Van Grieken kritisch voor verplicht spreidingsplan asielzoekers: "Even nuttig als water gelijk verdelen over kelders bij dijkbreuk"

Tom Van Grieken. Photo News

Binnenland politiek

Van Grieken kritisch voor verplicht spreidingsplan asielzoekers: “Even nuttig als water gelijk verdelen over kelders bij dijkbreuk”

Anton Schelfaut

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is geen voorstander van een verplicht spreidingsplan voor asielzoekers om de opvangcrisis te bestieren. Meerderheidspartij Groen dringt daarop aan bij bevoegd staatssecretaris Nicole De Moor (cd&v), maar ook zij zegt een spreidingsplan niet in overweging te nemen.

Om de opvangcrisis het hoofd te bieden, pleit meerderheidspartij Groen voor een spreidingsplan naar het voorbeeld van Nederland. Daarmee kunnen lokale besturen verplicht worden om asielzoekers op te vangen. “Wij zijn niet van plan te wachten tot hier iemand overlijdt op straat”, benadrukt Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout in de Mediahuis-kranten. “Het wordt een totaalplan of geen plan.”

Geen oplossing

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (cd&v) zegt dat ze een verplichte spreiding van asielzoekers in lokale opvanginitiatieven (LOI’s) bij steden en gemeenten niet overweegt. De gemeenten worden volgens haar al voldoende belast. “Dat de federale overheid haar taken in handen van de steden en gemeenten zou leggen, vind ik ongepast”, aldus De Moor. “Problemen afschuiven op de lokale besturen is geen oplossing. (…) Als ik morgen een verplichting afkondig, dan weet ik dat sommige gemeenten die met de beste wil van de wereld niet kunnen nakomen.”

Het dreigement van Groen lijkt De Moor “weinig nuttig” om asielzoekers van straat te krijgen. Ze roept alle regeringspartijen op om mee de noodopvang te realiseren die het crisiscentrum coördineert. “We hebben die plaatsen hier en nu nodig, en niet een zoveelste ander voorstel dat de aandacht afleidt”, hekelt ze.

Volgens De Moor getuigt het van “intellectuele oneerlijkheid” om het Belgische opvangsysteem te vergelijken met dat van Nederland. Bij onze noorderburen zitten erkende vluchtelingen immers in het opvangsysteem tot de gemeenten hen een woning toewijzen. Dat is niet het geval in België.

De staatssecretaris geeft toe dat opvang alleen niet zal volstaan. Daarom wil ze naast het creëren van bijkomende capaciteit ook de instroom aanpakken. Die is momenteel disproportioneel hoog in vergelijking met andere lidstaten.

(Lees verder onder de tweet.)

https://twitter.com/tomvangrieken/status/1592027762348675074

Slecht idee

Ook Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is niet gewonnen voor een spreidingsplan. Hij noemt het een “slecht idee” van Groen. “Een verplicht spreidingsplan bij een immigratiecrisis is even nuttig als water gelijk verdelen over mensen hun kelders bij een dijkbreuk. Echte oplossing: stop de instroom”, schrijft hij op Twitter.

Vlaams Belang stelt vandaag zijn IKEA-plan voor met 15 beleidsvoorstellen die de Zweedse regering wil implementeren om de immigratie te beperken. “Een kant-en-klaar bouwpakket voor de Belgische regering”, aldus Van Grieken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

6 gedachten over “Van Grieken kritisch voor verplicht spreidingsplan asielzoekers: “Even nuttig als water gelijk verdelen over kelders bij dijkbreuk””

  1. Van Grieken geeft gelijk, een spreidingsplan is maar tijdelijk, ze trekken later toch allemaal naar de grote steden. Ten eerste moet je het kaf (gelukzoekers) van het koren (vluchtelingen) scheiden voor ze de EU binnenkomen en ten tweede moet je die vluchtelingen dan spreiden over de ganse EU. Bepaal het percentage vluchtelingen dat elk land al heeft en spreid tot elk land ongeveer evenveel niet EU vluchtelingen heeft opgenomen. We zullen er jaren geen meer zien bijkomen in ons land van melk en honing.

  2. Wanneer gaan wij eens officiele cijfers krijgen over het aantal, de oorsprong en de wijze van reizen van die illegale inwijkelingen. Het zou me ook er genoegen precies te weten hoeveel finantiële middelen ingevoerden hier vangen.

  3. “Europese buitengrenzen potdicht” is de enige adequate oplossing om te garanderen dat ONS Fort Europa ONS legaat aan ONZE telgen zal blijven in plaats van het te grabbel te gooien aan een massa asiel kolonisten zonder geldig inreisvisum, dus…. “illegalen” !

Plaats een reactie

Delen