Iran veroordeelt Brits staatsburger tot de dood: "barbaars"

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Iran executeert eerste betoger wegens “vijandigheid tegen Allah”

Carl Deconinck

Iran is al enkele maanden in de ban van zware protesten tegen het regime naar aanleiding van de dood van Mahsa Amini. Mensen eisen meer vrijheid, vooral voor vrouwen. Het regime bijt echter van zich af en kondigde vandaag de eerste executie aan van een betoger.

Mohsen Shekari werd donderdagochtend opgehangen nadat hij door een revolutionaire rechtbank schuldig was bevonden aan “vijandschap tegen God”, meldden staatsmedia. Hij werd ervan beschuldigd een “relschopper” te zijn die in september een hoofdweg in Teheran blokkeerde en een lid van een paramilitaire strijdmacht verwondde met een machete. Een activist zei dat hij werd veroordeeld na een “oneerlijk showproces”. Velen vrezen dat nog veel meer betogers een gelijkaardig lot staat te wachten.

(Lees verder onder de tweet.)

Shekari zou op 25 september een straat hebben geblokkeerd en een machete hebben gebruikt om ordetroepen aan te vallen. Op 1 november achtte de rechtbank Shekari schuldig aan het vechten en trekken van een wapen “met de bedoeling om te doden, terreur te veroorzaken en de orde en veiligheid van de samenleving te verstoren” en veroordeelde hem voor “vijandschap tegen God”, zei het persbureau van de Iraanse Justitie. Hij ging in beroep, maar dat mocht niet baten.

Onderdrukking

Iran heeft tot nu toe aangekondigd dat 10 andere mensen ter dood zijn veroordeeld door revolutionaire rechtbanken op beschuldiging van “vijandschap tegen God” of “corruptie op aarde” in verband met de protesten. De identiteit van de verdachten is niet bekendgemaakt. Amnesty International zei dat de doodvonnissen waren ontworpen om “de volksopstand verder te onderdrukken” en “angst bij het publiek in te boezemen”.

De protesten tegen het streng-islamitische establishment van Iran braken half september uit, na de dood in hechtenis van Mahsa Amini, een 22-jarige vrouw die door de moraalpolitie werd vastgehouden omdat ze naar verluidt haar hijab of hoofddoek “ongepast” droeg. De door vrouwen geleide protesten hebben zich verspreid naar 160 steden in alle 31 provincies van het land en worden gezien als een van de ernstigste uitdagingen voor de Islamitische Republiek sinds de revolutie van 1979.

De Iraanse leiders hebben de betogingen afgeschilderd als “rellen”, aangestoken door de buitenlandse vijanden van het land en hebben veiligheidstroepen bevolen om “resoluut” met hen om te gaan. Tot nu toe zijn minstens 475 demonstranten gedood en 18.240 vastgehouden, volgens het Human Rights Activists’ News Agency (HRANA). Het heeft ook de dood van 61 beveiligingspersoneel gemeld.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Iran executeert eerste betoger wegens “vijandigheid tegen Allah””

Plaats een reactie

Delen