Belastingaangifte wordt genderneutraal: “Fiscaliteit moet zich aanpassen aan onze samenleving”

Vincent Van Peteghem en Alexander De Croo. Photo News

Uncategorized

België moet volgend jaar 4,6 miljard euro besparen

Anton Schelfaut

België moet zijn begrotingstekort de komende jaren sneller dan gepland afbouwen. Volgend jaar moet het minstens 0,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp) of 4,6 miljard euro besparen. Dat zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) na zijn jaarlijkse doorlichting van het Belgische economisch beleid.

Het Belgische begrotingstekort bedraagt volgend jaar 5,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp) of ongeveer 34 miljard euro. De schuldgraad wordt geraamd op 109,4 procent. Die cijfers, waarmee België tot de slechtste leerlingen van de Europese klas behoort, baren ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zorgen. Het grote tekort en de hoge overheidsschuld maken België immers kwetsbaar bij een rentestijging.

In een mededeling na hun bezoek aan België zeggen de economen van het IMF dat het begrotingstekort in 2023 niet mag stijgen en best zou verminderen. “Dat betekent dat volgend jaar een aanpassing van zowat 0,8 procent van het bbp (of meer) nodig is en de jaren daarna een gelijkaardige aanpassing (of meer) tot de overheidsschuld is gestabiliseerd”, klinkt het.

Volgens het IMF kan die besparing vooral gerealiseerd worden door de efficiëntie van de hoge overheidsuitgaven te verbeteren. Bovendien zijn er inspanningen nodig om de uitgaven voor lonen, sociale uitkeringen en de kosten van de vergrijzing onder controle te houden, aldus nog het IMF.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “België moet volgend jaar 4,6 miljard euro besparen”

  1. De Croo kan zijn Europese topjob vergeten, want als dweil van de wedstraat is de kans op een verdubbeling van de staatsschuld spijtig genoeg veel realistischer dan omgekeerd!
    De geschiedenis ingaan als NOG EEN GROTERE mislukking als Verhofstadt, en verdwijnen in de vergetelheid is zijn lot… En Lachaert, die gaat mee ten onder!

  2. Schrap 6 van de 9 regeringen/parlementen. Stop alle nutteloze politieke verzinsels zoals bvb de senaat. Stop de transfers naar wallonistan. Stop financiering van linkse partijen. Stop subsidies voor alle linkse ideetjes (de rechtse krijgen toch geen subsidies). Stop subsidies aan cultuur, trouwens een firma die niks oplevert gaat ook failliet. Stuur alle nutteloze profiteur-migranten naar portugal, die hebben er 1000 keer minder dan wij. Stoot brussel af, stoot wallonistan af. Een cordon voor de PS, Groen, Ecolo, ptb.
    Stuur de Flup en familie van Laken naar Monaco.
    Kortom: stop eindelijk belgistan.
    Vlaanderen kan volkomen autonoom overleven en schatrijk worden.
    enz enz enz enz enz enz enz

  3. Catamaran,ik wil wel maar 50%van de Vlamen willen niet,die houden van bethje en hun koekendozen,en met de walen kunnen ze ook leven,ze,de Vlamen, weten immers niets anders en de boel draait verder.Het probleem zal zijn wanneer het BBP zakt en zo percentsgewijs de schuld groter wordt en de intrest ook,dan zal er iets veranderen.Vandaag beweert de NBB dat er geen recessie komt ,vlak voor het afsluiten van de begroting,vanaf 1 januari zal het veranderen,vandaag nog niet en Engie wacht ook met een factuurtje.Werken en zwijgen is de Vlaamse opdracht,en dit nadat slavenarbeid afgeschaft werd,uitgenomen in Vlaanderen.Brood,muziek en spelen,het Romeinse Rijk achterna

Plaats een reactie

Delen