Duits toppoliticus rekent af met Angela Merkel en bekritiseerd beleid rond vluchtelingen, Rusland en de kernuitstap

Screenshot ZDF

Uncategorized

Duits toppoliticus haalt uit naar Angela Merkel

Carl Deconinck

Wolfgang Schäuble, een partijtopper bij de CDU en jarenlang minister onder Angela Merkel, uit scherpe kritiek op het beleid van de voormalige bondskanselier. Vooral op vlak van asiel-en migratiebeleid, de buitenlandse politiek en de kernuitstap zal Merkel volgens hem op een verkeerde lijn.

Schäuble diende als minister van Binnenlandse Zaken en als Minister van Financiën onder Angela Merkel en nadien werd hij president van de Bundestag. Hij is een van de belangrijkste gezichten van de Duitse christendemocraten, en is nu uiterst kritisch voor de oud-bondskanselier.

Vluchtelingen

In een interview op ZDF was de 80-jarige Schläube positief over bepaalde maatschappelijke veranderingen, zoals het homohuwelijk en het klimaatbeleid, maar over fundamentele zaken zoals de vluchtelingecrisis, de buitenlandse politiek ten aanzien van Rusland en de kernuitstap was hij zeer kritisch. Eerder had de oud-minister zich ook al kritisch uitgelaten over de “morele betweterigheid” van zijn land.

Desondanks gaf hij toe in 2015 voorstander te zijn van het opnemen van de vluchtelingen uit het centraal station van Boedapest. Maar daarna werden er fouten gemaakt. Dit ontwikkelde zich tot massa-immigratie, waarbij binnen 15 maanden meer dan 1,2 miljoen asielzoekers, voornamelijk uit islamitische landen, naar Duitsland kwamen. “We mogen ze niet laten verdrinken in de Middellandse Zee, maar natuurlijk kan niet iedereen naar Europa komen”, gaf hij aan. In die tijd kwamen vluchtelingen echter bijna allemaal Duitsland binnen via de Balkanroute – bijna niemand kwam via de Middellandse Zee.

Politiek loyaal

Schäuble klaagde ook aan dat Merkel ervoor had gezorgd dat Duitsland afhankelijk is geworden van Rusland. Met de Nord Stream 2-pijpleiding had de regeringsleider “op eigen houtje inspanningen geleverd tegen alle andere Europeanen” Nord Stream 1, gepland onder Merkels voorganger Gerhard Schröder (SPD), was “waarschijnlijk al een vergissing”. “Maar Merkels beslissing voor “Nord Stream 2 was een zeer ernstige fout”. Zelf had hij zich volgens Schäuble vanaf het begin tegen deze afhankelijkheid verzet.

Duitsland neemt ook een eenzame weg in met betrekking tot de kernuitstap, waartoe de CDU/CSU-FDP-coalitie in 2011 besloot: “We bevinden ons in een situatie in Europa waarin iedereen zegt: ‘Ben je eigenlijk krankzinnig?'” Schäuble was dat bewuste jaar lid van Merkels kabinet als minister van Financiën. Hij stemde in de Bondsdag toen voor de kernuitstap. Over het verschil tussen zijn inzichten en stemgedrag zegt Schläube dat hij altijd politiek “loyaal” is geweest en dat zag als een “positieve eigenschap.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Duits toppoliticus haalt uit naar Angela Merkel”

  1. Dat de linkse elite Mevrouw Merkel aanbad, zou ons de ogen moeten openen. Nochtans is links in de meerderheid in Vlaanderen. Tot spijt van wie benijdt. Ook de schlemiel van een arbeider laat zich verleiden tot de lokroep van “den boas is nen smeirlap”, niet wetende dat ook de PVDA/PTB uitverkoop houdt van het Vlaanderen, dat ook van de arbeiders is. Dat gebeurt onder de oproep dat alle arbeiders solidair zijn. Alleen weten onze onze arbeiders niet dat deze solidariteit gaat naar 60% van de mensen die hier geen arbeid gaat verrichten. Allochtonen nemen niet onze werkgelegenheid af, ze nemen wel beslag op onze sociale solidariteit, die onze arbeider moet beschermen. Laat VRT daar dan maar eens een fact check van maken. En daarna laten controleren door mensen die er verstand van hebben. Pro en Contra.

  2. Altijd hetzelfde liedje wat die politici zingen. “Politiek loyaal” is gewoon een eufemisme voor hun belangrijkste bezigheid: “Eigen postje eerst”. En, achteraf, als het kalf verdronken is, reageren. Laffe schurken.

  3. Als de job erop zit zijn fouten toegeven en tegelijk nog trots durven verkondigen loyaal te zijn geweest t.o.v. het fout beleid is pure broekschrijverij na het meedraaien in de politieke carrousel.

Plaats een reactie

Delen