In de Kamercommissie Begroting heeft Groen-Kamerlid Kristof Calvo premier Alexander De Croo (Open Vld) woensdag opgeroepen om zijn innerlijke Verhofstadt los te laten. Die uitspraak werd op hoongelach onthaald door de aanwezige oppositieleden van N-VA.
Dat de oppositie premier De Croo vergelijkt met oud-premier Guy Verhofstadt (Open Vld), moet die eerste volgens Calvo niet noodzakelijk als een verwijt beschouwen. “Paars-groen was niet perfect, maar er was toen wel ambitie en voluntarisme”, schetste hij. De groene politicus moedigde de premier zelfs aan om het voorbeeld van zijn illustere voorganger te volgen: “Laat de Verhofstadt in uzelf los.” N-VA-Kamerlid Sander Loones merkte fijntjes op dat Verhofstadt “er 25 miljard euro heeft doorgejaagd”.
Desastreuze begroting
Woensdagavond gingen Calvo en Loones in Terzake met elkaar in debat over de “desastreuze” begrotingscijfers. “België heeft de slechtste begroting van de hele Europese Unie”, schetste het N-VA-Kamerlid. “Daarover moeten we ons allemaal zorgen maken. We staan er niet alleen vandaag niet goed voor, maar zullen ook de uitdagingen van de toekomst niet kunnen aanpakken.”
Volgens Loones kan het verschil tussen de Zweedse regering en de huidige regering niet groter zijn. “We zien een regering die eigenlijk niet bestuurt. Ze neemt weliswaar crisismaatregelen, maar verzekert de financiering daarvan niet. Dat is niet alleen een hypotheek voor de mensen van vandaag, maar ook de toekomstige generaties.”
Spektakel
Calvo benadrukte dat er wel degelijk beslissingen genomen, maar die worden vaak ondergesneeuwd door het vele spektakel en de sterke aanwezigheid van sommige partijvoorzitters. Hij verwees daarbij naar het loonakkoord dat de federale regering maandag heeft afgeklopt.
Loones wees er op zijn beurt op dat de akkoorden van de regering enkel de werkloosheidsval, waarbij werken financieel minder aantrekkelijk wordt dan niet werken, openzetten. Door het gebrek aan hervormingen dreigt België bovendien 850 miljoen euro aan Europese steun uit het coronaherstelfonds te verliezen. “Als we er niet in slagen – zeker in Wallonië en Brussel – om meer mensen aan het werk te krijgen, dan stevenen we op het faillissement af”, waarschuwde hij.
Beeld en beleid
Calvo ziet een “fundamenteel verschil” tussen hem en Loones. “Ik ben een fiere Vivaldist omdat deze regering er in crisistijd in geslaagd is om na 20 jaar stilstand de armoede fundamenteel terug te dringen”, benadrukte hij.
De groene politicus maakte een onderscheid tussen het beeld en het beleid van de regering. Dat laatste is volgens hem veel beter dan het beeld. Die uitspraak werd op hoongelach onthaald door Loones: “Slechtste begroting van Europa!”
Vier speerpuntdossiers
In een nota voor de sociale partners schuift De Croo vier speerpuntdossiers – fiscaliteit, pensioenen, sociaal energietarief en arbeidsmarkt – naar voren waarmee hij de kloof tussen werken en niet werken wil vergroten. De premier hoopt met de fiscale- en de pensioenhervorming te landen in maart, maar daar heeft Loones weinig vertrouwen in: “Niemand vertrouwt de premier nog op dit moment.”
Hij verwees daarbij naar het ontslag van Eva De Bleeker (Open Vld) als staatssecretaris voor Begroting. “De premier moet zijn verontschuldigingen aanbieden, niet in het minst aan mevrouw De Bleeker, en duidelijkheid verschaffen over de precieze gebeurtenissen. Maar hij zal vooral de begroting serieus moeten nemen. Nu is dat de bevoegdheid van een staatssecretaris, maar de premier moet die zelf in handen nemen”, besloot Loones.