Duitse klimaatactivisten misbruiken noodoproepen voor valse meldingen: "Het klimaat is in nood"

Illustratiebeeld. Shuttterstock

Uncategorized

Duitse klimaatactivisten doen valse noodoproepen: “Het klimaat is in nood”

Carl Deconinck

Groene fanatici hebben een nieuwe manier van actievoeren uitgevonden. Ze bellen de hulpdiensten op voor een dringend noodgeval. Wanneer die vervolgens toekomen, blijkt er niets aan de hand te zijn. De meldkamers krijgen vervolgens in een nieuw bericht te horen dat de “dreigende klimaatcatastrofe” de echte noodsituatie is.

In Duitsland maakt men vaak gebruik van een speciale app, nora, om noodoproepen door te geven. Dinsdagavond kwam er zo’n noodoproep binnen bij de politie en de brandweer van Essen. Er was sprake van een gaslek in een gebouw in de Oberhauser Straße in de wijk Frintrop. Wanneer de hulpdiensten ter plaatse kwamen, bleek er helemaal geen sprake te zijn van een gaslek of van gewonden.

Vervolgens kwam een nieuw bericht bij de meldkamers binnen via de app. “Je dacht dat het een noodsituatie was, maar de echte noodsituatie – de dreigende klimaatcatastrofe – die miljoenen mensen zal doden, wordt consequent genegeerd door onze politici. We zullen deze vorm van protest voortzetten totdat onze federale regering effectieve wetten uitvaardigt om een klimaatcatastrofe te voorkomen.”

Strafbaar misbruik

In de loop van de avond werden in de stad nog meer noodoproepen gedaan, waar verschillende hulpverleners naartoe werden gestuurd. Het ging onder meer om een vermeende inbraak met gewapende daders en een ander vermeend gaslek. Elke keer werd een groot aantal reddingswerkers naar de betreffende locaties gestuurd. Die waren daardoor niet beschikbaar voor echte noodsituaties.

Dergelijk misbruik van de noodoproep-app is strafbaar. De politie onderzoekt de zaak nu en alle sporen wijzen in de richting van een groep zelfverklaarde milieuactivisten uit Zuid-Duitsland. De minister van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen, Herbert Reul (CDU), veroordeelde de daden sterk: “Dit kan nauwelijks worden overtroffen in onfatsoenlijkheid en laat zien waartoe het leidt als mensen geloven dat hun zorgen boven alles en iedereen staan.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

7 gedachten over “Duitse klimaatactivisten doen valse noodoproepen: “Het klimaat is in nood””

Plaats een reactie

Delen