Tsjechië plant volledige legalisering van cannabis

Shutterstock

Uncategorized

Tsjechië wil cannabis volledig legaliseren

Carl Deconinck

De Tsjechische regering wil producten die THC bevatten volledig legaliseren. In de toekomst zouden ze als vergelijkbaar met alcohol of sigaretten worden beschouwd. De Tsjechische Piratenpartij (CPS), het kleinste lid van de regeringscoalitie, is de drijvende kracht achter de legalisering.

De Tsjechische Republiek is nu al een van de meest cannabisvriendelijke landen in Europa. Hennepproducten zoals marihuana, hasj en cannabisolie zijn al jaren verkrijgbaar in apotheken. Deze producten bevatten er maximaal 1 procent van de psychoactieve stof THC en je wordt er niet high van. THC is het product dat cannabis verandert in een bedwelmend middel.

Het bezit van maximaal 10 gram marihuana, hasj of hennepolie of het kweken van maximaal vijf cannabisplanten is een overtreding met een boete van maximaal 500 euro. Jaarlijks krijgen zo’n 20.000 Tsjechen een boete. Het bezit van grotere bedragen is echter een strafbaar feit waarop maximaal vijf jaar gevangenisstraf staat. Honderden mensen zitten er momenteel voor in de gevangenis.

Zwarte markt

Tegelijkertijd zijn marihuana en andere hennepproducten sinds 2017 verkrijgbaar in apotheken voor mensen met een doktersrecept waaruit een medische noodzaak blijkt om cannabis te consumeren. Alle andere consumenten moeten hun toevlucht nemen tot de zwarte markt. Omdat hennepteelt ook illegaal is in het land, ontvangen apotheken hun goederen uit landen als Nederland en wordt cannabis voor de zwarte markt illegaal gekweekt.

Ongeveer 30 procent van de volwassen bevolking heeft marihuana geprobeerd en 8 procent tot 9 procent gebruikt het regelmatig, volgens het verslavingsrapport dat in augustus 2022 is uitgebracht door het bevoegde centrum dat toezicht houdt op drugs en verslaving. Volgens de gegevens gebruiken ongeveer 800.000 mensen in het land van 11 miljoen cannabis. Tsjechië is op het vlak van cannabisgebruik koploper in Europa.

2023

De Tsjechische centrumrechtse regeringscoalitie wil nu dat producten die THC bevatten volledig legaal zouden zijn. Dit omdat er nog altijd een zwarte markt bestaat en er geen kwaliteitscontrole is, noch een controle op verkoop aan jongeren onder de 18. “Legalisatie zal van Tsjechië een vrijer land maken. Het zal miljarden in de overheidsbegrotingen brengen die tot nu toe op straat zijn verspild”, zo beweert de Piratenpartij op sociale media. Volgens schattingen van de partij zou het belasten van hennepproducten Tsjechië jaarlijks ongeveer 800 miljoen euro kunnen opleveren. In maart 2023 zal de drugscommissaris een eerste concept van het wetsvoorstel presenteren.

Het idee is dat er bedrijven met een vergunning zullen werken onder strikte regels voor de productie en distributie van marihuana, legde de Tsjechische drugscommissaris uit. Dealers zouden een staatsvergunning moeten aanvragen. Het is nog onduidelijk of gebruikers zich moeten registreren. Ook moet het land de violen nog gelijkstemmen met Duitsland. Dat wil namelijk ook cannabis legaliseren, maar enkel van en voor de Duitse markt, terwijl Tsjechië vindt dat ze elkaar moeten bevoorraden.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/09/duitse-regering-wil-cannabis-legaliseren-maar-botst-op-europese-wetgeving/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “Tsjechië wil cannabis volledig legaliseren”

  1. Binnenkort een narcotica staat zoals Nederland! De volgende stap is dat de overheid de handel en productie van canabis en coke moet reguleren zoals Jinnih Beels wil maar niet voor minderjarigen….???

Plaats een reactie

Delen