Extreemlinks in Frankrijk bereidt zich voor op opvolgingsstrijd van Jean-Luc Mélenchon

Shutterstock

Uncategorized

Frans uiterst links parlementslid veroordeeld voor partnergeweld keert binnenkort terug naar fractie

Carl Deconinck

Adrien Quatennens, parlementslid voor La France Insoumise, de uiterst linkse partij van voormalig Frans presidentskandidaat Jean-Luc Mélenchon, is recent veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een geldboete omdat hij geweld heeft gepleegd tegen zijn vrouw. De partij besliste om hem gewoon aan boord te houden, maar daar komt nu protest tegen.

Quatennens was ooit nummer twee van de uiterst linkse Franse partij en hij lijkt er nu met fluwelen handschoenen te worden behandeld. La France Insoumise besliste zonder veel transparantie of overleg met de eigen leden om Quatennens voor 4 maanden uit te sluiten en hem een sensibiliseringscursus over seksistisch en seksueel geweld te laten volgen.

Feministische partij

Dat valt zeer moeilijk te verteren voor de eigen leden, zeker aangezien de partij zichzelf graag als feministisch afficheert. Meer dan duizend activisten van de partij ondertekenden nu een brief in de Franse krant Le Monde om het besluit aan te klagen. Ze eisen dat Quatennens uit de partij wordt gezet na zijn veroordeling voor huiselijk geweld. De schrijvers hekelen de partijtop die de beslissing zo eenzijdig nam. Ze vinden dat de top de eigen mensen lijkt te beschermen ten koste van de militanten en het programma.

Quatennens zorgde eerder al voor ophef door na zijn veroordeling door geen enkel schuldbesef te tonen. Integendeel, hij noemde zichzelf het slachtoffer van een “lynchpartij in de media” en weigerde af te treden. Eerder verweet hij de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, de veroordeling te hebben georkestreerd. Die diende daarop klacht in wegens smaad. De nieuwe beslissing van de partijtop doet de gemoederen alleen maar verder oplopen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Frans uiterst links parlementslid veroordeeld voor partnergeweld keert binnenkort terug naar fractie”

Plaats een reactie

Delen