Yves Leterme (PHOTONEWS)

Binnenland politiek

Yves Leterme (cd&v): “We hadden nooit in de regering moeten stappen”

Wannes Neukermans

Voormalig premier Yves Leterme (cd&v) vindt dat het een foute keuze is geweest van cd&v om in de regering-De Croo te stappen. Mathematisch zijn ze niet nodig en de cd&v-minister slagen er niet in de gewilde hervormingen door te voeren. “We hadden nooit in die regering moeten stappen, tenzij we de leiding hadden kunnen nemen”, vertelt Leterme tijdens een interview met HUMO.

De fiscale hervorming van minister van Financiën Vincent Van Peteghem is voorlopig nog verre van zeker, Sammy Mahdi en Nicole de Moor krijgen maar geen vat op de vluchtelingencrisis en het kabinet-Verlinden moest afscheid nemen van de grondwetspecialist omdat Franstalige partijen weigeren om mee te werken aan de voorbereiding op een staatshervorming.

Voormalig cd&v-premier Yves Leterme zegt altijd al gevreesd te hebben voor dit scenario. “We hadden nooit in die regering moeten stappen, tenzij we de leiding hadden kunnen nemen.” De slechte peilingen en verkiezingsresultaten zullen volgens hem ook niet snel veranderen. “Ik zie geen basis voor een grote revival van een traditionele partij.”

Geen verbetering

Leterme was in 2008 en van 2009 tot 2011 premier van België, maar wist toen naar eigen zeggen al dat het Belgische systeem niet goed in elkaar zat. Hij volgt daarbij de analyse van Koen Geens, die zegt dat er op federaal niveau enkel uitgavenverhogingen kunnen worden afgeklopt. “Ik heb in 2007 al gezegd dat het Belgisch model op zijn limieten botst. Het is sindsdien zeker niet verbeterd.”

En daar is volgens Leterme Vivaldi een voorbeeld van. Als je met zeven partijen een akkoord moet maken, wordt dat een optelsom van oekazes en veto’s, waardoor je te veel geld uitgeeft en te weinig hervormt. Dat ontgoochelt de kiezer, waardoor die voor radicale partijen stemt en er achteraf nog meer partijen nodig zijn om een regering te vormen. Ook elders in Europa zie je dat, maar bij ons is het extremer.

Ook hoofdredacteur Pieter Van Berkel analyseerde de resultaten van de partij binnen de federale regering en concludeerde: “Cd&v zit er voor spek en bonen bij”.

https://redactie.palnws.be/2022/10/spek-en-bonen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

11 gedachten over “Yves Leterme (cd&v): “We hadden nooit in de regering moeten stappen””

  1. “Ik heb in 2007 al gezegd dat het Belgisch model op zijn limieten botst. Het is sindsdien zeker niet verbeterd.” Waarom heb je dan in 2009 meteen na de verkiezingen het confederalisme laten vallen voor een vaag “samenwerkingsfederalisme”, Yves? Waarom werd het kartel met N-VA opgezegd? Jij en je partijtje, of wat er nog van overblijft, zijn deel van het probleem, niet van de oplossing.

  2. Leterme heeft het hier bij het rechte einde en is slimmer dan heel de CD&V samen.
    Maar de fout is nu niet gebeurd maar 30-40 jaar geleden. Toen had men moeten radicaal kiezen voor Vlaanderen (en niet voor Belgie) en kiezen voor een uitgesproken rechtse koers (en niet links). Dan had men nu een partij van rond de 30 percent. De CVP is nu verworden tot wat linkse woke beuzelarij. Dit komt niet meer goed.

  3. De achterkamertjespolitiek, de machtswellust, de huichelarij, het pamperen en aantrekken van immigranten waarvan we van langs om meer voelen dat hun cultuur, mentaliteit en gewoonten haaks staan op de christelijke waarden en normen. Of de cocktail die de Vlaamse christendemocratie heeft vergiftigd. Paula D’Hondt zelf heeft in haar laatste intervieuw toegegeven dat het niet zo is verlopen als ze het zich had voorgesteld. Straks blijven enkel de postjesjagers en de ACW- nomenclatura over die het bestaan van die destijds almachtige partij nog enkele jaren kunnen rekken. Amen.

  4. de kiezers van de cvp en de vld weten naar waar ze naartoe moeten,NVA moet de grootste partij worden gevolgd door het VB,samen moeten ze Vlaanderen groter maken en magnette op zijn kakstoel laten zitten

  5. Cd&V heeft deze afgang geheel en alleen aan zichzelf te danken. Leterme komt wel met een correcte analyse maar vergeet erbij te zeggen dat weliswaar in de regering stappen overbodig was, de postjes daarentegen zouden niet zomaar wilden afgegeven worden, denk maar aan zetels in bedrijven, in comités, de steun aan gemeentes, de boerenbond, het acw,…Bovendien heeft de belofte van Leterme het arco gesjoemel door de belastingbetaler te laten betalen, hen veel kiezers gekost die zelfs niet eens arco aandelen hadden. Coens, ook een zoontje van, was een haantje op een kerktoren bij wisselvallig weer dat 24x daags om draaide om zijn as, en Mahdi verknoeide het met te leuteren over de indexaanpassing van het kindergeld nochtans door zijn eigen partij deels uit de index werd gehouden, Vander Linden gooide de meest elementaire vrijheden tijdens corona als een volleerd kampkommandante op de schop (auto’s tellen op de opritten, drones inzetten, naar de wc via de buitendeur…)…. Had Cd&V eerder een Vlaamse kaart getrokken, zonder daarin radicaal te zijn, had het nog een kans gemaakt, maar de miljarden moesten blijven stromen naar Wallonië. Ik kan echter geen medelijden hebben met deze partij die noch mossel noch vis en kramphartig aan het België zoals vroeger blijft vastklampen en daarbij miljarden welvaart laat wegvloeien naar de bodemloze putten van het zuiden van ons land, wetende dat noch de wil noch de goesting er bestaat daar iets aan te veranderen. Door partijen die geen aanpassingen wilden doorvoeren de laatste decennia gaat net België op de schop. Vooruit en zeker Ovld zijn in hetzelfde bedje ziek en helaas is ook NVA al in die doctrine mee gestapt, haar voorzitter op kop.

  6. Het gaan snel verkiezingen worden, conner met zijn populistisch rechts discours dat Molenbeek niet meer Belgisch is, gliberaal Lafaert die nu zegt dat ons land al vol is met migranten, gaat leterme alsook een rechtse koers varen, allemaal zaken die ze tijdens hun legislatuur niet verwezenlijkt hebben. leterme heeft ons vbeel belastingen opgelegd en weigerde naderhand zelf om belasting te betalen op zijn maandelijkse 17.000€ en heeft het verkregen dat zijn bruto netto werd, en die durft dan nog in de pers komen, schandelijke tsjeef.

Plaats een reactie

Delen