Maandagvoormiddag stelde het Vlaams Belang een ‘IKEA-plan’ (Immigratie Kan Echt Anders) voor met 15 beleidspunten die de migratiecrisis kunnen oplossen. Volgens Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken zijn de maatregelen onmiddellijk inpasbaar aangezien ze wettelijk mogelijk zijn binnen het EU-kader. Het plan vindt haar oorsprong in Zweden. Daar zijn de Zweden-Democraten mee aan de macht en gaan ze voor een streng migratiebeleid. De samenvatting van het voorgestelde beleid dat Vlaams Belang wil invoeren luidt als volgt: “Het minimale wat de Europese Unie eist, is het maximale wat dit land moet doen.”
30.000 ‘klassieke’ asielzoekers uit landen als Afghanistan, Syrië, Palestina, Georgië, Albanië… Tel daarbij nog eens 60.000 Oekraïners met een speciaal tijdelijk beschermingsstatuut, en je komt al aan 90.000 mensen die opvang vragen. “We zullen dit jaar afklokken op minstens 35.000 asielaanvragen, en de toevloed van echte en vermeende minderjarige migranten uit Afghanistan is zodanig hoog dat minderjarigen op straat moeten slapen en instituten zoals OKAN aan de alarmbel trekken”, aldus Vlaams Belang.
Geen opvangcrisis, wél een migratiecrisis
Ondanks die cijfers is er volgens voorzitter Van Grieken geen sprake van een opvangcrisis: “Er zijn genoeg opvangplaatsen, er zijn gewoon te veel asielzoekers.” Dat er enorm veel opvangplaatsen zijn, wordt ook bevestigd door staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v). Het opvangnetwerk heeft vandaag 32.000 structurele plaatsen, een historisch hoge capaciteit. Ter vergelijking: in het crisisjaar 2015 waren er 33.400 plaatsen, waarvan de helft bestond uit noodcapaciteit.
Volgens Van Grieken moet een overheid een migratiestroom niet ondergaan, maar beheren. “En ons land ondergaat die migratiecrisis gewoon.” Hij wijst naar enkele recente verkiezingsuitslagen in andere landen, zoals Polen, Italië en Zweden. “Italië is een grensland, dus moeilijker vergelijkbaar. Maar Zweden zit in een gelijkaardige situatie als België en is van plan de migratiestroom fors te beperken. Het Vlaams Belang neemt daarom 15 maatregelen over die de Zweden al hebben ingevoerd of zullen invoeren, die bovendien perfect binnen het wettelijk EU-kader passen en onmiddellijk implementeerbaar zijn.
Gezinshereniging
Gezinshereniging krijgt de grootste aandacht in de plannen, aangezien dat nog steeds de grootste vorm van migratie is voor België, met 50-tot 60.000 nieuwkomers per jaar als gevolg. Tom Van Grieken vindt dat er een striktere definiëring moet komen van het begrip “gezinsleden” van een derdelander. “Voor ons bestaat een gezin uit de huwelijkspartner en de minderjarige kinderen.” Voor Unieburgers kan er ook een verstrenging komen om op die manier niet-getrouwde partners, kleinkinderen en grootouders uit te sluiten van de gezinsherenigingsprocedure.
“Bij een islamitisch huwelijk hoeven de twee partners niet op dezelfde plek aanwezig te zijn”, wist Van Grieken de perszaal nog te vertellen. Dat zorgt er dus voor dat iemand eerst een asielprocedure kan doorlopen om in België verblijfsrecht te krijgen, om nadien in het huwelijksbootje te stappen met iemand uit het buitenland, die dan ook recht heeft op gezinshereniging. De Belgische wetgeving bevat immers geen wettelijke bepaling die stelt dat gezinshereniging met vluchtelingen beperkt moet worden tot gezinsbanden die bestonden vóór de binnenkomst. “Nochtans is dergelijke bepaling wel mogelijk overeenkomstig het Europees recht”, aldus Van Grieken.
Minder beroepsprocedures
Daarnaast zouden asielzoekers minder lang de kans krijgen om een negatief besluit over hun asielprocedure aan te vechten en wil het Vlaams Belang de gratis juridische bijstand tot een minimum beperken. De maximale termijn van twee maanden om asielzoekers tijdens onderzoek vast te houden moet ook op de schop. Woonstbetredingen om illegale inwoners op te sporen moeten mogelijk gemaakt worden, nationaliteitsvoorwaarden moeten strenger en er moet van de partij van Van Grieken een actief opsporingsbeleid van illegalen komen.
Ten slotte pleit Van Grieken ervoor om (ontwikkelings-)hulp afhankelijk te maken van de bereidheid van derde landen om illegaal verblijvende onderdanen terug te nemen. “We willen de financiële inspanningen die ons land doet, bijvoorbeeld 25 miljoen euro in Mozambique of een veelvoud daarvan in Congo, koppelen aan een terugkeerakkoord van hun onderdanen die op illegale wijze in België verblijven.”
Van alle mensen die in ons land asiel aanvragen, heeft uiteindelijk minder dan de helft recht om asiel. “En dat is al jarenlang het geval”, zegt Van Grieken. Al die mensen stroppen mee het asielsysteem op. “De overheid moet dus geen passieve factor zijn in het migratieverhaal, maar de migratiestroom actief managen en beperken”, besluit de partijvoorzitter. Het IKEA-plan volgt na het grotere ‘Fort Europa‘ dat Vlaams Belang vorig jaar voorstelde om migratie tegen te gaan. “We moeten een muur bouwen rond Europa: juridisch en op sommige plaatsen fysiek”, vertelde Van Grieken toen.
Op de vraag of de Zweedse meubelgigant tevreden zal zijn dat het Vlaams Belang dezelfde afkorting gebruikt, reageert het Vlaams Belang kort: “IKEA staat bij ons niet voor ‘Ingvar Kamprad, Elmtaryd en Agunnaryd’, maar voor ‘Immigratie Kan Echt Anders’. De winkelketen hoeft zich geen zorgen te maken: wij gaan geen meubels produceren maar blijven bouwen aan politieke oplossingen.”
Lees ook: