IIllustratie: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Uncategorized

Zweden en Finland willen plaatsing kernwapens overwegen

Wannes Neukermans

Zodra Zweden lid is van de NAVO, is het bereid om de plaatsing van nucleaire wapens op zijn grondgebied te overwegen. Dat vertelde premier Kristersson dinsdag aan de zijde van zijn Finse collega Sanna Marin.

Momenteel hebben 28 van de 30 lidstaten van de NAVO ingestemd met de toetreding van Zweden en Finland. Enkel Hongarije en Turkije hebben dat nog niet gedaan. Indien het licht uiteindelijk op groen gezet wordt, zullen er ook in Zweden en Finland kernwapens geplaatst kunnen worden. “Wij moeten geen voorwaarden stellen”, verklaarde Sanna Marin over hun NAVO-toetreding. “We zijn overeengekomen dat we geen enkele deur willen sluiten.”

De Zweedse premier Kristersson voegde daar nog aan toe dat Zweden en Finland gezamenlijk moeten optreden. “Ik ben dus van plan hand in hand met Finland vooruit te gaan.” De twee andere Scandinavische landen die al lid zijn van de NAVO, Denemarken en Noorwegen, hebben geen buitenlandse kernwapens of permanente basissen op hun grondgebied.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/07/een-ambitieuze-navo-encycliek/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Zweden en Finland willen plaatsing kernwapens overwegen”

  1. Niet enkel Finland en Zweden maar vooral Duitsland zal kernwapens nodig hebben. Sinds de Brexit is Frankrijk de enige Europese atoommacht. Het is de vraag of USA+UK Europa zullen blijven steunen. Indien beide wegvallen is er geen andere weg.

Plaats een reactie

Delen