Bezoek Xi Jinping aan Saudi-Arabië onderstreept wijzigende machtsverhoudingen in het Midden-Oosten
Uncategorized

China en Saudi-Arabië ondertekenen handelsovereenkomst van 30 miljard dollar

Carl Deconinck

Chinees president Xi Jinping is op driedaags bezoek in Saudi-Arabië. Hij wordt er met veel aplomb en egards ontvangen. De twee landen ondertekenen overeenkomsten ter waarde van bijna 30 miljard dollar.

Saudi-Arabië ontvangt China met open armen terwijl die laatste op zoek is naar het veiligstellen van energie om de eigen economie te doen heropleven. Saudi-Arabië van zijn kant zoekt naar nieuwe partners in de wereld, voorbij de traditionele banden met de Verenigde Staten. Het is nog maar het derde buitenlands bezoek van Xi sinds de coronapandemie begon. De Arabische prinsen stonden in rij klaar.

Het Amerikaanse Witte Huis waarschuwde woensdag dat de pogingen van China om wereldwijd zijn invloed uit te oefenen “niet bevorderlijk” waren voor de internationale orde. “We zijn ons bewust van de invloed die China over de hele wereld probeert te laten groeien. Het Midden-Oosten is zeker een van die regio’s waar ze hun invloedsniveau willen verdiepen”, zei John Kirby, de woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad.

(Lees verder onder de tweet.)

Strategisch

Xi bezoekt op uitnodiging van de Saoedische koning Salman “om de historische banden en het strategische partnerschap tussen de twee landen te versterken”, meldde het Saoedische persagentschap dinsdag. De eerste overeenkomsten ter waarde van 29,26 miljard dollar zullen tijdens de bilaterale top worden ondertekend. Saoedi-Arabië zal een vertrouwde en betrouwbare energiepartner voor China blijven, zei de Saoedische minister van Energie prins Abdulaziz bin Salman woensdag. Hij merkte op dat samenwerking tussen China, ’s werelds grootste energieverbruiker, en Saoedi-Arabië, ’s werelds grootste olie-exporteur, had bijgedragen aan het handhaven van de stabiliteit op de wereldwijde oliemarkt.

Er komt een strategische partnerschapsovereenkomst en een plan om de implementatie van het Vision 2030-ontwikkelings- en diversificatieproject van Saoedi-Arabië te harmoniseren met het Chinese Belt and Road Initiative. Saoedi-Arabië wil een sterk strategisch partnerschap met China opbouwen om handel en investeringen te ondersteunen. Het koninkrijk was de grootste ontvanger van Chinese investeringen in de Arabische wereld tussen 2005 en 2020, goed voor meer dan 20,3 procent van de totale regionale investeringen, ter waarde van 196,9 miljard dollar.

Stabiliteit

Xi’s bezoek komt op het moment dat China zijn relaties met landen in het Midden-Oosten wil verdiepen te midden van groeiende spanningen in zijn banden met de VS en andere westerse landen. In een redactioneel artikel beschreef China’s Global Times, een door de staat gerunde tabloid, de China-Arabische Staten-top als “een mijlpaal in de geschiedenis van de betrekkingen tussen China en de Arabische landen”. De krant zei dat na de “ernstige impact” van de Arabische Lente, de regio een “gemeenschappelijke wens” had om politieke onrust te vermijden en stabiele groei te bereiken en “zeer geïnteresseerd was in de ervaring van China”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

5 gedachten over “China en Saudi-Arabië ondertekenen handelsovereenkomst van 30 miljard dollar”

  1. Ondertussen zijn “woke” zijn en “het klimaat” de topprioriteiten in het Westen en worden al de beleggingen in toekomstsectoren weg belast. We lopen recht de afgrond in. Onze kinderen en kleinkinderen staat een hard leven te wachten.

  2. Binnenkort Chinese jachtvliegtuig en voor de Saudische luchtmacht om hun F15 en ander wapentuig te vervangen!In Riyad hebben ze Biden zijn uitspraak tijdens zijn campagne nog niet goed verteerd! Naar aanleiding van de moord op journalist Kashoggy liet Biden zich ontvallen: We =(Saudi-Arabia) shall treat them as the parias they are! Enige tijd geleden maakte hij vuistjes met de Saudische kroonprins,die nu premier is en immuniteit heeft, om te vragen of ze wat meer petroleum wilden oppompen! Zijn verzoek werd er koeltjes onthaald! Nu gaan ze schooien in Venezuela bij marxist Madouro! Nog enkele jaren en dan kan Amerika zijn status van supermacht vergeten! Het Noord-Amerikaanse Romeinse Rijk is zichzelf in de vernieling aan het rijden door woke,Queer,CRT,drugs,criminaliteit,BLM,Antifa,politieke instabiliteit en recruterings problemen voor hun leger…Wanneer de Chinese economie weer op dreef komt moet Xi Jinping enkel beide voetjes op de grond houden en de rest komt vanzelf…ook Taiwan!

  3. De wereld is complex en Europa denkt in simplismen, zoals democratie en rechten van de mens. Veel delen van de wereld vinden het Westen arrogant. Gelijk hebben ze. Democratie en rechten van de mens zijn een Westerse Bijbel, die door onze missionarissen moet verkondigd worden, net zoals onze missionarissen in het verleden de negertjes moesten verlossen van bijgeloof en occulte praktijken. Geen wonder dat de rest van de wereld ons abject en neokoloniaal vindt. Maar ja, empathie met de rest van de wereld mag je van onze elite niet verwachten. Voor de goede orde , empathie is niet hetzelfde als goedkeuring, maar duidt wel op meevoelen met een ander. Kritiek hoort samen met empathie. Je weet wat een ander (letterlijk) bezielt en je kan dan ook tegenargumenten formuleren. Het Westen heeft geen argumenten tegenover een wereld die maatschappij vóór het individu stelt.

Plaats een reactie

Delen