Het Plan Samenleven van Vlaams minister van Inburgering en Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld) kostte dit jaar al 14 miljoen euro. Nochtans had Somers eerder beloofd dat hij in 2022 9 miljoen zou uitgeven. Met het Plan Samenleven wil de Vlaamse overheid lokale besturen ondersteunen “om samenleven in diversiteit te bevorderen”. Lokale besturen kunnen op financiële ondersteuning voor hun diversiteitsplannen rekenen. “Voor het ondersteunen van onze mensen in deze crisis is er amper geld, maar voor dwaze projecten is er blijkbaar altijd genoeg geld”, reageert Vlaams fractievoorzitter Chris Janssens (Vlaams Belang). Een deel van het geld gaat naar praktijktesten, en Janssens vindt het opvallend dat ook gemeenten die door N-VA bestuurd worden hieraan meedoen.
Gemeenten kunnen via het Plan Samenleven geld vragen voor allerlei projecten rond diversiteit. Het plan bevat zeven doelstellingen met 24 acties, die door lokale besturen vrij ingevuld kunnen worden. Het gaat onder andere over wijkverbeteringscontracten, lokale actieplannen tegen polarisatie, het aanbieden van zomerscholen en verschillende vormen van studiebegeleiding. Daarnaast zet het Plan Samenleven in op lokale actieplannen tegen straatintimidatie en wil het via de doelstelling “Eén gemeenschap” de sociale mix in scholen, cultuur en het jeugdwerk vergroten.
Praktijktesten
De meest opvallende is wellicht ‘Actie 19: Correspondentietesten uitvoeren’. “De Vlaamse overheid wil een ondersteuningsaanbod voorzien rond correspondentietesten voor alle lokale besturen die mee willen werken aan de bestrijding van discriminatie”, klinkt het op de website. “Met correspondentietesten wordt op wetenschappelijk verantwoorde wijze getest of er sprake is van systematische discriminatie.” Het gaat hier dus om praktijktesten.
In totaal gaat er 125.000 euro naar die correspondentietesten, verdeeld over vijf steden die elk 25.000 euro ontvangen. Het gaat over Genk (cd&v en Vooruit), Gent (Open Vld, Groen, cd&v en Vooruit), Mechelen (Open Vld, Groen), Sint-Niklaas (N-VA, Groen, Open Vld) en Turnhout (N-VA, Groen, Vooruit). Chris Janssens vindt het opvallend dat de N-VA lokaal mee praktijktesten organiseert, terwijl die zich officieel daartegen kantte. “De N-VA begint meer en meer op een socialistische partij te lijken, maar of de N-VA-kiezers dit zullen appreciëren, is een andere zaak”, aldus Janssens.
Lees ook: