Foto: PHOTONEWS

Uncategorized

Vraag van de Week: Is de Vlaamse canon een goed idee?

Wannes Neukermans

De afgelopen weken ontstond er opnieuw heel wat discussie over de Vlaamse canon. Zo noemde de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) het “staatspropaganda om Vlamingen meer Vlaams-nationalistisch te maken”. Nochtans is dat volgens auteur Jan Huijbrechts en Vlaams minister Ben Weyts absurd, zeker omdat de eerste letter van de Vlaamse canon nog gepubliceerd moet worden.

De canon van Vlaanderen is een initiatief van de Vlaamse regering-Jambon en zal een overzicht bieden van gebeurtenissen, figuren en kunstwerken die belangrijk zijn voor de Vlaamse samenleving van vandaag. Criticasters zien er een instrument van de N-VA in om Vlamingen meer Vlaamsgezind te maken, maar de N-VA, de grote bezielers van de canon binnen de Vlaamse regering, beweert dat de canon als bedoeling heeft het collectief geheugen van de Vlamingen te versterken, waarbij die ook gebruikt zou kunnen worden door het Vlaamse onderwijs en bij het integratieproces van nieuwkomers.

Wat denkt u? Kan de Vlaamse canon als instrument dienen in het onderwijs en is het een goede zaak dat meer Vlamingen kennismaken met de Vlaamse geschiedenis? Of zal de canon enkel een bundel geschiedenis zijn, zonder maatschappelijke impact te hebben? Of, is de Vlaamse canon volgens u een slechte zaak omdat het louter een politiek instrument van de N-VA is?

https://redactie.palnws.be/2022/11/uw-mening-de-canon-van-vlaanderen-wordt-een-handig-instrument-voor-het-onderwijs/

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/11/weyts-intriest-dat-sommige-academici-neerkijken-op-vlaamse-gemeenschap-en-geschiedenis/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

9 gedachten over “Vraag van de Week: Is de Vlaamse canon een goed idee?”

  1. De Vlaamse canon. Ik kijk er naar uit. Hoe gaat N-VA het hypocriete cordon sanitaire dat ze handhaaft tegen de radicale nationalisten van het VB verrechtvaardigen? Hoe gaat Jan Jambon (N-VA) zijn pogingen om onze grondrechten op de schop te gooien, tijdens de coronavid-19 crisis? We kunnen nog lang doorgaan. Ik ben pro canon op voorwaarde dat de redactie pluralistisch en democratisch is samengesteld, dus zonder uitsluiting van dissidenten, en dat het verhaal een bijzondere aandacht besteedt aan de bevrijding van Vlaanderen in 1815 en de nationale ramp in 1831.

  2. Ik ben tegen dat ‘kanon’ omdat enkel aandacht wordt besteed aan enkelen hun gedachtengoed, weg ermee, een echte vlaming heeft dat niet nodig om zen herkomst en waarden te kennen.

  3. In de huidige vorm ben ik tegen, aangezien het inderdaad slechts een poging is van NVA om de Vlaming wat te sussen en zichzelf als Vlaamse partij te profileren. Het feit dat Vlaanderen al decennia miljarden transfereert naar Wallonië kan je nu dus ook als onderdeel van het canon gaan beschouwen. Zo lang is de geldstroom al ingeburgerd, maar dat zal NVA er ook wel uitlaten. Het idee van een canon op zich is niet slecht, maar zoals steeds zal de uitvoering politiek gekleurd zijn, traditionele Belgicistische partijen als NVA waardig. NVA zou beter eerst concreet iets VOOR de Vlaming doen, dan hem/haar steeds tegen te werken: woonbonus afnemen, digitale meter verplichten (in Wallonië als je zonnepanelen legt, tot 2031 geen digitale meter), capaciteitstarief, (oldtimer) en keuring verstrengen, verplicht elektrisch rijden vanaf 2028, stikstofplan, mestplan, belachelijke snelheidsbeperkingen voor wagens en geen enkele maatregel tegen fietsers die het verkeersreglement niet willen volgen of kennen, asbest attest bovenop EPC en elektriciteitsattest, afbouw van eigen cultuur op zich tenzij het gaat om dans-allochtonen waar dan opeens miljoenen subsidies naartoe vloeien en “verdwijnen”, een Vlaams links gepolitiseerd postjes slokkend “mensenrechteninstituut” als Vlaamse klachtenbank voor allochtonen ter vervanging van het corrupte unia, …en dan heb ik het noch niet eens over de corona aanpak. Als zwakke Jan met een canon bovenstaande Vlaming-pestende maatregelen ermee gaat in evenwicht brengen, ik ben er zeker van dat dit niet zal gebeuren. Het laatste waar we op zitten te wachten is een canon, het eerste waar op zitten te wachten is een beleid VOOR de Vlaming.

  4. Ik ben benieuwd naar de Vlaamse canon en wil meer weten van onze Vlaamse geschiedenis. Ik voel mij sowieso in de eerste plaats Vlaming, vervolgens Europeaan en België komt voor mij op de laatste plaats; daar heb ik geen canon voor nodig.
    Het is van belang dat iedereen weet dat Vlaanderen een zeer rumoerige geschiedenis had en vaak onderdrukt is geweest door Veemde mogendheden: door Spanjaarden, Fransen, Oostenrijkers en Duitsers, om de Nederlanders niet te noemen… Er zijn hier de jongste 1000 jaar zeer vaak oorlogen uitgevochten en ook van natuurrampen – zoals overstromingen – bleven we niet gespaard.

  5. Het Idee kan mij wel bekoren maar het impact ervan beoordelen is nog veel te vroeg. Eerst moet het toch minstens in een tekst gegoten worden. Het kan alle kanten uitgaan maar dat bepaalde groepen er nu al misbaar over maken kan er op duiden dat het, indien goed uitgewerkt en behoorlijk verspreid, een niet te onderschatten invloed zou kunnen hebben.

  6. Kunnen we een ontwerp van die canon lezen ? Waar ? Of is dat Vlaams staatsgeheim ? Dat men eerst de Vlaamse zaak écht dient in plaats van de angsthaas uit te hangen. Ik bedoel in verband met de taalwetgeving in Brussel ? Brussel onze hoofdstad ? Om te gieren.

Plaats een reactie

Delen