Frontex: "Reddingsboten van ngo's trekken migranten aan"

Shutterstock

Uncategorized

Frontex: “Reddingsboten van ngo’s trekken migranten aan”

Carl Deconinck

Het Europees grensagentschap Frontex zegt dat de schepen die ngo’s gebruiken om migranten over te brengen naar Europa een aantrekkingskracht vormen. Ngo’s wijzen dit argument af. Elk jaar wagen duizenden mensen zich op zee in de hoop opgepikt te worden door zo’n schepen. Vele duizenden mensen zijn zo al verdronken.

In de afgelopen maanden is het aantal mensen dat in kleine bootjes de Middellandse Zee probeert over te steken toegenomen. Tussen januari en oktober 2022 constateerde Frontex een toename van 70 procent van het aantal irreguliere grensoverschrijdingen, vooral uit Libië.

Frontex wijst erop dat het oppikken van migranten in de Middellandse Zee zorgt voor een aanzuigeffect. Mensensmokkelaars zijn vaak op de hoogte van de locaties van de schepen en sturen mensen er naar toe. “Criminele netwerken proberen hun winsten vaak te maximaliseren door het leven van migranten in gevaar te brengen en ze houden rekening met alle factoren bij het plannen van hun smokkeloperaties, inclusief weersomstandigheden, nabijheid van ngo- en lidstaatschepen, de situatie in de landen van aankomst, enz.”, aldus iemand bij Frontex.

Actieve migratieroute

Het oversteken van de Middellandse Zee is nu de op één na meest actieve migratieroute naar de EU. De kwestie van NGO-boten staat hoog op de agenda van de EU na een reeks afleveringen aan de Italiaanse kust begin november, toen de regering van Giorgia Meloni de ontscheping blokkeerde van asielzoekers die werden overgezet door ngo-boten die actief waren in de Middellandse Zee. Frankrijk liet die toen aanmeren in de eigen havens, al bleken de meeste migranten geen recht op asiel te hebben. Velen zijn intussen in de illegaliteit verdwenen.

Vorige week woensdag debatteerde het Europees Parlement over migratie. De meerderheid onderstreepte toen de legitimiteit van de ngo-boten. De ngo’s zelf menen dat migratie niet door hen komt, maar door de slechte omstandigheden in de landen van oorsprong en de aantrekkingskracht van Europese landen. Ze voelen zich het doelwit van tegenstanders van migratie. Dat ze zelf migranten zouden aantrekken noemen ze “nepnieuws.”

Ten minste 10.000 migranten zijn dit jaar in Italië afgezet door schepen van migrantentaxi-NGO’s en meer dan 92.000 migranten zijn in totaal illegaal in het land aangekomen.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/10/frontext-ziet-70-procent-meer-illegale-migratie-richting-europese-unie/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

6 gedachten over “Frontex: “Reddingsboten van ngo’s trekken migranten aan””

  1. Als Frontex pas nu, al al de voorbije jaren, tot de vaststelling komt dat de NGO-boten een aanzuig effect hebben op migranten, zegt dit veel zo niet alles over Frontex. Dat is dan de EU instelling die onze grenzen moet bewaken. Wat een klucht.

  2. Waarom rolt men die criminele netwerken niet op?Men kent ze nochtans, zo te lezen. In feite zijn al die instanties EU, Frontex en C° medeverantwoordelijk voor de dood van vele migranten. Wie brengt die organisaties eens voor de rechter?

  3. Als Frontex zo snel en alert is bij het bewaken van de buitengrenzen als bij deze constatatie, dan valt het ergste te vrezen. Die reddingsboten trekken vooral de mensensmokkelaars aan en zolang ze er zijn zal mensensmokkel een aantrekkelijke business blijven. Eigenlijk zijn NGO’s bijna handlangers van de mensensmokkelaars, je kan je afvragen of het helpen van illegalen om op een onwettige manier naar de EU te dringen niet strafbaar is. Het is in ieder geval op het randje.

  4. Wordt het eens geen tijd dat de leiders van die Afrikaanse landen op hun verantwoordelijkheden worden gewezen zodat hun onderdanen mee kunnen genieten van de rijkdom van de ontgonnen bodemschatten!? Misschien de lucratieve wapenbestellingen van die Afrikaanse potentaten eens onder de loep nemen?Voor de wereldverbeteraars in Brussel /Straatsburg ligt er nog wel wat werk op de plank! Lijkt mij nuttiger dan ideologische commissies op te richten over ons koloniaal verleden onder leiding van crypto communistische Groene wereldvreemden die de ( bange) racistische blanken met een schuldgevoel willen opzadelen en op de koop toe herstelbetalingen willen voorzien! Hiervoor kloppen ze dan nog aan bij de verkeerden!De echte genieters van die opbrengsten huizen in de paleizen van de dynastie Van België!

Plaats een reactie

Delen