Vraag van de week: Zullen de stadsdichters gemist worden in Antwerpen?

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Vraag van de week: Zullen de stadsdichters gemist worden in Antwerpen?

Anton Schelfaut

De Antwerpse cultuursector protesteert al wekenlang tegen de besparingen op cultuur door het stadsbestuur. In navolging van Ruth Lasters, die in september al ontslag nam, trekken nu ook de vijf andere stadsdichters de deur achter zich dicht. Een duidelijke overeenkomst liet te lang op zich wachten en de dichters waren ontevreden omdat projectsubsidies werden geschrapt. Wat denkt u? Is het vertrek van de Antwerpse stadsdichters een aderlating voor de koekenstad?

De kritiek op schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) klinkt steeds luider, zelfs bij coalitiepartners Vooruit en Open Vld. Beide partijen zijn tégen de gemaakte beslissing om de projectsubsidies te schrappen. Dat liet ook gouverneur Cathy Berx zich dit weekend ontvallen tijdens een benefietvoorstelling in De Singel. “Veel liever dan op straat – node smekend om dialoog en geld – wil ik onze jonge kunstenaars horen en zien op een podium”, aldus de cd&v-politica.

Dit weekend raakte echter bekend dat Ait Daout toch moest inbinden en op zoek gaat naar middelen om jonge kunststudenten te steunen. Dat geld zal weliswaar pas vanaf 2024 beschikbaar zijn en het totale bedrag zal lager zijn dan de oorspronkelijke projectsubsidiepot, die 720.000 euro per jaar bedroeg. Daarnaast zullen de middelen bestemd zijn voor de beperkte doelgroep van jonge, startende kunstenaars.

Olie op het vuur

Maandag gooide de lokale N-VA-afdeling nog wat extra olie op het vuur door een cartoon van Erwin Van Mol – huiscartoonist van weekblad ’t Pallieterke – voor Doorbraak te delen op haar Facebookpagina. De cartoon beeldt chaos in de straten van Antwerpen af, met als bovenschrift: “Antwerpen gaat zijn eerste dag zonder stadsdichters in.”

Wat denkt u? Zullen de Antwerpse stadsdichters gemist worden? Stem hieronder en beargumenteer uw mening in de reacties.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

23 gedachten over “Vraag van de week: Zullen de stadsdichters gemist worden in Antwerpen?”

  1. Gelezen op het vermaledijde twitter – als we nu eens de 5 stadsdichters aan Mozambique geven en de 25 miljoen houden – Voor mij een perfecte deal.
    Zo hebben ze daar er een paar deugmensen bij en wij 25 miljoen om aan de Sint te geven. Iedereen content.

  2. Bijlange niet, flauweKULtureluurse ballast dient niet gesubsidieerd, geen verkwisting van ons belastinggeld aan overbodige, volkomen onnuttige franjes die weinigen interesseren.

  3. Gedaan met zichzelf te loven,
    Dichters zonder rijm,
    Oplichters in ’t fijn,
    Dat komen we wel te boven.

    Gedaan met het gelul,
    Afgelopen met de streken,
    Steek die arrogante preken,
    maar in ’t g*t van de multicul.

    (Dit is géén sollicitatie.)

  4. Gesubsidieerd cliëntelisme/kiesvolk met hun aanhang. Is al direct een beetje volk, toch ? Een zoveelste manier om u te verzekeren van een kiespubliek en dus van een politieke carrière. Dàt is De Essentie. De rest zijn … praatjes.

  5. Waarom enkel stadsdichters? Waarom geen stadsjongleurs, stadsklompendansers, stadsclowns, stadsdidgeridooers of stadspaaldanseressen? Komaan, linkse partijen + N-VA, laat jullie niet kennen! We hebben immers toch geld teveel.

  6. Ik vraag me af hoeveel Antwerpenaars een bal geven om die stadsdichters. Maar die ‘dichters’ vinden zichzelf zeker belangrijker dan het Antwerpse klootjesvolk. Daarbij, dat stuk poëtische ontlasting dat Mv. Lasters naar buiten bracht was geen gedicht maar een pamflet van de PVDA.

  7. Bijlange niet ! Hoeveel heu…”hoeweinig” Antwerpenaars zou geïnteresseerd zijn
    in met uit hun belastinggeld gemolken subsidies aan rijmelarij zo’n “rijmen en dichten zonder hun g…op te lichten” ?

  8. Poëzie uit mijn korte broeken vlegel tijd ; “Nou Kees, weet je wat, steek je vinger in je g..(TUUT ! PoCo-censuur)…., dan hebt ge sjokolat, 5 frank de lat, maar steek hem niet te wijd, of ge zijt hem kwijt. Keesje stak, zijn vinger brak. Had Keesje niet gestoken, was zijn vinger niet gebroken ” .Mag ik nu ook een volle emmer KULtureluurse subsidies komen melken aub ?

Plaats een reactie

Delen