Eurocommissaris voor Interne Markt Thierry Breton heeft tijdens een gesprek met Elon Musk gezegd dat Twitter nog enorm veel werk te verzetten heeft. Indien Twitter niet voldoet aan de Europese eisen kan het zware boetes of zelfs een verbod opgelegd krijgen, dreigde hij.
Elon Musk staat onder hernieuwde druk van de VS en de EU over zijn bezit van Twitter. Musk wil de vrijheid van meningsuiting herstellen op het platform, maar overheden kijken daar met bijzonder veel achterdocht naar. De Europese Commissie dreigde donderdag met een verbod tenzij Twitter zich houdt aan strikte regels voor het modereren van inhoud.
De waarschuwing uit Brussel kwam in een videogesprek tussen Musk en Thierry Breton, de EU-commissaris die verantwoordelijk is voor de implementatie van de digitale regels in de Europese Unie. Breton vertelde Musk dat Twitter zich moet houden aan een checklist van regels, waaronder het dumpen van een willekeurige aanpak om verboden gebruikers te herstellen, het agressief aanpakken van desinformatie en het instemmen met een “uitgebreide onafhankelijke audit” van het platform tegen volgend jaar.
Verbod of boete
Musk werd gewaarschuwd dat, tenzij hij zich aan die regels hield, Twitter het risico liep de nieuwe Digital Services Act van de EU te schenden, een nieuwe wet die de wereldwijde standaard bepaalt voor hoe Big Tech inhoud op internet moet controleren. Breton herhaalde dat Twitter een Europees verbod of boetes tot 6 procent van de wereldwijde omzet kan krijgen als het de wet overtreedt.
De eigenaar van Twitter zei herhaaldelijk dat hij dacht dat de DSA “zeer verstandig” was, volgens mensen die over het gesprek waren geïnformeerd, eraan toevoegend dat hij de wetgeving had gelezen en vond dat deze overal ter wereld moest worden toegepast. Musk heeft eerder gezegd dat Twitter zich aan alle relevante wetten zou houden. Eerder bleek al dat de regels van Twitter in feite niet zijn veranderd, maar nu wel consequent worden toegepast. Zo hadden de profielen die recent opnieuw zijn toegelaten op het platform allemaal geen regels overtreden.
De wereld op zijn kop, volgens VB-Europarlementslid Tom Vandendriessche: “In een normale democratie is het de wetgever die de vrije meningsuiting vrijwaart tegen machtsmisbruik van monopolisten. Hier zien we de omgekeerde beweging: de EU vraagt privé-actoren niet om de vrije meningsuiting te beschermen, maar wil hen bestraffen wanneer ze die niet actief meningen beknotten”, duidt Vandendriessche. “Met de Digital Services Act wil de EU censuur outsourcen omdat ze zelf de wettelijke middelen daartoe ontbreken. Zelfs perfect legale meningen willen ze zo kunnen onderdrukken en censureren. De EU heeft de mond vol over democratie, maar is zelf een toonbeeld van anti-democratische acties.”