Van Quickenborne na dodelijke mesaanval in Schaarbeek: "Ik heb er nachtenlang wakker van gelegen, met een knagend gevoel"

Vincent Van Quickenborne. Photo News

Binnenland politiek

Van Quickenborne na dodelijke mesaanval in Schaarbeek: “Ik heb er nachtenlang wakker van gelegen, met een knagend gevoel”

Anton Schelfaut

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) heeft lessen getrokken uit de dodelijke steekpartij in Schaarbeek, waarbij een 29-jarige agent om het leven kwam. Dat zegt hij in een interview met Het Laatste Nieuws. De minister bepleit niet alleen betere communicatie en zwaardere straffen voor geweld tegen de politie, maar wil ook meer aandacht besteden aan de mentale gezondheid van gedetineerden.

Justitieminister Van Quickenborne heeft nachtenlang wakker gelegen van de moord op Thomas Monjoie (29). “Honderd keer speel ik die film af. Honderd keer stel ik mij de vraag wat we hadden kunnen doen om zo’n drama te vermijden.”

De minister geeft toe dat er een schuld is, al legt hij die niet bij zichzelf, maar bij “een collectief falen over hoe wij, als maatschappij, omgaan met psychiatrische patiënten die een risico vormen”. “Dat is de enige waarheid. Zelfs al zou iedereen de juiste beslissingen volgens de procedures hebben genomen, dan nog kunnen we niet voorbij aan het loutere feit dat er een dode is gevallen. Dan schieten de procedures duidelijk tekort.”

Communicatie

De communicatie tussen parket en politie enerzijds en hulpverlening anderzijds moet in de toekomst beter, vindt Van Quickenborne. “Die kloof is veel te breed”, oordeelt hij. “Ik begrijp dat men rekening houdt met het beroepsgeheim, dus moet daar een duidelijk wettelijk kader rond komen.”

Daarnaast pleit de minister voor de bouw van twee extra psychiatrische instellingen voor gevangenen. Want hoewel 30 procent van de gedetineerden kampt met psychologische problemen, is er volgens de liberaal onvoldoende zorg voor hen. “Ze zitten hun straf uit en verlaten de gevangenis slechter dan ze zijn binnengekomen.”

Ontslag

De politievakbonden eisten het ontslag van Van Quickenborne, een reactie die de minister begrijpt. “Het is zeer menselijk om schuldigen te zoeken na zo’n drama”, besluit hij. “Ik snap dat politiemensen kwaad zijn op justitie, en dus op mij, omdat het parket Mahi niet liet arresteren. Maar arresteren kon niet, want er was geen aanwijzing van een misdrijf. Dus ben ik de schietschijf op zo’n zwaar emotioneel moment.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

12 gedachten over “Van Quickenborne na dodelijke mesaanval in Schaarbeek: “Ik heb er nachtenlang wakker van gelegen, met een knagend gevoel””

  1. De vergelijking gaat niet op, dat weet ik, maar bij een moord als gevolg van een justitieel falen kan je aanblijven als minister, bij rekenfouten bij een begroting moet je gaan. Het geeft ook wel aan hoe de hiërarchische pikorde je kan beschermen bij blunders.

  2. Ik hoop dat de Waalse familie van Thomas dit artikel in de regimekrant HLN nooit zal lezen. Het toont duidelijk hoever politici en vooral OVld politici van de gewone mensen staan. Q heeft wakker gelegen niet van het feit dat Thomas door een moslimextremist lafhartig is vermoord, maar van het feit dat zijn postje bedreigd werd. “Hoe kunnen we dit vermijden?” want een tweede keer, kost het mijn ministerpostje? Dat was zijn grootste probleem. Immers hij is niet in de fout, de maatschappij is in de fout gegaan omdat ze, u en ik dus, niet heeft kunnen inschatten hoe met psychiatrische patiënten om te gaan. “De procedures schieten tekort”, neen het gerecht schiet tekort want 2km te snel rijden wordt wel steeds vervolgd, voor gekende moslimterroristen is de moeite niet te vervolgen. Q pleit dat gevangenen slechter terug buitenkomen dan voor hun gevangenistijd, in se betekent dit dat volgens de “minister” eindelijk gevangenissen slecht zijn, en dat criminelen gewoon moet gevraagd worden hun daden niet meer te herhalen, maar naar de gevangenis moet dus niet meer, ze zouden wel eens slechter kunnen worden Dus in de plaats van iets te doen op het vlak van vervolging, iets te doen voor de politie is het voor Q belangrijker dat de crimineel mentaal gezond blijft. Q voelt zich een “schietschijf”, hij vindt dat we “emotioneel” reageren. Het zal wel zijn, hij en zijn politiek benoemde parketten en rechters, zijn de wel de oorzaak dat dergelijk tuig niet achter tralies of in een kist de verbrandingsoven geschoven wordt. Zolang criminelen niet als chauffeurs behandeld zullen worden en zeker de criminelen met een migratie achtergrond, zoals Ovld’ster El Kouakibi, kun je nooit nog het vertrouwen van de burgers in deze staat terugwinnen, hoe hard de politie ook zijn best doet op het terrein. Q is wel degelijk de eindverantwoordelijke voor de malaise in justitie en bij uitbreiding de dood van Thomas. Het hoofd van Kind en Gezin, en Eva de Bleeker kregen niet zoveel kansen als Q al gehad heeft, en mag hij mag het dus blijven verder verknoeien op justitie. Schaam u diep maar ik weet dat dit niet zal gebeuren en dat u evenmin een minuut slaap zal laten voor inspecteur Thomas.

  3. Ik ben die termen als “beter, meer, eenvoudiger, slimmer, sneller, …” t.t.z. de vergrotende trap van zulke bijvoeglijke naamwoorden meer dan beu. Omdat ze geen enkel idee geven in welke mate de aangroei t.o.v de oorspronkelijke hoeveelheid bedraagt. Eva De Bleeker had dit nochtans goed begrepen met de telefooncentrales van de energieleveranciers die plots moesten opnemen na maximaal 15 minuten bellen. Had zij “beter” gezegd, dan was de consument misschien van 45 naar 44 minuten gesukkeld, en toch was het “beter”.
    Quickie heeft er gedurende nachten wakker van gelegen, die agent wordt er zelfs niet meer wakker van !

  4. “Het is zeer menselijk om schuldigen te zoeken na zo’n drama”, dixit Vincent Van Quickenborne, alias Vincent La Gaffe. Het is onze verdomde plicht om de verantwoordelijke(n) te ontmaskeren. De hoofdverantwoordelijke is zonder twijfel de minister van Justitie wegens schuldig verzuim bij gebreke van een adequate procedure om de politie en de burger te beschermen. In ’t Pallieterke van 171122 schrijft Julien Borremans terecht :” Doodgestoken politieagent slachtoffer van onvermogen en politiek cynisme”. “De liberale minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (OVLD) wast zijn handen in onschuld door de politievakbonden te schofferen”. “Morgen kijken de politici weer de andere kant uit, zoals ze dat al decennialang doen”. Mijn conclusie: Moslimterrorist kreeg van het parket een VIP behandeling…misschien wel na telefonisch overleg met de minister van justitie. Vandaar de nood aan een parlementaire onderzoekscommissie met bevoegdheden van een onderzoeksrechter die getuigen en verdachten onder ede kan verhoren.

  5. Ik dacht dat de politiek niet lager kon vallen. Maar, dit is een absoluut dieptepunt. Dank je wel, vuile Q. Hopelijk snijd je hiermee de OVLD definitief de keel over. En daar zal ik NIET van wakker liggen. Integendeel, de dag dat de OVLD onder de kiesdrempel belandt, bouw ik een feestje. Schaamteloze schurk. Of neen, toch niet: gewoon politicus.

  6. Schijnheilige Van Quickenborne heeft alleen wakker gelegen van de vraag hoe hij het best de schuld zou kunnen afschuiven op Marc Demesmaeker, hoofd van de politiediensten! Al het andere deert hem niet!

Plaats een reactie

Delen