België maakt de komende vijf jaar in totaal 250 miljoen euro vrij voor Congo in het kader van een nieuw samenwerkingsakkoord. Dat meldt de VRT. Het nieuwe akkoord – het eerste sinds 2010 – wordt maandag ondertekend. Vlaams Belang-Kamerlid Dries Van Langenhove ziet in het samenwerkingsprogramma een verholen herstelbetaling.
België zal de komende vijf jaar jaarlijks 50 miljoen euro investeren in Congo. Het doet dat via het federale ontwikkelingsagentschap Enabel. Maandag wordt het akkoord, met als prioriteiten duurzame landbouw, onderwijs, gezondheidszorg en goed bestuur, getekend. Het vorige samenwerkingsakkoord dateerde van 2010, maar werd destijds niet verlengd door de slechte verstandhouding met toenmalig president Joseph Kabila. Sinds 2019 zochten beide landen opnieuw toenadering. Die resulteert nu in een nieuw programma dat loopt van 2023 tot en met 2027.
Met het programma wil België investeren in de toekomst van Congolese jongeren en vrouwen. Ook het klimaat en de rechtsstaat zijn belangrijke onderdelen. Volgens waarnemend minister van Ontwikkelingssamenwerking Frank Vandenbroucke (Vooruit), die intussen werd vervangen door Caroline Gennez, biedt de bevolkingssamenstelling in Congo “enorme mogelijkheden”. Bijna de helft van de bevolking is er jonger dan 15 jaar. 68 procent is jonger dan 25 jaar. “We willen zoveel mogelijk Congolese jongeren alle kansen geven om een opleiding te volgen, een goeie job te vinden, of zelf een zaak te starten”, benadrukt hij.
Herstelbetaling
Volgens Vlaams Belang-Kamerlid Dries Van Langenhove is het samenwerkingsprogramma een verholen herstelbetaling, maar door de naamgeving kan die geruisloos passeren. “De hardwerkende, gewone Vlaming betaalt voor het misplaatste schuldgevoel dat linkse, zelfhatende academici en politici voelen voor de daden die de Franstalige haute finance meer dan een eeuw geleden stelde in Congo. Dezelfde haute finance die de Vlamingen leegzoog. Waanzinnig”, schrijft hij op Twitter.