Sam Bankman, failliete jonge cryptomiljardair en megadonor aan de Democratische partij, gearresteerd in de Bahamas

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Cryptomiljardair Sam Bankman-Fried gearresteerd op de Bahama’s

Carl Deconinck

Sam Bankman-Fried, de in ongenade gevallen oprichter van FTX, een bedrijf dat handelt in digitaal geld, werd maandag gearresteerd op de Bahama’s, aldus de Bahamaanse autoriteiten. De arrestatie van Bankman-Fried kwam er nadat de Verenigde Staten een aanklacht tegen hem hadden ingediend en waarschijnlijk om zijn uitlevering zouden vragen.

“De Bahama’s en de Verenigde Staten hebben een gedeeld belang bij het verantwoordelijk houden van alle personen die verband houden met FTX die mogelijk het publieke vertrouwen hebben beschaamd en de wet hebben overtreden”, zei premier Philip Davis in een verklaring. “Terwijl de Verenigde Staten individueel strafrechtelijke aanklachten tegen SBF nastreven, zullen de Bahama’s hun eigen regelgevende en strafrechtelijke onderzoeken naar de ineenstorting van FTX voortzetten, met de voortdurende medewerking van zijn wetshandhavings- en regelgevende partners in de Verenigde Staten en elders.”

De Amerikaanse districtsrechtbank voor het zuidelijke district van New York bevestigde de arrestatie van Bankman-Fried op basis van een verzegelde aanklacht van de rechtbank. De timing van de arrestatie is zeer opvallend, want Bankman-Friend stond op het punt om dinsdag te getuigen voor het Amerikaans Congres over zijn zaken.

(Lees verder onder de tweet.)

Publiek blijft achter

“Hoewel de heer Bankman-Fried verantwoordelijk moet worden gehouden, verdient het Amerikaanse publiek het om rechtstreeks van de heer Bankman-Fried te horen over de acties die meer dan een miljoen mensen hebben geschaad en het zuurverdiende spaargeld van zovelen hebben weggevaagd”, aldus Democratisch volksvertegenwoordiger en voorzitter van de commissie Financiën Maxine Waters. “Het publiek heeft reikhalzend uitgekeken naar deze antwoorden onder ede voor het Congres, en de timing van deze arrestatie ontneemt het publiek deze kans.”

FTX vroeg op 11 november het faillissement aan toen het bedrijf geen geld meer had na het equivalent van een bankrun in de cryptowereld. Klanten probeerden hun activa in een keer terug te trekken vanwege groeiende twijfels over de financiële kracht van het bedrijf en de aan Bankman-Fried gelieerde handelstak, Alameda Research. Sinds de ineenstorting heeft het nieuwe management van FTX het beheer van de cryptobeurs een “volledig falen van bedrijfscontroles” genoemd. De vervanger van Bankman-Fried, de nieuwe CEO John Ray III, zal dinsdag wél nog voor het Congres getuigen.

Grootschalige fraude

De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft aangekondigd dat ze Samuel Bankman-Fried heeft aangeklaagd voor het naar verluidt overtreden van de Securities Act en de Securities Exchange Act. De klacht, die dinsdag werd ingediend, beschuldigt Bankman-Fried van het uitvoeren van “een plan om aandelenbeleggers in FTX Trading Ltd”, zijn handelsplatform voor cryptocurrency, op te lichten. De rechtbank beschrijft de vermeende operatie als “een grootschalige, jarenlange fraude”.

De pas 30-jarige Bankman-Fried was in korte tijd uitgegroed tot een van de belangrijkste “filantropen” in de VS. Politici en beroemdheden stonden voor hem in de rij. Bankman werd een politieke topdonor in de VS. De laatste verkiezingen gaf hij bijna 40 miljoen dollar aan de Democraten en beloofde hij 1 miljard dollar om te strijden tegen voormalig Amerikaans president Donald Trump. Er is ook sprake van belangenvermenging, want Bankman hield naar verluidt de pen vast in het Witte Huis wanneer nieuwe wetten rond cryptogeld werden geschreven.

Lees ook:
https://redactie.palnws.be/2022/11/veel-vragen-rond-sam-bankman-de-failliete-jonge-cryptomiljardair-die-massaal-doneerde-aan-democratische-partij-en-oekraine/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen