Duitse groene minister wil 'foute' geschiedenis zuiveren: Pruisen niet gewenst

Claudia Roth. Shutterstock

Uncategorized

Duitse groene minister wil ‘foute’ geschiedenis zuiveren: Pruisen niet gewenst

Carl Deconinck

Claudia Roth, Duits minister van Cultuur en lid van de groene partij, haalt de media met enkele opvallende acties en uitspraken. Ze lijkt het verleden van haar land te willen zuiveren van ‘foute’ dingen. Voor de naam ‘Pruisen’ en christelijke elementen is geen plaats meer.

Cultuurminister Claudia Roth stelt voor om de Stiftung Preussischer Kulturbesitz (SPK) om te dopen. De verwijzing naar Pruisen is volgens haar onwenselijk. “De naam drukt niet het kosmopolitisme van cultuurgoederen uit”, zei ze aan de Duitse krant Der Spiegel. Daarom moet men op zoek gaan naar een “aantrekkelijke, toekomstgerichte naam”. “Wat hebben Andy Warhol en Joseph Beuys met Pruisen te maken?”, vroeg ze zich af.

Roth benadrukte dat Pruisen belangrijk is, “maar niet ons enige erfgoed”. “Duitsland is veel meer.” Het gaat er nu om een moderne en diverse Bondsrepubliek Duitsland vorm te geven.

De groene politicus werd gesteund door SPK-voorzitter Hermann Parzinger. Hij hekelde dat de naam van de stichting “onhandig” is in de Engelse vertaling. De politieke linkerzijde associeert Pruisen niet met deugden zoals hard werken en religieuze tolerantie, maar met gehoorzaamheid en militarisme.

Er komt ook veel kritiek op de plannen van Roth. Critici hebben het over een “cultuuroorlog” tegen de Duitse geschiedenis. De groenen proberen “ongewenste historische bagage weg te gooien”, zei Wolfgang Thierse, voormalig voorzitter van het Duits parlement. “In hun morele vurigheid proberen de groenen onze geschiedenis te zuiveren.”

(Lees verder onder de tweet.)

“Bijbel niet kosmopolitisch”

Het is niet de eerste keer dat Roth pleit voor meer kosmopolisme. Ongeveer twee maanden geleden liet ze weten dat de christelijke inscriptie op de koepel van het Berlijnse stadspaleis anders moet. Ze liet onderzoeken of het Bijbelcitaat tijdelijk kan worden aangevuld met “alternatieve, becommentariërende en reflectieve teksten”. De inscriptie “wordt gezien als een claim van een dominante cultuur”, aldus Roth. Ook het kruis op de koepel is volgens de groene politica niet inclusief genoeg. De door haar gewenste veranderingen moeten het multiculturele karakter van het museum symboliseren. De overheidsorganisatie die het Berlijnse paleis beheert, distantieerde zich door middel van een plakkaat van de tekst.

Het “niet-kosmopolitische citaat” luidt: “Er is redding in geen enkel ander (…) dan in de naam van Jezus, tot eer van God de Vader. Dat bij de naam van Jezus elke knie moet buigen, die in de hemel en op aarde en onder de aarde zijn.” Het komt uit de brief van Paulus aan de Filippenzen (Filippenzen 2:6-11). Hij riep op om alleen voor Christus te knielen en niet voor de Romeinse keizer.

Bismarck

Annalena Baerbock, de Duitse groene minister van Buitenlandse Zaken, besliste eerder om de naam van de oprichter van het moderne Duitsland, Otto von Bismarck, niet meer te gebruiken om een van de belangrijkste vergaderzalen op haar ministerie aan te duiden. Het besluit om de associatie met Bismarck te beëindigen, toont aan dat het ministerie “zijn traditie ziet als een beslissende verankering in de democratische geschiedenis van Duitsland”, zei Baerbock.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

8 gedachten over “Duitse groene minister wil ‘foute’ geschiedenis zuiveren: Pruisen niet gewenst”

  1. De gifgroene communistische doctrines vernietigen niet enkel de Duitse economie maar het ganse land moet op de schop! Wanneer gaan de Duitsers,die door Merkel jarenlang werden gehersenspoeld over hun verleden, terug een ruggengraat krijgen! De linkse Duitse kranten en tv kanalen (ARD-WDR-ZDF…..) dragen hierin een een verpletterende verantwoordelijkheid!

  2. Allicht kan mevrouw Roth -wat een toepasselijke naam- in één actie ook het Paleis van Versailles maar laat slopen, want daar werd onder kanselier Bismarck, in1870 Rijksduitsland tot leven gebracht.

  3. Al de immigranten in Duitsland hebben geen kosmopolitische visie. Het eerste wat zij doen, is het geld dat ze van de uitkeringen krijgen via Western Union naar de familie in hun thuisland sturen. Als ze meer geld gemaakt hebben, kopen zij in hun thuisland een huis. Kijk maar naar de Turken die in een sociale woning zitten terwijl zij in Turkije een woning kopen. De kosmopolitische visie van Groen Duitsland wordt wel bekostigd door de afstammelingen van Bismarck niet door de bevolkingsgroepen die zich niet integreren.

Plaats een reactie

Delen