Engie gaat niet akkoord met factuur voor ontmanteling kerncentrales

Engie (bron: Photonews)

Uncategorized

Engie gaat niet akkoord met factuur voor ontmanteling kerncentrales

Wannes Neukermans

Alexander De Croo en Tinne Van der Straeten hebben nog tien dagen om een akkoord te sluiten met Engie over de verlenging van Doel 4 en Tihange 3, maar net nu gaat Engie niet akkoord in een ander dossier, namelijk de factuur voor de ontmanteling van de kerncentrales. De energiereus dreigt zelfs met rechtszaken omdat de Belgische besluitvorming te traag is.

De Commissie Nucleaire Voorzieningen (CNV) gaat driejaarlijks na hoeveel geld Engie/Electrabel opzij moet leggen voor de berging van nucleair afval en verhoogt nu dat bedrag. Dat komt zeer ongelegen: binnen tien dagen moet de federale regering een akkoord bereikt hebben met Engie over de verlenging van twee kerncentrales en net de kost van dat afval is het grootste twistpunt in de onderhandelingen.

Trage besluitvorming

De CNV berekende een bijkomende factuur van 3,3 miljard euro, als gevolg van de hogere kosten voor ontmanteling en berging en een lagere actualisatievoet. Dat is op zich al voldoende voor een miljardengeschil tussen Engie en Vivaldi, maar daarnaast hekelt het bedrijf ook de trage besluitvorming rond de definitieve berging van het nucleaire afval van de regering. Er is al een princiepsakkoord, maar de definitieve beslissing zal door de volgende regering genomen moeten worden.

Volgens Electrabel-CEO Thierry Saegemen wil het bedrijf niet extra druk leggen op de onderhandelingen met Tinne Van der Straeten en Alexander De Croo en hoeft er niet zozeer een link te zijn tussen beide dossiers. Toch komen die extra miljarden niet ongelegen en zullen ze hoogstwaarschijnlijk ook aan de onderhandelingstafel vermeld worden.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/10/de-croo-en-van-der-straeten-dreigen-engie-te-verplichten-doel-4-en-tihange-3-open-te-houden/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Engie gaat niet akkoord met factuur voor ontmanteling kerncentrales”

Plaats een reactie

Delen