De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de term apenpokken van de hand gewezen als zijnde inherent racistisch. In de plaats zal men er vanaf nu ‘mpox’ gebruiken om te verwijzen naar het virus. Zo wil men de gevoelens sparen van mensen die door het gebruik van de term zich gestigmatiseerd zouden voelen.
De WHO zal nu geleidelijk aan overschakelen op de nieuwe term. Het komende jaar zullen beide termen simultaan gebruikt worden en ondertussen zal apenpokken weggefaseerd worden. Volgens de WHO zou het gebruik van het woord apenpokken impliciet racisme met zich meedragen. “Toen de uitbraak van apenpokken zich eerder dit jaar uitbreidde, werd racistische en stigmatiserende taal online, in andere omgevingen en in sommige gemeenschappen waargenomen en gerapporteerd aan de WHO. In verschillende vergaderingen, openbaar en privé, een aantal individuen en landen uitte zijn bezorgdheid en vroeg de WHO een manier voor te stellen om de naam te veranderen,” zo meldt de WHO zelf.
Eerder dit jaar besloot de WHO om een nieuwe naam te zoeken. Men heeft nu gekozen voor het Engelse mpox. Het synoniem mpox zal de komende dagen online worden opgenomen in de ICD-10. Het zal deel uitmaken van de officiële 2023-release van ICD-11, de huidige wereldwijde standaard voor gezondheidsgegevens, klinische documentatie en statistische aggregatie. De term “apenpokken” blijft een doorzoekbare term in ICD, om historische informatie te blijven vinden. Meestal kan het ICD-updateproces tot enkele jaren duren. In dit geval werd het proces versneld, maar volgens de standaardstappen.
Afrika
Tijdens het raadplegingsproces werden verschillende adviesorganen gehoord, waaronder deskundigen van de medische en wetenschappelijke en classificatie- en statistiekadviescomités, die bestonden uit vertegenwoordigers van overheidsinstanties van 45 verschillende landen. De WHO zal de term mpox in haar communicatie overnemen en moedigt anderen aan om deze aanbevelingen op te volgen, om de aanhoudende negatieve impact van de huidige naam en van de adoptie van de nieuwe naam te minimaliseren.
Apenpokken werd zo genoemd omdat het virus oorspronkelijk werd geïdentificeerd in apen die in 1958 voor onderzoek in Denemarken werden gehouden. Apenpokken is een zeldzame ziekte die voor het eerst werd ontdekt bij mensen in de Democratische Republiek Congo in 1970. Hoewel het zich soms verspreidt naar andere landen, bevindt de ziekte zich meestal in Centraal- en West-Afrika. Het wordt vaak overgedragen van dieren, primaten of knaagdieren, op mensen via een beet of wonde. De naamgeving lag vooral gevoelig in Afrika.