Franse politie identificeert 9 mensen die Mbappé racistisch beledigden na EK voetbal, allen hebben een buitenlandse afkomst

Shutterstock

Uncategorized

9 verhoorde mensen die Mbappé racistisch beledigden blijken van allochtone origine

Carl Deconinck

Het afgelopen WK verschenen er heel wat racistische berichten ten aanzien van de Franse steraanvaller Kyllian Mbappé op sociale media. Dat is niet de eerste keer. Het vorige EK was dat eveneens het geval. De politie kon toen negen mensen identificeren en verhoren. Eén daarvan werd zelfs veroordeeld tot het ‘aanzetten tot rassenhaat’. Maar alle negen delen wel een opvallend kenmerk. Ze hebben allen allochtone roots.

Mbappé is een absolute wereldster en speelt zowel bij de Franse nationale ploeg als bij de topclub Paris-Saint-Germain. Zijn hoge status zet hem echter veel in de kijker en hij ontvangt dan ook heel wat virtuele haat. Na het EK van 2020, gespeeld in 2021 omwille van de coronapandemie, overspoelden sommigen zijn sociale media met racistische berichten.

Het was weinig verheffende inhoud zoals: “Kylian Mbappé: deze vuile nigger verdient het om honderd zweepslagen te nemen en om in Libië te worden verkocht. Deze neger verdient de Franse Republiek niet, stuur hem richting Kameroen of de katoenvelden.” Dergelijke berichten verschenen nadat Mbappé in de knock-outfase van het EK voetbal een penalty miste tegen Zwitserland, waardoor Frankrijk vroegtijdig uit het toernooi lag.

Blanke moeder

Het racistische bericht van hierboven kwam echter niet uit de achterban van Eric Zemmour of Marine Le Pen, integendeel. Het was een jongeman van 19 jaar met allochtone roots die de tweet verstuurde. Zijn naam zou Karim zijn. En hij was niet alleen: de (meestal anonieme) accounts bleken van Fransen met een Afrikaanse of Caribische afkomst. Het waren jongemannen die doorgaans nog bij hun ouders in de stad woonden. Ze waren niet bijzonder politiek actief maar viseerden Mbappé omwille van zijn gemengde afkomst. Vaak terugkomende verwijten waren die van “mulat” en “collabo”. De voetballer heeft namelijk een blanke moeder en een zwarte vader.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/12/franse-voetbalbond-dient-klacht-in-na-racistische-beledigingen-tegen-spelers/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “9 verhoorde mensen die Mbappé racistisch beledigden blijken van allochtone origine”

  1. Oef, ik dacht dat ik terug moest gaan leren spreken maar alles is terug zoals de ’80s. De kamelendrijvers, spleetogen, moelatten en negers zijn eindelijk terug van weggeweest. Nostalgie.

  2. Wordt gegarandeerd het hoofdnieuws bij vrt en VTM. UNIA dient een klacht in en de honderden gesubsidieerde verenigingen tegen racisme organiseren een mars tegen racisme en voor meer verdraagzaamheid. Op de radio en in de afspraak worden allerlei linkse vriendjes uitgenodigd om hun ongenoegen te komen uiten en het parlement gaat de 654e wet tegen aannemen. En knack zeveraar ” den dikke ” Bult ziet zijn stelling over ingebakken racisme bij Vlamingen nogmaals uiteenspatten.

Plaats een reactie

Delen