Vlaamse Amazon-verkopers moeten productinfo in Frans invoeren: "Amazon negeert meertalige werkelijkheid van België"

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Vlaamse Amazon-verkopers moeten productinfo in Frans invoeren: “Amazon negeert meertalige werkelijkheid van België”

Anton Schelfaut

Vlaamse ondernemers die hun koopwaar aan de man willen brengen in de nieuwe Belgische webwinkel van Amazon, moeten hun productinformatie in het Frans invoeren. Een ondernemer klaagt in De Tijd aan dat Amazon de meertalige werkelijkheid van België negeert.

Twee weken geleden lanceerde de Amerikaanse techgigant Amazon een Belgische webwinkel. Daarin moeten Vlaamse ondernemers Franstalige productinformatie ingeven, die vervolgens door een computer in het Nederlands wordt vertaald. Dat leidt tot eigenaardige productbeschrijvingen. “Amazon heeft ervoor gekozen de meertalige werkelijkheid van België te negeren”, hekelt een handelaar. “De Belgische – en vooral Vlaamse – consument verdient beter.”

Eentalig Frans platform voor ondernemers

Amazon liet de misnoegde ondernemer per mail weten dat Amazon.com.be een eentalig Frans platform is voor ondernemers. “Voor consumenten die Nederlands spreken, is Amazon.nl de marktplaats bij uitstek”, klonk het.

Perswoordvoerder Veronika von Bredow benadrukt in De Tijd dat het Belgische verkoopplatform beschikbaar is in het Frans, Engels en Nederlands. “Maar het klopt dat we verkopers vragen om hun productbeschrijvingen in het Frans in te voeren”, geeft ze toe. “We hebben fors geïnvesteerd in menselijke vertalingen en vertalingen met artificiële intelligentie. We blijven de kwaliteit van de vertalingen verbeteren.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

15 gedachten over “Vlaamse Amazon-verkopers moeten productinfo in Frans invoeren: “Amazon negeert meertalige werkelijkheid van België””

  1. Dan maar bij Amazon Nederland bestellen, of beter, Amazon links laten liggen. Bovendien zijn die AI-vertaalmachines – van wat of wie dan ook – je reinste rotzooi.
    Ligt hier geen werkterrein voor de Vlaamse regering?

  2. Amazon is een asociale mastodont, die alle lokale distributie wil wegconcurreren. Denk twee keer na, voor je hen tot hoofdleverancier maakt. Zelf koop ik ook af en toe bij Amazon, maar kies indien mogelijk altijd voor een lokaal alternatief.

  3. Dit is toch schandelijk zelfs in 2022. Het toont nog maar eens aan dat de Franstaligen de eersten zijn om ons Vlamingen vooral te kleineren en in de hoek te zetten. We ervaarden dit afgelopen september toen we op rondreis waren in Frankrijk, en een Franstalige Belg op het lijf liepen. Geen woord Nederlands kwam eruit.

Plaats een reactie

Delen