Taal Aktie Komitee (TAK) beplakt ramen van "officiële kapper van Rode Duivels"

Alexia Bertrand. Open Vld

Uncategorized

Cd&v wil werkloosheidsuitkering beperken tot drie jaar

Anton Schelfaut

Cd&v wil het recht op een werkloosheidsuitkering na drie jaar kunnen stopzetten “voor mensen die aangeven dat ze niet meer willen werken”. Dat zegt voorzitter Sammy Mahdi in De Zevende Dag. Nochtans hebben de christendemocraten zich in het verleden altijd verzet tegen zo’n beperking in de tijd.

Mahdi wil ervoor zorgen dat werken meer loont. “Op dit moment zijn we in België bij de wereldkampioenen op vlak van mensen belasten op werk, maar wij hebben de ambitie om dat aan te pakken”, maakt hij zich sterk.

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) voert momenteel “in alle discretie” bilaterale gesprekken met de regeringspartijen over een fiscale hervorming. Die moet meehelpen om de tewerkstellingsgraad in België te verhogen naar 80 procent. “Het is de wortel die we willen aanbieden aan mensen die werken”, zegt Mahdi. Toch is er volgens de cd&v-voorzitter ook nood aan een stok om mensen die weigeren om te werken mee te straffen.

Die stok kan voor hem de vorm aannemen van een beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd. Concreet wil hij die na drie jaar kunnen stopzetten voor werkonwilligen. “Zes maanden voor het einde van die drie jaar kan je een gesprek voeren met mensen die werkloos zijn, maar als uit dat gesprek blijkt dat ze niet willen ingaan op een werkvoorstel en dat ze niet willen werken, dan moet je kunnen antwoorden dat ze dan ook geen recht meer hebben op een werkloosheidsuitkering”, aldus Mahdi.

Verplichte taallessen

Mahdi is echter niet van plan om de mensen aan hun lot over te laten. “We willen dat ze op lokaal niveau goed opgevolgd worden en willen de Vlaamse regering ook de tools geven om dat te doen”, besluit hij. De cd&v-voorzitter schuift enkele concrete voorstellen naar voren om werklozen beter te begeleiden naar de arbeidsmarkt, zoals verplichte taallessen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

6 gedachten over “Cd&v wil werkloosheidsuitkering beperken tot drie jaar”

  1. Die verplichte taallessen – voor vreemdelingen en franstaligen dus – zullen niet noodzakelijk leiden tot een betere arbeidsattitude. Ze zullen het wel beter kunnen uitleggen waarom ze niet werken. Nu nog afwachten wat ze bij het ACV daarover zullen communiceren.

  2. De politieke partijen die van geen hout pijlen meer weten maken beginnen de vlammenwerpers boven te halen voor een rondje steekvlampolitiek in aanloop naar de afgetrapte verkiezingen door een kaviaar en biefsteak socialist! Nu proberen ze met allerlei beloftes kiezers van VB weg te kapen.Dwerg Cd&v mag natuurlijk niet op het appel ontbreken en denkt dat Vooruit/PS/Ecolo/Groen/PTB/PVDA eendrachtig zullen ja knikken! Hangmatliggers allerhande behoren tot het kiesvee van die partijen! Mochten ze ooit mee aan de formatietafel zitten en de Waalse Haan uit Charlerloi kraait dan slikken ze deze belofte voor een lucratief postje terug in!Wedden…..

  3. Wie zou er nu zo dom zijn om aan te geven dat ze “niet meer willen werken”? Ze gaan gewoon verder doen zoals nu: even werken, dan lange tijd hangmatten en als de druk weer wat te hoog wordt, weer een maandje of 2 werken en hopla, ze zijn weer een aantal jaren gerust! En CD&V weet dat hun maatregelen geen zoden aan de dijk brengen, voor hun is het enkel verkiezingspropaganda!

Plaats een reactie

Delen