Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). Photo News

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). Photo News

Binnenland politiek

Demir scherp voor hoofdredacteur De Standaard: “Activist van niveau van Groen-ledenblad”

Anton Schelfaut

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) heeft op Twitter uitgehaald naar de hoofdredacteur van De Standaard, Karel Verhoeven. Die laatste noemde Demir in zijn commentaar de “Margaret Thatcher van de Aldi”, maar die vergelijking schoot in het verkeerde keelgat bij de N-VA-politica. “Zelfverklaarde journalisten die verworden tot activisten van het niveau van het Groen-ledenblaadje, ik denk daar wat van”, hekelt ze op Twitter.

Onderhandelaars van de Europese lidstaten en de Europese Unie bereikten afgelopen weekend een akkoord over de uitbreiding van het emissiehandelssysteem (ETS). Daardoor zullen Europese burgers vanaf 2027 aan de pomp en via hun gasrekening moeten betalen voor de broeikasgassen die ze uitstoten. Vlaams Energieminister Zuhal Demir (N-VA) liet weten dat ze de inhoud van het akkoord, dat ze “onbegrijpelijk” noemt, betreurt. “Vlaanderen staat helaas als enige op de rem van de Europese ratrace om alleenstaanden en gezinnen stelselmatig te verarmen”, reageerde ze. “Een klimaatbeleid zonder een sociaal bloedbad. Dat moet de ambitie zijn.”

De Vlaamse regering nam vorig jaar al het standpunt in dat ze “fundamentele problemen” heeft met het voorstel om gebouwen en wegtransport op te nemen in het emissiehandelssysteem. Federaal Klimaatminister Zakia Khattabi (Ecolo) deed dat standpunt vorige week nog af als “blokkering”. Door het verzet van Vlaanderen kon België bij monde van Khattabi de uitbreiding van het ETS immers niet steunen.

(Lees verder onder de tweet.)

Passieve toeschouwer

Dat België een “passieve toeschouwer” was bij de onderhandelingen van wat hij omschrijft als “de belangrijkste klimaatwetgeving die de EU ooit al optuigde”, is een doorn in het oog van Karel Verhoeven, de hoofdredacteur van De Standaard. Volgens hem getuigt de houding van Demir van opportunisme en masochisme. Hij verwijt de politieke partijen dat ze er niet in slagen om het “perceptiegevechtje van de dag” te overstijgen om tot een ambitieuzere, structurele hervorming te komen. “Daarvoor is de kiezersangst te groot”, hekelt hij.

Demir is niet opgezet met de uitlatingen van de hoofdredacteur van De Standaard. “De vooringenomenheid van Karel Verhoeven beleeft hoogdagen”, reageert ze op Twitter. “Zelfverklaarde journalisten die verworden tot activisten van het niveau van het Groen-ledenblaadje, ik denk daar wat van.”

Lees meer:
https://redactie.palnws.be/2022/09/de-activistische-ontsporing-van-stadsdichter-ruth-lasters-en-de-standaard/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

17 gedachten over “Demir scherp voor hoofdredacteur De Standaard: “Activist van niveau van Groen-ledenblad””

  1. verhoeven,ik dacht dat die weggespoeld was met de eerste najaarsstorm,.Een idioot is nooit nuttig,hij vult alleen maar de tafel en iedereen heeft medelijden met hem en laten hem maar wat huppelen.

  2. Als die extreem linksen het toch steeds beter weten en beweren dat de zeespiegel gaat stijgen desondanks ijs dat dooit haar volume met 10% afneemt, dat ze dan eerst, als ze zo slim zijn dan, energie uit het zeewater halen maar geen enkele extreem linkse zal ooit het diploma ingenieur behalen.

  3. Ik krijg steeds meer respect voor Zuhal Demir! En vergeleken worden met Margaret Thatcher is een enorm compliment. Wat heeft die Karel Verhoeven trouwens tegen de Aldi? Dat mijnheerke voelt zich waarschijnlijk te verheven om daar te gaan winkelen.

  4. De stijl van Demir is op zijn minst ambivalent te noemen. Enerzijds voert ze met hoge dringendheid de EU “richtlijnen” om de digitale meter door de strot van Vlamingen te jagen (in Wallonië wie nu zonnepanelen legt, gegarandeerd geen digitale meter tot 2031, wat het grondwettelijk hof ook zegt), het mest plan en het stikstof plan met evenveel elan door de strot van de boeren, steeds weer onder de paraplu van “Europa legt het ons op”. Anderzijds dan weer gaat ze de klimaatbelastingen van diezelfde EU onbegrijpelijk vinden omdat ze een sociaal bloedbad nastreven. Ik geloof die dame niet meer, en nog veel minder haar partij. Nog een laatste voorbeeldje: het capaciteitstarief dat ze zelf heeft ondertekend gaat ze voor in (uitgesteld en virtueel) proces naar de rechtbank, ook weer iets waar Walen en Brusselaars zich geen zorgen moeten over maken. Geen goed woord over de het linkse gootkrantje de standaard (ooit een kwaliteitskrant), maar Demir zou beter eerst in eigen boezem en partij kijken wat zij het Vlaamse volk aandoen, vooraleer kattig uit de hoek te komen, de kiezer zal nog kattiger uit de hoek komen in 2024.

  5. U neemt me de woorden uit de mond. Demir ageert, maar wel nogal dikwijls met de botte bijl. Al te vaak loopt ze het groen gedachtegoed achterna zonder aan de gevolgen te denken. Het “klimaatbeleid” gaat er maar al te dikwijls met de grove borstel door terwijl de klimaatverandering een altijddurende gebeurtenis is waar de mens nog geen en misschien nooit echt vat op had of zal hebben. Om hun onmacht te verdoezelen richten de klimaat bezorgden zich dan maar op de CO2 zoals sommige oude volkeren dachten de ongunstige omstandigheden te kunnen doen keren door het zwarte schaap de woestijn in te sturen. Het is maar waar je wil in geloven maar of het veel veranderde? Laat mij toe daarin te betwijfelen. Demir’s ongelukkige uitspraak over varkens en migranten, die moedwillig verkeerd wordt geïnterpreteerd, bevat een grond van waarheid. Als iets “te” wordt is een verandering nodig maar ligt een oplossing altijd moeilijk, zeker als het ene “te” niet gezien wil worden en het andere “te” met al te grote middelen wordt aangepakt. Helaas logica en bedachtzaamheid is zeker geen kenmerk van de meeste ideologieën.

  6. Van de 157 M/V/X die de Standaard redactie bemannen zijn er welgeteld 5 met een kleurtje en/of allochtone afkomst! Voor een gazetje dat er prat op gaat het morele kompas van Vlaanderen te zijn kan dit tellen?! Ik heb kompassie met Verhoeven, wiens houdbaarheidsdatum reeds ferm overschreden is! In den Aldi wordt dat gecontroleerd!?

Plaats een reactie

Delen