Democraten veroveren nog een zetel in de Senaat

Shutterstock

Uncategorized

Democraten veroveren nog een zetel in de Senaat

Carl Deconinck

Na een extra kiesronde is in de Amerikaanse staat Georgia de Democraat Raphael Warnock als winnaar naar uit de bus gekomen. Hij versloeg de Republikein Herschel Walker, een voormalige football-speler die werd gesteund door oud-president Trump in de verkiezingen voor de laatste senaatszetel.

In november haalden beiden minder dan 50 procent, waardoor een een nieuwe ronde nodig was. Die vond dinsdag plaats. Hoewel de kandidaten opnieuw redelijk dicht bij elkaar eindigden, deed Warnock het net iets beter. Hierdoor hebben de Democraten 51 zetels en de Republikeinen 49. Dat geeft de meerderheidspartij meer marge in het geval van politieke benoemingen en moeilijke stemmingen. Ook in de Commissies hebben ze nu de controle.

“Bedankt, Georgia. We hebben het opnieuw gedaan”, tweette Warnock kort nadat zijn overwinning was voorspeld. “Ik wil dat heel Georgia weet, of je nu op mij hebt gestemd of niet, dat ik elke dag voor je zal blijven werken”, zei de senator. Walker benadrukte in een concessietoespraak in Atlanta: “Ik wil dat je in Amerika gelooft en blijft geloven in de grondwet en in onze gekozen functionarissen. Blijf vooral voor hen bidden.”

Harde campagne

Warnock blonk uit in het verwerven van fondsen en had veel meer financiële middelen tot zijn beschikking. Het was een zeer harde campagne waar Walker ervan werd beschuldigd vaak te liegen en zijn academische verleden mooier voor te stellen dan het was. In september kwamen er beschuldigingen dat hij vroegere vriendinnen had overtuigd en betaald om abortussen te ondergaan – wat Walker, die een uitgesproken tegenstander is van gelegaliseerde abortus, herhaaldelijk ontkende. Ook andere smeuïge verhalen van zijn privéleven deden de ronde.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen