Joe Biden zet vol in op "Made in America" in State of the Union

Joe Biden. Shutterstock

Uncategorized

Cd&v wil arbeidsmarkt hervormen met ‘jobsdeal 2.0’

Anton Schelfaut

Tijdens een persconferentie op het cd&v-hoofdkwartier in de Wetstraat hebben voorzitter Sammy Mahdi, Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne en Kamerlid Nathalie Muylle vandaag de zogenaamde ‘jobsdeal 2.0’ voorgesteld. Die omvat 15 concrete punten om de arbeidsmarkt te hervormen, waaronder een versterkte degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen, een beperking van de werkloosheidsuitkeringen in de tijd en verplichte taalcursussen voor anderstalige werkzoekenden.

Cd&v-voorzitter Sammy Mahdi lichtte afgelopen zondag al een tipje van de sluier op over de ‘jobsdeal 2.0’. Hij onthulde in De Zevende Dag dat zijn partij het recht op een werkloosheidsuitkering na drie jaar wil kunnen stopzetten voor werkonwilligen, iets waar de christendemocraten zich in het verleden steeds tegen hebben verzet. Ook toonde hij zich een voorstander van verplichte taallessen voor werkzoekenden die het Nederlands niet machtig zijn.

15-puntenplan

Donderdagmiddag vervolledigden Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne en Kamerlid Nathalie Muylle het 15-puntenplan waarmee hun partij de arbeidsmarkt wil hervormen. Mahdi benadrukte dat cd&v niemand aan zijn of haar lot wil overlaten, maar dat er wel degelijk inspanningen mogen worden gevraagd. “In een solidaire en welvarende gemeenschap draagt iedereen zijn steentje bij, geheel volgens zijn eigen mogelijkheden”, legde hij uit.

In eerste instantie wil cd&v dat werken meer loont dan niet werken. “Vandaag leeft bij veel mensen het gevoel dat dat niet zo is en het huidige systeem van uitkeringen en sociale tarieven kan een werkloosheidsval in de hand werken. Dat moet veranderen”, aldus Bothuyne. Hij rekent onder meer op de fiscale hervorming van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) om de lasten op arbeid structureel te verlagen. Daarnaast mogen uitkeringen nooit sneller stijgen dan de lonen en moeten werknemers meer fiscaalvriendelijke overuren kunnen presteren bij de eigen werkgever.

(Lees verder onder het artikel.)

https://redactie.palnws.be/2022/12/de-zoveelste-wanhoopsdaad-van-cdv/

Werkloosheidsuitkering

Cd&v pleit voor een aanklampend activeringsbeleid dat durft te sanctioneren, zonder mensen los te laten. Mensen die hun job verliezen of een tegenslag hebben in het leven, mogen niet afgestraft worden, klinkt het. Daarom willen de christendemocraten de werkloosheidsuitkering in de eerste maanden verhogen, zodat werkzoekenden meer ruimte krijgen om op zoek te gaan naar een duurzame job.

Om te vermijden dat mensen langdurig werkloos worden, wil de partij de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen versterken. Wie na 3 jaar nog steeds werkloos is en geen 20 jaar anciënniteit kan voorleggen, verliest zijn uitkering. Ook een werkloze die de streektaal niet wil leren, zou geen recht meer hebben op een werkloosheidsuitkering.

Tot slot moet wie een job in een andere sector of regio wil uitoefenen daarbij de nodige ondersteuning kunnen krijgen. “Wie wil leren, bijscholen of werken, die verdient alle kansen. En wie moeilijkheden ondervindt op de arbeidsmarkt, moeten we blijven vastpakken”, stelt Muylle.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

5 gedachten over “Cd&v wil arbeidsmarkt hervormen met ‘jobsdeal 2.0’”

  1. Wie zei er ook weer dat polpulisme echter door de extreme partijen wordt uitgedragen?! Nu de verkiezingen naderen wil CD&V om de meubelen te redden zich gaan profileren als een conservatieve centrumpartij! Toen ze in de Zweedse coalitie zaten was ene Chris Peeters de linkse saboteur,die alle voorstellen om de arbeidsmarkt te hervormeren torpedeerde! De windhanen werden door mahdi goed gesmeerd en draaien weer alle windrichtingen uit!

Plaats een reactie

Delen