Aanslepende stikstofonderhandelingen dwarsbomen handelsreis Jambon naar Marokko

Jan Jambon. Photo News

Uncategorized

De Wever wil samenwerken met Vlaams Belang, op één voorwaarde: “Van Grieken weet wat hem te doen staat”

Anton Schelfaut

N-VA-voorzitter Bart De Wever sluit een samenwerking met Vlaams Belang niet uit, op voorwaarde dat die partij intern een grote kuis houdt. Dat heeft hij zondagmiddag gezegd in de studio van VTM Nieuws. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is niet opgezet met de oproep van de N-VA-voorzitter. “Het is niet Bart De Wever die bepaalt wie naar het parlement gaat, maar de kiezer”, reageert hij.

Bart De Wever benadrukte in de studio van VTM Nieuws dat hij tegen het principe van een cordon sanitaire is. “Als mensen binnen de redelijke krijtlijnen kunnen komen, moet je hen een kans geven om te besturen”, zei hij. “Tom Van Grieken moet dat perfect kunnen. Maar hij kan nog altijd geen afscheid nemen van mensen die hem in verlegenheid brengen.”

De N-VA-voorzitter verwees daarbij naar “figuren die nog steeds achter Poetin aanlopen” en mensen die “antisemitische, seksistische praat verkopen en mensen op hun seksuele identiteit aanvallen, zoals Dries Van Langenhove”. “Ik ga met zulke figuren niet in zee. Dan stop ik nog liever met de politiek. Als meneer Van Grieken het meent, dan weet hij wat hem te doen staat”, benadrukte hij.

Kleuterniveau

De oproep van De Wever lijkt op een koude steen te vallen bij Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Hij wijst erop dat Dries Van Langenhove, die als onafhankelijk Kamerlid zetelt, technisch gezien geen lid is van Vlaams Belang. “Het is bovendien niet Bart De Wever die bepaalt wie naar het parlement gaat, maar de kiezer”, hekelt hij.

De manier waarop De Wever eisen stelt, is er volgens Van Grieken een van “kleuterniveau”. “De kijker weet dat de verkiezingen gaan over een ander beleid, niet wie Bart De Wever leuk vindt of niet.”

Toch vindt Van Grieken het een goede zaak dat De Wever de deur op een kier zet voor een samenwerking met Vlaams Belang. “Maar hij moet geen veto stellen. Dat is niet zijn plaats”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

23 gedachten over “De Wever wil samenwerken met Vlaams Belang, op één voorwaarde: “Van Grieken weet wat hem te doen staat””

  1. Dewever heeft ,alleszins niet op VTM, een formeel aanbod gedaan. Meer een slinkse poging om intern verdeeldheid te zaaien bij de Vlaams nationalisten. Groen doet ondertussen een concreet voorstel aan Vooruit om samen met N-VA in de Vlaamse regering te stappen na de verkiezingen van 2024. Goen,Vooruit en N-VA een leuk stel. Gedaan met zeuren over de begroting, de geldtransferten en het confederalisme. In onderhavige constructie loopt N-VA me een enkelband van links. Voordeel voor Bart Dewever: een ticket voor een rit naar de Wetstraat (met zijn nieuwe vriend Polleke Magnette). Een tip voor Bart: uw diepvries met Vlaamse programmapunten nog niet van de hand doen. Kan nog van pas komen.

  2. De Wever weet toch ook wat hem te doen staat : eens MEER luisteren naar de meerderheid binnen zijn partij – meer dan
    80% wil dat het cordon verbroken wordt en dat er met VB moet onderhandeld worden – en dit is niet van gisteren zo het is ook niet aan hem om te zeggen wie er daar buiten spel moet gezet worden , Hij zou zichzelf eens in vraag kunnen stellen omtrent zijn eigen koppige werkwijze

  3. Eerlijk gezegd heb ik heel wat van de federale vivaldi regering gekregen toch voor energie, dan de NUL van de Vlaamse regering, als werkende Vlamingen (man, vrouw en kinderen). Maar geen woord in de MSM dit weekend over het belabberde parcours van de Vlaamse regering: woonbonus afgenomen, digitale meter, M decreet, absurde snelheidsbeperkingen, stikstof plan, mest plan, asbestcertificaat, onderhouden van de wedde van El Kouakibi, verplicht elektrisch te rijden vanaf 2028, capaciteitstarief, ventilus, oldtimer taksen, pick-up taksen, kinderopvang debacle, zonnepanelen certificaten…en zo meer. BDW voelt terecht nattigheid, zijn haring bakt niet meer bij de werkende Vlaming, na zijn Zweedse coalitie waarvan de netto opbrengst voor de Vlaming was tot 67 te werken en zijn Vlaamse door zwakke Jan (voor dezen die hem niet kennen de minister president die meestal spelletjes op zijn telefoon speelt tijdens de debatten in “zijn” Vlaams parlement) geleide Vlaamse regering. Zijn op het laatste nippertje verloren coalitie met PS, bleek na Magnette’s passage afgelopen vrijdag bij DeVadder ook een Waalse loer te zijn die hem gedraaid was. Dus nu ziet hij VB groter worden en NVA kleiner worden en zijn “confederalisme” komt zowaar in de afvalbak zoals de beperking van de uitbetalingstermijn voor de generaties beroepsdoppers. NVA is niet de maat geworden voor de achteruitgang van VB, eerder de katalysator van de vooruitgang van VB. Dus nog zeggen dat hij opeens wel wil samen gaan met VB, maar onder zijn “voorwaarden”, lijkt me toch toppunt van hypocrisie. Ik heb hem nog weinig horen zeggen over zijn nieuwe beste vriend Rousseau die gratuit mag coalities aangaan met de communisten in Borgerokko en Zelzate. Van Langehove is onafhankelijke en VB heeft daar niets aan te zeggen, maar wat bedoelt BDW dan met “wat hem te doen staat”? Als een Romeinse keizer bij het afroepen van de namen van de VB mandatarissen de duim op of de duim neer wie nog mag in de politiek zitten, een beetje zoals in zijn eigen partij? Poetin, Erdogan, Kim Yung Un houden er dezelfde principes op na. Zoals Merkel, Trump, Johnson, Vande Lanotte, Verhofstadt…tijd om te verkassen BDW! Misschien naar de EU of zoals je voorganger in A’pen…in de voetbal, daar kun je je proces afkopen moest er iets boven water komen van je in de immo wereld.

  4. De epuratievoorwaarden, van Bart Dewever aan Tom Van Grieken, doen mij denken aan de praktijken van de nazis. Deze eisten ook lijsten met namen en adressen van joden van de Belgische autoriteiten. Is het in dat milieu dat Dewever zijn inspiratie gevonden heeft of handelt hij misschien voor rekening van de staatsveiligheid?
    Wie heeft er een plausibele verklaring voor diens onweerstaanbare en irrationele haatgevoelens tegen de nationalisten in Vlaanderen?

  5. Grappig. Ik verblijf elk jaar enkele maanden in Egypte, een moslimland. Een van onze vrienden is een toegewijde moslim. Over alcohol zegt hij het volgende: als jij alcohol wil drinken is dat uw zaak en als ik dat als moslim niet wil drinken is dat mijn zaak. Geen probleem! Het probleem is dat wij in Europa opgescheept zitten met achterlijke wokey’s die er een probleem van maken!

  6. Bartje heeft toch wel een héél kort geheugen. Even helpen, was het niet BDW die als een mossel onderuitging toen hij wou samenwerken met CD&V maar de Tjeven een veto uitspraken tegen het deelnemen van Jean-Marie Dedecker (op uitnodiging van Bart)? Dewever is toen bijna huilend door het stof gekropen in zijn verontschuldigingen aan Dedecker. En nu probeert hij hetzelfde met Tom Van Grieken en Dries Van Langenhove. Maar dat zijn geen weekdieren …

  7. Alléz, vooruit Weverke ! Hop, met de geit !

    – “Het VB moet binnen de redelijke krijtlijnen kunnen komen”.

    Bij voorbeeld: om stemmen te ronselen via confederalisme, als eerste partijpunt, om het dan, als alle stemmen binnen zijn, in den diepvries te steken ? In Antwerpen, liever aan te pappen met de, door hemzelf, verketterde Socialisten, dan samen te werken met VB ? NVA mandatarissen, in alle kiesdistricten, te verbieden om samen te werken met VB, om een Vlaamse meerderheid te vormen ? Hendrik Vuye & Veerle Wouters uit de partij stampen wegens “niet binnen de krijtlijnen” ?

    – “Het VB moet een interne grote kuis houden”.

    NVA moet zelf een interne grote kuis houden: dictator De Wever een stamp onder zijn kloten geven, zodat hij de vorming van een Vlaams Front, in opdracht van de Fluppe en met steun van de Socialisten, niet meer kan dwarsbomen.

    -“Tom Van Grieken kan nog altijd geen afscheid nemen van mensen die hem in verlegenheid brengen”.

    Wanneer gaat De Wever afscheid nemen van mensen, die, hemzelf in verlegenheid brengen en alle Vlamingen minachten en bestelen, nl.: gueule de truand Magnette en de Fluppe ?

    -“VB figuren die nog steeds achter Poetin aanlopen”

    De wever die, nog steeds achter Magnette en de Fluppe aanloopt.

    -“De Wever stopt nog liever met politiek”.

    Niet moeilijk hé, met je 4 cumul jobkes hé, volksverrader !

  8. Heb tot nog toe altijd NVA gestemd. Als ik nu waarschijnlijk VL. Belang ga stemmen dan is dat onder andere dankzij Dries Van Langenhove. Een moedig en hardwerkend parlementslid dat geen blad voor de mond neemt en durft te zeggen wat vele Vlamingen in stilte denken…

Plaats een reactie

Delen