Petra De Sutter (Groen): "Wet op kernuitstap gaat deze legislatuur niet op de schop"

Petra De Sutter. Photo News

Uncategorized

Apple onder vuur omdat het onderdrukking van Chinese betogers vergemakkelijkt

Carl Deconinck

De Amerikaanse technologiereus Apple lijkt steun te verlenen aan de communistische dictatuur in China die de eigen burgers onderdrukt. Het bedrijf heeft een omstreden update doorgevoerd die ervoor zorgt dat mensen in China moeilijker bestanden kunnen delen. Dat maakt de communicatie tussen mensen die nu voor meer democratie betogen een pak moeilijker.

Het betreft in het bijzonder de functie AirDrop. Dat is een programma om snel en makkelijk bestanden te kunnen delen op iPhones en andere toestellen van Apple. Het wordt wel vaker gebruikt door demonstranten in autoritaire landen die strenge censuur kennen. AirDrop biedt namelijk de mogelijkheid om via directe verbinding bestanden naar andere toestellen te sturen via een lokaal netwerk. Daardoor is er geen internetverbinding nodig en kunnen overheden zich niet mengen in wat mensen wel of niet kunnen zien.

Begin november bracht Apple wereldwijd een nieuwe update voor de de software uit, iOS 16.1.1. Die bevat “bugfixes en beveiligingsupdates en wordt aanbevolen voor alle gebruikers”. Maar voor toestellen verkocht in China geldt een speciale uitzondering. AirDrop kan alleen worden ingesteld om gedurende 10 minuten berichten van iedereen te ontvangen, voordat de functie wordt uitgeschakeld. Er is geen manier meer om de instelling “iedereen” permanent ingeschakeld te houden op Chinese iPhones.

Nochtans gebruikten Chinezen AirDrop om “verboden literatuur” en filmpjes van betogingen naar elkaar door te sturen. Het internet wordt er zo sterk gecensureerd en gecontroleerd door de communisten dat mensen daar niet vrij kunnen communiceren. Afbeeldingen van de bekende “Brugman” bijvoorbeeld werden op grote schaal verspreid in China via AirDrop, onder meer in de metro van Shanghai gebeurde dat erg vaak.

Apple steunt vaker censuur

Het is niet de eerste keer dat Apple de communistische dictatuur in China helpt. De democratische beweging in Hong Kong werd eveneens tegengewerkt. Dat gebeurde onder meer door het offline halen van een speciale app die toonde waar betogingen plaatsvonden. Ook de app PopVote, een speciaal platform om stemmen bij te houden in de onofficiële voorverkiezingen toen China er de macht kwam opeisen, werd van de iPhone gehaald.

In het Westen kiest de technologiereus eveneens geregeld voor censuur en controle. Zeker bedrijven met een rechts imago krijgen de wind van voren. Zo verdwenen apps als Parler en Rumble uit de AppStore wegens hun conservatieve inhoud. Nu dreigt Apple er zelfs mee om Twitter niet meer aan te bieden, omdat Elon Musk er de vrijheid van meningsuiting wil herstellen. De officiële motivatie is om haat tegen te gaan en omdat die platformen oproepen tot geweld zouden toestaan.

Lees ook:
https://redactie.palnws.be/2022/11/tom-van-de-weghe-vrt-journalist-china-dreigt-af-te-glijden-van-een-autoritair-regime-naar-een-totalitair-regime/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Apple onder vuur omdat het onderdrukking van Chinese betogers vergemakkelijkt”

Plaats een reactie

Delen