Weyts: "Intriest dat sommige academici neerkijken op Vlaamse Gemeenschap en geschiedenis"

Ben Weyts (Photonews)

Uncategorized

Weyts: “Intriest dat sommige academici neerkijken op Vlaamse Gemeenschap en geschiedenis”

Wannes Neukermans

In ’t Pallieterke van vorige week schreef Jan Huijbrechts al een stuk waarin hij de kritiek van de KVAB op de Vlaamse canon weerlegde. “De auteurs van deze publicatie schijnen te vergeten dat het debat rond de canon geen nood heeft aan simplificaties, semantische discussies en complottheorieën”, schreef hij toen. “Hun boekje lijkt daardoor bij tijd en wijle meer op een pamflet dan op een academisch onderbouwd referaat. Wat ik echter hélemaal bizar vind, is dat drie gerenommeerde historici er 83 pagina’s in slagen te fulmineren tegen een canon waarvan de eerste letter nog gepubliceerd moet worden.” Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), die opdracht gaf voor de canon, reageert nu op soortgelijke wijze op de kritiek.

De Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) publiceerde een tijd geleden de titel ‘Een canon voor Vlaanderen – Motieven en bezwaren’. Drie gerespecteerde academici, zijnde Jo Tollebeek, Marc Boone en Karel van Nieuwenhuyse, trekken ten strijde tegen de door de Vlaamse regering opgezette canon van Vlaanderen. Volgens hen wordt de Vlaamse geschiedenis ingezet als staatspropaganda, om Vlamingen meer Vlaams-nationalistisch te maken vanuit het onderwijs en noemden de bijzondere commissie voor de canon zelfs een “collaboratiecommissie”.

“Intriest dat sommige academici zo neerkijken op de Vlaamse Gemeenschap en onze geschiedenis”, reageert Ben Weyts op Twitter. “En dat allemaal zonder ook maar één bladzijde van de canon gezien te hebben. Nog triester dat men het daarvoor nodig acht vernietigend te oordelen over collega-academici. Hen brandmerken als leden van een “collaboratiecommissie” is onvergeeflijk. Je zou denken dat historici iets zorgvuldiger omspringen met de meest zwarte bladzijde uit onze geschiedenis.”

Lees hier het volledige stuk uit ’t Pallieterke: “De KVAB in de aanval tegen Vlaamse canon”

https://redactie.palnws.be/2022/11/de-kvab-in-de-aanval-tegen-vlaamse-canon/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

8 gedachten over “Weyts: “Intriest dat sommige academici neerkijken op Vlaamse Gemeenschap en geschiedenis””

  1. Het ware gehalte van sommige “gerenommeerde’ academici en rectoren kennen wij ondertussen al. Het ‘koninklijke’ in de naam van hun vereniging draagt bij tot hun belgicistische trots. Sommigen wanen zich nog in de tijd van Henri Pirenne.

  2. De term “pamflet tegen” is hier inderdaad goed op zijn plaats. Geïnspireerd door de Belgicistische reactie tegen de Vlaamse onderbuik en gevoelens en dat gecombineerd met een (dan nog een deels gefakete) nationalistisch benoemde partij die er de aanzet toe geeft, is genoeg voor deze zichzelf Vlaams noemende academische kliek om van onder hun steen te kruipen en hun stekels op te zetten. Zoals velen al beseffen zijn deze kliekjes, die zich bij voorkeur uitdossen in gewaden bij hun zelf verklaarde openingen van één of ander studie- of gerechtsjaar, er enkel om zich te onderscheiden van de massa en hun getrouwheid aan het systeem te betuigen.
    Ze zouden zich beter bezig houden met zichzelf en hun kliek, daar loopt meer dan genoeg scheef, getuige het artikel van Johan Sanctorum in “https://sanctorumblog.wordpress.com/2022/10/30/het-is-soms-ingewikkeld-om-nee-te-zeggen-en-anderzijds-heel-simpel/”

  3. Met een Belgische canon zouden idioten als Tollebeek en Boone waarschijnlijk geen enkel probleem hebben. Mogelijks wacht hen dan een ontvangst in het paleis, het hoogtepunt in hun dorre bestaan.

  4. ‘gerespecteerde academici’ begint stilaan een scheldwoord te worden.
    Je wil er niets mee te maken hebben. Het geeft nog maar eens aan hoe in deze ‘gerespecteerde kringen’ men neerkijkt op het Vlaamse klootjesvolk. Niks nieuws onder de zon dus, het is al altijd zo geweest. Vroeg of laat zullen we ze echter met pek en veren wegsturen.

  5. laat ons ,Vlamingen, stilletjes verder doen,.De Canon komt er en ik hoop dat die in boekvorm te koop zal zijn op Doorbraak.Andere belgicistische winkels zullen dit boek nooit te koop stellen.Hoe sterker het fundament,hoe steviger de bouw.

  6. Die drie gerespecteerde academici zouden beter het Begicistische collaboratieverleden van Leopold III en zijn zuster in 1940 te Berchtesgaden en dat van Leon Degrelle Obensturmbahfüher in de WaffenSS die met zijn Waals Legioen onder Belgische vlag furore maakte aan het Oostfront wat meer in de verf zetten!?Dit potje houdt men echter liever gedekt!?

Plaats een reactie

Delen