Ierse leraar die geen genderneutrale voornaamwoorden wilde gebruiken nu toch vrijgelaten

Facebook

Uncategorized

Ierse leraar die geen genderneutrale voornaamwoorden wilde gebruiken nu toch vrijgelaten

Carl Deconinck

Enoch Burke, de Ierse leraar die weigerde van een school weg te blijven omdat hij geen inclusieve taal wilde gebruiken om naar een transgender leerling te verwijzen, is na maandenlang in de cel te hebben gezeten nu eindelijk toch vrijgelaten. Dit na een beslissing van het Ierse Hooggerechtshof.

Burke zat omwille van zijn principieel verzet al sinds september in de gevangenis. De rechtbank stelde dat hij minachting voor Justitie had getoond door niet te luisteren naar het gerechtelijke bevel om weg te blijven van de school. Burke weigerde en bleef in de cel. Maar omdat zijn gevangenschap hem een nationaal figuur heeft gemaakt, besliste het Hooggerechtshof om er een einde aan te maken.

De school had hem tijdens een tuchtprocedure op betaalde schorsing gezet, nadat hij de directeur in juni confronteerde tijdens een schoolevenement. Hij was kwaad nadat ze leraren had verteld om een transgender leerling bij diens gekozen naam te noemen en diens geprefereerde voornaamwoord “zij” te gebruiken. Burke, die beweert dat het bevel zijn religieuze rechten schendt, bleef naar de school gaan. Dat leidde tot een gerechtelijk bevel om weg te blijven en later tot een celstraf.

Mogelijk terug naar de gevangenis

Rechter Brian O’Moore waarschuwde Burke dat hij terug naar de gevangenis zou gaan als hij opnieuw gerechtelijke bevelen negeerde. Hij zei dat het opsluiten van Burke hem had veranderd van “gewone leraar” in een “begrip”. De rechter beschuldigde hem ervan “zijn gevangenschap uit te buiten voor zijn eigen doeleinden”. “De rechtbank zal niet toestaan dat iemand die in minachting van de rechtbank wordt bevonden, enig voordeel haalt uit die opstandigheid”, voegde hij eraan toe.

Hij zei dat tijdens de kerstvakantie er geen lessen op de school zijn om te verstoren, en de kosten voor de belastingbetaler om Burke binnen te houden andere redenen waren om hem vrij te laten. Hij verwierp Burke’s beweringen dat het gerechtelijk bevel zijn rechten schond en zei dat het hem alleen verbood om de school te betreden, die de rechtbank had gevraagd Burke achter de tralies te houden om verstoring van de lessen te voorkomen. De rechter zei dat Burke weigerde de gevangenis te verlaten om “redenen die geen zin hebben”.

Burke’s school zou kunnen terugkeren naar de rechtbank en zijn terugkeer naar de gevangenis of de inbeslagname van zijn bezittingen of andere straffen voor het overtreden van gerechtelijke bevelen kunnen vragen, voegde hij eraan toe. Burke Zelf hield voet bij stuk en verklaarde: “Mijn enige misdaad is dat ik een religieuze overtuiging had en dat ik die niet zou verkopen”, zei hij.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/12/ierse-leraar-al-maanden-in-de-cel-na-conflict-over-genderneutrale-voornaamwoorden/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Ierse leraar die geen genderneutrale voornaamwoorden wilde gebruiken nu toch vrijgelaten”

  1. Respect voor een gek als rechter (sic, sic, resic)? Zo iemand zou levenslang in een dwangbuis moeten en in een donker hol opgesloten worden. Maar probleem is wel dat er te weinig dwangbizen en holen zijn voor soortgelijke rechters.

Plaats een reactie

Delen