Franse groenen willen jagen in het weekend en met honden verbieden

Shutterstock

Uncategorized

Franse groenen willen jagen in het weekend en met honden verbieden

Carl Deconinck

Milieuactivisten hebben een wetsvoorstel ingediend om de jacht in het weekend, op feestdagen en tijdens schoolvakanties in Frankrijk te verbieden. Daarnaast willen ze de traditionele jachtpartijen met honden verbieden. Op het wetsvoorstel kwamen verdeelde reacties.

Europe Ecologie Les Verts (EELV), de groene partij van Frankrijk, diende onlangs een wetsvoorstel in om jagen een stuk moeilijker te maken. Jacht in het weekend, op feestdagen en schoolvakanties zou volgens hen niet meer mogen. In hun voorstel willen ze ook de jacht met honden, de jacht in omheinde gebieden en alle zogenaamde traditionele jachten afschaffen.

De groene Charles Fournier herhaalt met zijn voorstel een speerpunt van de presidentscampagne van Yannick Jadot. “Een meerderheid van de Fransen is ervoor omdat de gewapende man de ongewapende man afschrikt”, legt Charles Fournier uit. Naar eigen zeggen pleit Fournier “voor een jacht met meer respect voor de natuur en het gebruik ervan”.

(lees verder onder de tweet.)

Verdeelde reacties

Naar alle verwachtingen zullen de andere partijen verdeeld reageren op het voorstel. Een parlementslid van La Renaissance, de partij van Macron, zei dat  sommige gekozen functionarissen van haar kamp, die “om dierenwelzijn geven”, “gevoelig zouden kunnen zijn voor enkele van de maatregelen in dit wetsvoorstel”. Ook bij Rassemblement National (RN) leeft dat sentiment. In 2021 pleitte toenmalig voorzitter Marine Le Pen ook voor een verbod op jagen met honden.

Het wetsvoorstel kan echter op forse kritiek stuiten. De leider van de Renaissance-groep, Aurore Bergé, gelooft dat dit idee een eenvoudige “verhulling” is om de praktijk volledig te verbieden: “Het verbieden van de jacht in het weekend, op feestdagen en schoolvakanties is puur en eenvoudigweg het verbieden van de jacht! Ze moeten de eerlijkheid hebben om het te zeggen in plaats van te proberen het te verbergen”, vertelde ze Le Figaro.

MoDem politicus Erwan Balanant is hij ook van plan het wetsvoorstel aan te vechten. Hetzelfde geldt voor RN-parlementslid Béatrice Roullaud die weigert in te gaan “deze woke logica” van een “zuiver” jachtverbod. Émilie Bonnivard van Les Republicains noemt het eveneens “een zeer slecht idee” en beschuldigt de ecologisten ervan “zeer intolerant” te zijn en “alle aspecten van het menselijk leven te willen regelen”. Ook de uiterst linkse Nupes is verdeeld.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Franse groenen willen jagen in het weekend en met honden verbieden”

  1. Beste Dirk, levend op ” den buiten” volledig eens met je visie. Zo ook met de fietsers overigens , eenmaal WE komen de grootstad-idioten, al dan niet in Lycra-uniform in trossen de wegen onveilig maken. Zo ook met vissers die niet willen dat je lawaai maakt op je wandeling rond “hun” vijver, waarom ook niet de ULM-hobbyisten, de parachutespringers, de verzamelaars van postzegels en erger nog die van sigarenbandjes … één grote massa idioten . Gelukkig zijn wij er nog .

Plaats een reactie

Delen