig VB-taalgebruik’. Een zoveelste relletje is een feit.

Het blauwe ideeënfabriekje

Het blauwe partijcongres stemde vorige week unaniem resoluties om werk te maken van een strengere gezinshereniging, inburgering in het land van herkomst en sancties voor derde landen die tegenwerken bij terugkeer. Het blauwe ideeënfabriekje draait op volle toeren.

Op zich is het goed dat liberalen willen verstrakken op vlak van migratie. Maar wat is hun geloofwaardigheid? De afgelopen jaren diende ik in de Kamer al deze wetsvoorstellen in en wat deden de liberalen? Ze één voor één wegstemmen. Ze stemden tégen ons voorstel voor een strengere gezinshereniging, tégen de inburgering in het land van herkomst en tégen sancties voor onwillige derde landen. Wie gelooft de partij van Verhofstadts snel-Belgwet tout court als het gaat over migratie?

Streng Deens migratiebeleid

In Denemarken won de sociaaldemocratische Mette Frederiksen de verkiezingen. Ik ken haar van mijn tijd als staatssecretaris. We bestierden hetzelfde departement en vergaderden zowat maandelijks op Europees niveau. Een intelligente dame.

Mette blijft premier en handhaaft haar ‘zero refugees policy’. Asielzoekers en illegale migranten zijn niet welkom in Denemarken. Onder meer met dit strenge migratiebeleid overtuigde ze afgelopen zondag bijna 30 procent van de Denen, hun beste score in meer dan 20 jaar. Zij heeft begrepen dat mensen die op de socialisten stemmen niet enkel een huis willen, maar ook een thuis.

Het gevolg? De eens machtige radicaal-rechtse Danske Folkparti is verschrompeld tot amper 2,6 procent en haalt maar nipt de Deense kiesdrempel van 2 procent.

Gemiste kans

Het linkse dagblad De Morgen bevraagt vandaag de socialistische voorman Conner Rousseau over rode succesverhaal in Denemarken. Hij verklaart het interessant te vinden, maar vindt Mette’s migratievoorstellen, waaronder de omstreden Rwanda-deal en het bouwen van een gevangenis voor illegalen in Kosovo, “veel te verregaand”. Opnieuw een gemiste kans.

Wanneer zullen partijleiders als Egbert Lachaert en Conner Rousseau inzien dat het huidige Europese asielmodel niet werkt omdat het simpelweg niet kán werken? Zonder paradigmashift op vlak van internationaal beschermingsbeleid krijg je de open asielgrens en massale illegaliteit nooit gefixt.

Het Deense zerovluchtelingenbeleid is hard, maar – naar ik vrees – tijdelijk noodzakelijk. Dat de naïeve Groenen dat niet wensen in te zien, tot daaraan toe, maar dat liberalen, socialisten en christendemocraten hun ogen blijven sluiten, is stuitend. Want zo is vol in de communicatie misschien vol, maar in de feiten nog bij lange niet vol.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




7 gedachten over “Theo Francken fileert nieuwe focus van Open Vld op migratie: “Wie gelooft de partij van Verhofstadts snel-Belgwet?””

  1. Lachaert is ook de quota genegen zoals in Canada.Mensen die iets te betekenen en te bieden hebben binnenlaten!?
    Misschien is het eens aangeraden om eerst diegenen die al jaren en sommigen hun ” ganse loopbaan ” in allerlei statuten thuis zitten maar in het zwart gaan bijklussen te activeren of verplicht om te scholen. Indien ze blijven weigeren op droog zaad zetten. Dit klinkt misschien hard maar lijkt mij zeer rechtvaardig tegenover diegenen die voor een pover netto salaris van 1200euro -1400 euro in weer en wind vuilnis ophalen of hard labeur in de bouw presteren. Dat men terug zoals vroeger de rijkswacht deed razzia’s houdt en illegalen manu militari op transport naar hun land van herkomst zet. Weigeren die landen ze terug op te nemen dan ze geldelijk sanctioneren door aan hun ontwikkelingshulp te zitten. Zolang op Europees niveau niets wordt ondernomen blijft het dweilen met open kraan.Zachte heelmeesters maken stinkende wonden! Het kan toch niet zijn dat Europa geldelijke steun geeft aan de ngo’s die op de Middelandse Zee aan mensensmokkel doen. De activistische rechters van het EHRM dragen ook een zeer zware verantwoordelijheid in het falen van het Europese asielbeleid. In Straatsburg heerst er juridicratie!

  2. NVA laat Francken weer eens een “Theoke” doen en probeert weer eens VB na te hollen. Ondertussen met NVA in de Vlaamse regering sedert 2004 (eerst schuchter) daarna 2014 als grootste partij, en de periode 2014-2019 in de federale regering is migratie steeds een non issue geweest voor uw partij geweest. NVA was wel “tegen” maar toch kwam er sedert 2010 elk jaar een centrumstad aan “nieuwe Vlamingen” bij, omdat er steeds een ander politiek dossier gekoppeld werd aan het toelaten van instroom. Enkel VB en JM DeDecker schreeuwden het keer op keer van de daken dat het slecht zou aflopen. De instroom ging immers keer op keer regelrecht naar het ocmw en sociale woningen voor autochtone Vlamingen werden bijna onbestaand. Nu gaan de klassieke politieke partijen hopen dat de import van migranten, met volgmigratie en “kroostrijke gezinnen” met het stemrecht dat ze kregen het tegengewicht gaat vormen voor het verlies aan autochtone stemmen. De nieuwe traditionele partij, NVA, voelt evenzo de bui hangen en schurkt zich al aan bij PS en Vooruit, een partij niet schuw van ook met de stalinisten samen te gaan. Men kan de hete aardappel naar de EU doorschuiven maar landen als Polen en Hongarije worden nu al financieel gestraft omdat ze een op hun eigen bevolking afgestemd en moreel gedragen migratiebeleid voeren, waar wachtte Francken op 8j geleden? Eerst wilde hij aan de “goede kant” van de geschiedenis staan, maar dan voelde hij aan dat zijn achterban wel het Marrakesh akkoord had gelezen en wist wat het inhield en Theo deed een “Theoke” en draaide rijkelijk laat zijn kar: de regering die als enige merite had dat we (de Vlaming) nu tot 67j moest werken, viel. Kijk naar elke objectieve peiling en je zult zien dat de EU burger tegen migratie is, het betert wat als de migranten ook effectief werken, maar zolang het socio-culturele niet volgt, blijft het een njet. Spijt me Theo, maar ook jou geloof ik niet meer, te veel copy-paste, te veel de “grote leider” achterna hollend, te weinig uit het hart, te weinig voor wat echt leeft in wat nog rest van de autochtone Vlaamse bevolking…succes met de PS en Vooruit. Mij zie je niet meer in 2024.

Plaats een reactie

Delen