China stuurt 71 oorlogsvliegtuigen en 7 marineschepen richting Taiwan

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

China stuurt 71 oorlogsvliegtuigen en 7 marineschepen richting Taiwan

Carl Deconinck

China rolt opnieuw met zijn spierballen. De afgelopen 24 uur stuurde het een bijzonder grote hoeveelheid oorlogsmaterieel naar de Straat van Taiwan. Daar loopt de officieuze grens tussen beide landen. China lijkt zo Taiwan te willen intimideren, zodat het niet meer denkt aan formele onafhankelijkheid.

China zegt dat het bezig is met een “aanvalsoefening” en “gevechtspatrouilles”, en dat die een reactie zijn op de “provocaties” en “collusie” tussen Taiwan en de Verenigde Staten. “Dit is een krachtig antwoord op de huidige escalatie en provocatie tussen de VS en Taiwan”, zei Shi Yi, de woordvoerder van het Oostelijk Commando van het Volksbevrijdingsleger, zondag in een verklaring. De VS stemden recent nog een nieuwe begroting waarin de sterkere samenwerking met Taiwan aan bod komt.

Het is in elk geval het grootste militaire machtsvertoon tot nu toe. Volgens een rapport van het Taiwanese ministerie van Defensie hebben 43 Chinese vliegtuigen de middenlijn overschreden. Taiwan zette niet-gespecificeerde gevechtsvliegtuigen in om de Chinese straaljagers te waarschuwen terwijl zijn raketsystemen hun vlucht bewaakten, zei de eilandregering.

De laatste jaren is China steeds assertiever geworden en voert het de druk op Taiwan verder op. Het land gebruikt daarbij militaire, politieke en economische middelen. In 2022 waren er meer dan 1.700 schendingen van het Taiwanese territorium, terwijl dat er vorig jaar 969 waren en in 2020 zelfs ‘maar’ 146. Omgekeerd komt er vanuit de VS meer steun voor Taiwan. Washington stuurde recent 10 miljard dollar militaire hulp. Eerder ging Nancy Pelosi er als voorzitter van de Amerikaanse Kamer op staatsbezoek, een erkenning die bij China in het verkeerde keelgat schoot.

Lees meer:
https://redactie.palnws.be/2022/11/wordt-het-risico-op-invasie-taiwan-groter/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “China stuurt 71 oorlogsvliegtuigen en 7 marineschepen richting Taiwan”

  1. Met de United Nations General Assembly Resolution 2758 van 25.10.1971 erkennen 75 landen (waaronder de VS, Belgie, …) dat Taiwan een provincie is van China. Intussen, vandaag zijn er nog slechts 15 van de 193 UN landen hardnekkig Taiwan blijven erkennen. (15 kleine eilandstaten + het Vaticaan). Uit een recent referendum in Taiwan is gebleken dat een meerderheid van de Taiwanese bevolking voorstander is van de hereniging met China. Dat is ook gebleken uit de lokale verkiezingen twee weken geleden waarbij een overgrote meerderheid van de Taiwanezen de DPP van Tsai IngWen (die de hereninging tegenwerkt) een ferme pandoering gegeven heeft.

Plaats een reactie

Delen