Afghanistan neemt steeds meer vrouwvijandige maatregelen, internationale organisaties luiden alarmbel

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Afghanistan neemt steeds meer vrouwvijandige maatregelen, internationale organisaties luiden alarmbel

Carl Deconinck

In Afghanistan stellen de taliban alles in het werk om vrouwen uit de publieke ruimte te weren. Vorige week kregen vrouwen bijvoorbeeld te horen dat ze niet meer welkom zijn aan de universiteit. Eerder deze week kwam het nieuws dat ze niet meer voor hulporganisaties mogen werken. De Verenigde Naties (VN) roepen de taliban op om de maatregelen terug te draaien.

In Afghanistan mogen vrouwen niet meer werken bij lokale en buitenlandse niet-gouvernementele organisaties (ngo’s). De reden hiervoor ligt volgens de taliban bij de kledij van vrouwen. Ze zouden zich niet aan de strenge islamitische voorschriften houden. Abdulrahman Habib, de woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken, zei dat het verbod van toepassing is op organisaties onder het coördinerende orgaan van Afghanistan voor humanitaire organisaties, beter bekend als ACBAR.

ACBAR bestaat uit meer dan 180 lokale en internationale organisaties die zich inspannen voor hulpverlening in Afghanistan. De lokale bevolking kan die gebruiken, want er is een humanitaire crisis aan de gang in het land. Vooral de voedselvoorziening staat onder druk.

Het is onduidelijk hoe de diverse organisaties getroffen zullen worden door het besluit en hoe zwaar hun werking eronder zal leiden. Het zou in absolute cijfers gaan om meer dan 3.000 vrouwen die hun werk gedwongen moeten verlaten.

(Lees verder onder het artikel.)

https://redactie.palnws.be/2022/08/een-jaar-na-de-machtsovername-door-de-islamitische-taliban-zit-afghanistan-opnieuw-in-de-middeleeuwen/

Protest

Deze laatste aanval op de rechten en vrijheden van vrouwen komt er enkele dagen nadat de regering universiteiten had bevolen om vrouwen uit te sluiten. Eerder waren ze ook niet meer welkom op middelbare scholen. Er komt ook verzet tegen de maatregelen. Er was al publiek protest en nu kwam er zelfs een Afghaanse professor op nationale tv die zijn diploma’s voor de camera’s verscheurde. “Als mijn moeder en mijn zus niet kunnen studeren, dan aanvaard ik deze opleiding niet”, klonk het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

10 gedachten over “Afghanistan neemt steeds meer vrouwvijandige maatregelen, internationale organisaties luiden alarmbel”

  1. waarom moet het Westen zich altijd moeien in andere landen met andere culturen,.Het is hun land,hun cultuur moei er u niet mee.Hier willen ze de patattenzak over hun hoofd trekken en ginder willen ze ervan af,die wijven moeten weten wat ze willen.Zolang ze zich niet moeien met hoe het in Vlaanderen aan toe gaat doen ze wat ze willen,wij zijn katholiek,punt uit

  2. Ik begrijp niet waar we ons druk over maken. Het gaat hier over een ander continent. Waarom willen wij zo noodzakelijk onze regeltjes opleggen aan de rest van de wereld ? Er zijn nu eenmaal landen met een dictator aan het roer of erger nog : religieuzen. Als we van die figuren grondstoffen nodig hebben, dan mogen ze doen wat ze willen, is dat niet zo dan schreeuwen we moord en brand.

  3. Diezelfde organisaties die vonden dat de Taliban 2.0 een waardige gesprekspartner waren. Ze waren immers veel gematigder geworden. Islam en gematigd in een zin is een contradictie zonder weerga.

  4. Hier staan die NGO’s en alle pro-vreemdelingen moord en brand te schreeuwen over de toestand in Afghanistan terwijl ze hier met tienduizenden binnengehaald worden.
    Het zal duren tot de islamisten talrijk genoeg zijn om ons systeem omver te werpen en ons te onderwerpen aan hun achterlijke, moorddadige godsdienst.

Plaats een reactie

Delen