Demir betreurt Europees akkoord over uitbreiding ETS: "Klimaatbeleid zonder sociaal bloedbad moet ambitie zijn"

Zuhal Demir. Photo News

Uncategorized

Demir betreurt Europees akkoord over uitbreiding ETS: “Klimaatbeleid zonder sociaal bloedbad moet ambitie zijn”

Anton Schelfaut

Onderhandelaars van de Europese lidstaten en de Europese Unie bereikten zondagochtend een akkoord over de uitbreiding van het emissiehandelssysteem (ETS). Daardoor zullen Europese burgers vanaf 2027 aan de pomp en via hun gasrekening moeten betalen voor de broeikasgassen die ze uitstoten. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) betreurt de inhoud van het akkoord, dat ze “onbegrijpelijk” noemt.

Vanaf 2027 wordt het bestaande emissiehandelssysteem (ETS) aangescherpt. Daardoor zullen niet alleen bedrijven, maar ook consumenten moeten betalen voor de CO2 die hun auto en woning uitstoten. De betaling gebeurt via tankstations en energiebedrijven. Die zullen de kost verbonden aan de aankoop van emissierechten doorrekenen aan de klant.

De maatregelen maken deel uit van het pakket ‘Fit for 55’. De Europese Unie streeft ernaar om tegen 2050 volledig ‘klimaatneutraal’ te zijn. Daartoe moeten de Europese lidstaten hun CO2-uitstoot tegen 2030 met 55 procent verminderen ten opzichte van 1990. Het pakket ‘Fit for 55’ moet hen daarbij helpen. Het Europees Parlement en de lidstaten moeten het akkoord nog bekrachtigen, maar dat wordt beschouwd als een formaliteit.

(Lees verder onder het artikel.)

https://redactie.palnws.be/2022/12/europese-burgers-moeten-betalen-voor-co2-uitstoot-van-auto-en-woning/

Fundamentele problemen

De Vlaamse regering nam vorig jaar al het standpunt in dat ze “fundamentele problemen” heeft met het voorstel om gebouwen en wegtransport op te nemen in het emissiehandelssysteem. Federaal Klimaatminister Zakia Khattabi (Ecolo) deed dat standpunt vorige week nog af als “blokkering”. Door het verzet van Vlaanderen kon België bij monde van Khattabi de uitbreiding van het ETS immers niet steunen.

Vlaams Energieminister Zuhal Demir (N-VA) betreurt de inhoud van het akkoord en noemt het “onbegrijpelijk”. “Vlaanderen staat helaas als enige op de rem van de Europese ratrace om alleenstaanden en gezinnen stelselmatig te verarmen”, reageert ze. “Een klimaatbeleid zonder een sociaal bloedbad. Dat moet de ambitie zijn”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

10 gedachten over “Demir betreurt Europees akkoord over uitbreiding ETS: “Klimaatbeleid zonder sociaal bloedbad moet ambitie zijn””

  1. Wat Somers zegt, zo zou het moeten zijn. Echter Somers en zijn linkse acolieten hebben decennial lang er voor gezorgd dat zijn verhaal lucht is en België de dieperik in duikt. Misschien is het wel omdat die linkse ‘acolieten’ hete adem van het gezond verstand in hun nek voelen dat ze zulke verhalen brengen als Somers. En dat zou dan hypocriet zijn.
    Dit hoort dus mij Somers.

  2. Inderdaad, Demir heeft gelijk maar gaat ze dan ook de absurde wet van de LEZ zone in Antwerpen afschaffen dien haar partij al 40 miljoen € heeft opgebracht wetende dat de scheepvaart miljarden keren meer vervuilt en die buiten schot blijft. Het heeft niets met milieu te maken maar enkel om geld om de cumul van bart de wever te betalen.

  3. Demir is weer eens super-hypocriet. Ze wist dat deze EU beslissing er aan kwam. Precies één dag daarvoor wordt haar plan i.v.m. het sluiten van de LEZ zones aangekondigd. Dat kan geen toeval zijn.

  4. Ik wist niet dat Demir tot een partij behoort die begaan is met de sociale problemen van de mensen?! Geldwolven met allerlei verplichtingen die bij de nu reeds bestaande struikroverij komen! LEZ zones waar diezelfde overheid is van vrijgesteld alhoewel ze met voertuigen rondrijden uit het stenen tijdperk!? Partikel testen zowel voor moderne diesels en binnenkort ook voor benzine wagens! Verplicht vroeger electrisch rijden! Een uitbreiding van de duale maatschappij en die nu reeds bestaat! De deugmensen met Tesla’s,Audi E-trons…. electrische bakfietsen voor de deur en de Jefkes met de klak en Lisa’s die zich moeten verplaatsen in abominabel (stakend) openbaarvervoer waarop zwartrijdende bontkraagjes de plak zwaaien! Vodden gaan hiervan komen mevrouw Demir!?

  5. Je begrijpt toch dat Demir kan zeggen wat ze wilt. Wie van jullie heeft de vergaderingen in het buitenland gevolgd? Ze lult uit haar nek. De NVA lult uit z’n nek. Een buitenlander die hier niks te verliezen heeft implementeert communisme en daarna vertrekt ze weer, met haar buitenlands genoemde kinderen.

  6. Weet je waar het eindigt? Eigendomsbelastingen zo hoog als de kostprijs van uw eigendom, afgedwongen met de loop van een geweer, door de overheid, die gwn alle eigendom verzamelt en waarna het OCMW de huurmaffia wordt. Je bent naar een staatsgreep aan het kijken. Je zal niks meer bezitten.

  7. er worden nu al mensen ontslagen ipv aangenomen,nog eventjes geduld en er zal geen uitstoot meer zijn,alles dicht,gesloten,verhuisd.Wat zal het hier toch gezond en prachtig leven zijn.

  8. Demir? Echt? “Opkomen voor de alleenstaande en de gezinnen”? Wel heel hypocriet nu de EU aanvallen, op haar klimaat beleid. Na eerst de digitale meter te verplichten (in Wallonië nog tot 2031 uitgesteld), de mensen verplichten tegen 2028 elektrisch te rijden, de boeren om zeep helpen met mest en stikstofplannen…ik geloof haar nog zo min als BDW. Geveinsde verontwaardiging!

  9. De NVA gaat steeds braafjes mee met het globalistische narratief. Steeds hun verontwaardiging uiten, maar wel braafjes meestemmen met de Europese lobby-gatlekkerij. Zo ook Marrakech, covid-19, het stikstofverhaal, de Russische boycotmaatregelen, en ga maar door…

Plaats een reactie

Delen