Amerika wisselt beruchte wapenhandelaar uit met Rusland, in ruil voor basketbalspeelster

Shutterstock 2

Uncategorized

Gevangenenruil tussen Amerikaanse basketbalspeelster en Russische wapenhandelaar

Carl Deconinck

De VS en Rusland hebben de gevangengenomen Amerikaanse basketbalster Brittney Griner ingeruild voor de beruchte wapenhandelaar Viktor Bout, die 12 jaar vastzit in een Amerikaanse gevangenis. Bout opereerde jarenlang vanuit West-Vlaanderen en diende als inspiratie voor de film Lord of War.

Amerikaans president keurde de ruil heel recent goed. Griner is een Amerikaanse basketbalspeelster. Ze werd in februari op een luchthaven in Moskou gearresteerd voor het bezit van cannabisolie en vorige maand naar een strafkolonie gestuurd. Tegen de zomer had de regering-Biden een gevangenenruil voorgesteld, wetende dat Moskou al lang om de vrijlating van Bout had gevraagd.

Viktor Bout maakte fortuin bij het uiteenvallen van de Sovjet Unie. Hij verkocht wapens aan krijgsheren en schurkenregeringen en werd een van ’s werelds meest gezochte mannen. Onder zijn klanten behoorden terroristische groeperingen zoals de Taliban en Al Qaida. Hij voerde ook wapens uit naar conflictzones in Afrika. Van 1995 tot en met 1997 opereerde hij vanop de Internationale Luchthaven Oostende-Brugge. Zijn bijnaam is Merchant of Death, of koopman des doods. Naast een film bestaan er ook meerdere boeken en documentaires over zijn opmerkelijke carrière.

Gevangenis

In 2008 arresteerde de Thaise politie, met steun van de Amerikanen, hem in Bangkok. Hij werd twee jaar later uitgeleverd en heeft de afgelopen 12 jaar in een Amerikaanse gevangenis doorgebracht voor samenzwering om terroristen te steunen en Amerikanen te doden. Hij zat een straf van 25 jaar uit terwijl hij altijd heeft volgehouden onschuldig te zijn.

Brittney Griner is een verdienstelijke vrouwelijke basketbalspeelster. In 2020 liet ze zich kennen door niet op het veld te willen staan wanneer het Amerikaanse volkslied werd gespeeld voorafgaand aan wedstrijden. Haar eerste lesbische huwelijk liep op de klippen en er was sprake van ernstig huiselijk geweld. Sinds 2018 is ze samen met Cherelle Watson.

Op 17 februari 2022 werd Griner gearresteerd op beschuldiging van smokkel in Rusland nadat de federale douane had ontdekt dat ze verdamperpatronen bij zich had met minder dan een gram hasjolie; ze had medicinale cannabis voorgeschreven gekregen in Arizona, maar dat is illegaal in Rusland.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Gevangenenruil tussen Amerikaanse basketbalspeelster en Russische wapenhandelaar”

  1. Dat Biden en zijn adepten dit als een overwinning beschouwen slaat toch wel alles. Het toejuichen van een ruil tussen de ‘merchant of death’ en een junkie die haar afkeer voor de VS en de Westerse cultuur niet onder stoelen of banken schuift is puur cultgedrag. Zodanig schandalig dat het precies is wat men kon verwachten van de democraten

Plaats een reactie

Delen